Η 22χρονη Ελληνίδα πλοίαρχος που ετοιμάζεται να αρμενίσει στους ωκεανούς

Συνέντευξη με την τελειόφοιτο Αξιωματικό της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας, Μαρία Τσολερίδου

Ο χώρος της ναυτιλίας δεν αποτελεί συχνή επιλογή για τις γυναίκες. Η Μαρία Τσολερίδου Γ’ Πλοίαρχος είναι μία από τις πρωτοπόρες γυναίκες, από αυτές που «σπάσανε» τα στεγανά, σε ένα από τους πιο ανδροκρατούμενους επαγγελματικούς χώρους. Η Μαρία, τελειόφοιτη της διασημότερης Ναυτικής Σχολής της Βουλγαρίας της Ναυτικής Ακαδημίας της Βάρνας, σε συνέντευξή της στο Cityportal, περιγράφει την εμπειρία της από την πρώτη στιγμή που αποφάσισε να μπει στο χώρο της ναυτιλίας μέχρι σήμερα που ως Γ’ Πλοίαρχος πραγματοποίησε το όνειρο της.

Συνέντευξη με την τελειόφοιτο Αξιωματικό της Ναυτικής Ακαδημίας Βάρνας, Μαρία Τσολερίδου

Το επάγγελμα του ναυτικού δύσκολο και απαιτητικό σε βοηθά να αποκτήσεις μεγάλη πίστη στον εαυτό σου … και σου εξασφαλίζει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πολύ ικανοποιητικές αμοιβές.

 Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε το επάγγελμα του ναυτικού;

Νομίζω τα ταξίδια και οι εμπειρίες σε συνδυασμό με την σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Αν και μικρή όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ, ήμουν μόλις 18 χρονών, ήθελα να κάνω κάτι που η ζωή και η καριέρα μου θα εξαρτάται αποκλειστικά από μένα. Και τώρα μπορώ να πω και να υπογράψω με σιγουριά, πως δεν υπάρχει καλύτερο επάγγελμα από αυτό του ναυτικού. Συνδυάζει ταξίδια σε άλλες χώρες που διευρύνουν τους ορίζοντες σου και σου εξασφαλίζει στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε πολύ ικανοποιητικές αμοιβές.


Γενναία απόφαση να μπείτε σε ένα δύσκολο επάγγελμα, που σας υποχρεώνει να είστε μακριά από το σπίτι σας.

Η μεγαλύτερη δυσκολία σαφώς η απουσία των αγαπημένων μας προσώπων. Αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση που απολαμβάνεις από τα ταξίδια που κάνεις με προορισμό μια άλλη χώρα κάθε φορά. Αυτό που πολλοί ονειρεύονται και δεν θα το ζήσουν ποτέ εγώ ήδη στα 22 μου και το ζω και θα το ζήσω και με το παραπάνω.

Από την άλλη δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το λέτε μακριά από το σπίτι μας. Εσύ αποφασίζεις για πόσο καιρό θα ταξιδεύεις. Με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτά ο Αξιωματικός όταν υπηρετεί στα πλοία, έχει όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που του επιτρέπουν να σταδιοδρομήσει αργότερα και στην ξηρά. Πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη που απασχολούνται σήμερα στους παραπάνω κλάδους προέρχονται από τις τάξεις των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.

Αυτό που πολλοί ονειρεύονται και δεν θα το ζήσουν ποτέ, εγώ ήδη στα 22 μου και το ζω και θα το ζήσω και με το παραπάνω.

Όταν αποφασίσατε να επιλέξετε το χώρο της ναυτιλίας, τι άποψη είχαν η οικογένεια και οι φίλοι σας; Πώς αντέδρασαν;

Αν και θα περίμενε κανείς πως θα είχα μεγάλες αντιδράσεις, σε όποιον το λέω ξαφνιάζεται που τα μέλη της οικογένειας μου ήταν 100% υποστηρικτικοί στην απόφαση μου. Αντίθετα τις περισσότερες αντιρρήσεις τις άκουσα από τους φίλους και κυρίως συνομηλίκους μου που σάστισαν με την επιλογή μου και εξέφρασαν τις φοβίες τους. Γεγονός πάντως πως ολοένα και αυξάνεται η παρουσία των γυναικών σε αυτό το επάγγελμα.

Είστε μια γυναίκα σε ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, πως αντιμετωπίζουν γενικά οι άνδρες μια γυναίκα ναυτικό;

Η αλήθεια πως στην αρχή τις γυναίκες τις αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά, ιδιαίτερα οι ναυτικοί. Όλα αλλάζουν όταν βλέπουν οι ανώτεροι αλλά και οι συνάδελφοι πόσο καλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με σκληρή δουλειά αποδεικνύεται πόσο ικανές και αξίες είμαστε και σε αυτό! Και κάποιες φορές τα καταφέρνουμε καλύτερα και από τους άνδρες συναδέλφους μας.

Εγώ είχα τη τύχη να είμαι σε πλοίο με 2 γυναίκες αξιωματικούς στη γέφυρα του πλοίου. Τόσο ο σεβασμός μεταξύ τους/μας όσο και από τους άνδρες αξιωματικούς άγγιζε το 100%. Άλλωστε δεν μπορεί να είναι τυχαίο πως πολλές ναυτιλιακές εταιρείες προσλαμβάνουν γυναίκες αξιωματικούς και τις στέλνουν σε συγκεκριμένα δύσκολα λιμάνια για τη διαδικασία του cargo handling operation και για την πλοήγηση του πλοίου από ένα δύσκολο λιμάνι σε ένα άλλο. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνουμε.

Και μπορείτε να το καταλάβετε πολύ καλά πως αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ναυτικούς από τον τρόπο που μου θέτετε τις ερωτήσεις. Παρόλη τη διαφορά ηλικίας που έχουμε, είμαι μόλις 22 χρονών και μου μιλάτε στον πληθυντικό και με τον ίδιο σεβασμό που με αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μου στο πλοίο.

πολλές ναυτιλιακές εταιρείες προσλαμβάνουν γυναίκες αξιωματικούς και τις στέλνουν σε συγκεκριμένα δύσκολα λιμάνια για τη διαδικασία του cargo handling operation και για την πλοήγηση του πλοίου

Θα συμβουλεύατε ένα νέο άνθρωπο να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα;

Νομίζω ότι επηρέασα την αδελφή μου και γράφτηκε και αυτή. Αλλά αν θέλω να είμαι ειλικρινής.  Η απάντηση στην ερώτηση σας είναι όχι! Δεν μπορώ να συμβουλεύσω κανέναν τι επάγγελμα να ακολουθήσει. Είναι μια πολύ προσωπική επιλογή που πρέπει να σου ταιριάζει. Για να γίνει κάποιος ή κάποια ναυτικός πρέπει να το σκεφτεί καλά.  Να είναι συνειδητή η απόφαση γιατί είναι δύσκολο επάγγελμα και απαιτητικό.

δεν μπορώ να συμβουλεύσω κανέναν τι επάγγελμα να ακολουθήσει.

Σίγουρα για έναν άντρα πιο εύκολο απ’ ότι για μια γυναίκα. Αλλά είτε άνδρας ή γυναίκα είναι κάποιος, όταν πάρει την απόφαση να γίνει αξιωματικός του ναυτικού, αυτό που μετράει πέρα από την προσωπικότητα είναι και η σχολή που τελείωσες. Κάτι που έχει θεμελιώδη σημασία για τη καριέρα μας στη συνέχεια. Η σχολή μας προετοιμάζει σε θεωρητικό επίπεδο για να πάμε καθόλα έτοιμοι στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι και εκεί είναι που η θεωρία γίνεται πράξη. Σχολή και ταξίδι είναι αλληλένδετα.

Εσείς πως διαλέξατε τη σχολή που φοιτήσατε;

Από έρευνα που έκανα στο ίντερνετ για ελληνική σχολή, μου εμφανίστηκε μια διαφήμιση για την Ναυτική Ακαδημία Βάρνας. Αρχικά ξαφνιάστηκα γιατί δεν καταλάβαινα γιατί κάποιος να πρέπει να φύγει από Ελλάδα και να πάει στη Βουλγαρία για να φοιτήσει σε μια ναυτική σχολή. Ξεκίνησα ψάχνω πληροφορίες και για αυτή όπως και για τις άλλες. Καταλάβαινα βέβαια πως η φοίτηση στα αγγλικά προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για την εξέλιξη μας. Αλλά ο κυριότερος λόγος που το αποφάσισα, όταν το συζήτησα και με τους γονείς μου ήταν κυρίως γιατί ήθελα την καλύτερη σχολή.

 

Η Ναυτική Ακαδημία Βάρνας έχει βραβευτεί ως η 2η καλύτερη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού παγκοσμίως

Δύσκολη απόφαση να μετακομίσει κάποιος και να αφήσει το σπίτι του, για να σπουδάσει σε μια άλλη χώρα…

Σαν και μένα χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες κάθε χρόνο επιλέγουν σχολές σε άλλες χώρες. Θα σας έλεγα πως εγώ έκανα τη καλύτερη επιλογή. Η απόσταση από αυτή τη ξένη χώρα που λέτε έως τα ελληνικά σύνορα είναι μικρότερη από την απόσταση Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Δεν μπορεί να πει το ίδιο αυτός που πήγε Αγγλία ή Γερμανία ή ακόμη και Ιταλία. Εγώ οποιαδήποτε στιγμή θέλω μπορώ να πάω σπίτι.

Η μόνη πραγματική δυσκολία είναι η προσαρμογή. Δεδομένου ότι ερχόμαστε στη σχολή μετά την αποφοίτηση μας από το σχολείο, δηλαδή σε μικρή ηλικία, φεύγουμε από το σπίτι μας και αλλάζουν όλα. Πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούμε και να προσαρμοστούμε σε νέα χώρα με ξένους ανθρώπους χωρίς οικογένεια και φίλους με ξένη γλώσσα στη καθημερινότητα.

Για μένα πολύ μεγάλη σημασία είχε η βοήθεια που είχα από τους υπεύθυνους του Central Studies, με επικεφαλής τον κο Σκόνη Σταύρο, στην Ελλάδα όσο και εδώ στη Βάρνα (σσ η Μαρία τελειώνει φέτος τις σπουδές της). Με ένα τηλεφώνημα ανά πάσα ώρα λύναμε ότι προέκυπτε. Κυρίως με υπηρεσίες και γιατρούς. Ήταν ιδανικό που οι υπεύθυνοι του γραφείου εδώ (στην Βάρνα) είναι Έλληνες! Ο Θοδωρής, ο Χαράλαμπος και η Ειρήνη, έρχονταν μαζί μας για να μας μεταφράσουν και γενικά να μας κατατοπίσουν. Η βοήθεια τους πολύτιμη! Αλλά όλα ξεκινούν από την Ελλάδα.

Δηλαδή τι εννοείται;

Έχει πολύ μεγάλη σημασία στην απόφαση που θα πάρεις και για την διαδικασία εγγραφής αλλά και στην διαβίωσή σου κατά τη διάρκεια των σπουδών σου να έχεις καλή καθοδήγηση. Και αυτό σας το λέω μετά λόγου γνώσης, πέρα από την προσωπική μου εμπειρία, από παραδείγματα που έχω. Μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν σε άλλες χώρες φίλοι που τελειώσαμε το ίδιο λύκειο. Άλλα τους είχαν υποσχεθεί και άλλα βρήκαν.

Ήμουν τυχερή γιατί από την πρώτη επικοινωνία μου με τον κύριο Σκόνη (αντιπρόσωπος της σχολής στην Ελλάδα) έμεινα πολύ ευχαριστημένη. Τόσο από την κυρία Άννα Κιοσσέ που μίλησα πρώτη φορά και ήταν πάρα πολύ ευγενική, όσο και από τον κ. Σκόνη που είχε απαντήσεις για όλες μου τις ερωτήσεις.

Απευθυνθήκατε και σε άλλες σχολές;

Φυσικά, ήξερα εξ αρχής πως ήταν μια δύσκολη επιλογή επάγγελμα-σχολή αυτή που ήθελα. Χρειαζόμουν να έχω εγγυήσεις πως δεν θα κάνω λάθος. Διάλεξα την Ναυτική Ακαδημία Βάρνας που είναι η Νο2 ναυτική σχολή στον κόσμο. Με χαροποίησε πως και ο κ. Σκόνης δεν μου άφησε τα περιθώρια να πιστέψω πως θα ήταν κάτι εύκολο. Μάλιστα θυμάμαι πως μπροστά στους γονείς μου η πρώτη ερώτηση που μου έκανε ήταν: γιατί είναι αυτή η επαγγελματική επιλογή σου; Προσπάθησε να καταλάβει αν το επέλεξα συνειδητά ή επιπόλαια λόγω του νεαρού της ηλικίας. Δύο ώρες μετά, αφού κουβεντιάσαμε τα πάντα για τη σχολή και το επάγγελμα, διαβεβαίωσε τους γονείς μου πως θα ήμουν ανάμεσα στους φοιτητές που θα τα κατάφερναν.

Τέσσερα χρόνια μετά, επιβεβαιώνω και εγώ τη πρόβλεψη του, αυτή τη στιγμή διεξάγεται η τελευταία και πιο σημαντική εξεταστική της σχολής για την απόκτηση πτυχίου και είμαι μέσα στους φοιτητές που θα το πετύχουν.

Μήπως δίνετε μεγάλη σημασία σε έναν απλό αντιπρόσωπο, σε ένα γραφείο που αναλαμβάνει τα προκαταρκτικά μιας εγγραφής;

Όχι δεν είναι έτσι, ίσως δεν έχετε περάσει μια ανάλογη διαδικασία για να ρωτάτε κάτι τέτοιο. Αν θέλετε κάντε την ίδια ερώτηση και σε άλλους φοιτητές που είναι σήμερα πχ Αγγλία. Και πρέπει να ξεκαθαρίσω σε όσα παιδιά σκέφτονται να φύγουν από το σπίτι τους και να φοιτήσουν σε μια σχολή. Κατ’ αρχήν δεν είναι μόνο η αρχή. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βάρνα το γραφείο ήταν και είναι κοντά μας και στα 4 χρόνια φοίτησης.

Είναι γεγονός πως από την αρχή αν δεν ήταν το γραφείο θα είχα πελαγώσει με τα γραφειοκρατικά. Με επίσημα έγγραφα που έπρεπε να μεταφραστούν και να επικυρωθούν και να σταλούν στο πανεπιστήμιο και όχι μόνο. Αλλά για μένα το σημαντικότερο ήταν η καθημερινότητα και η προσαρμογή. Ο κύριος Θοδωρής Παύλου και η Ειρήνη που βρίσκονται μόνιμα εδώ στη Βάρνα βοηθούν πάρα πολύ και άμεσα. Η ασφάλεια και η βοήθεια που παρέχει το γραφείο είναι ανεκτίμητη και για εμάς και για τους γονείς μας.

Θα χαρακτήριζα τη φοίτηση μου σαν ένα πλοίο που ταξίδευε …. Όμως το λιμάνι που φτάνει (ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ) δε περιγράφεται με λόγια.

Διαλέξατε λοιπόν όπως λέτε τους καλύτερους, φοιτήσατε στη καλύτερη ναυτική σχολή, ποιο είναι το «ρεζουμέ» της ιστορίας σας;

Θα χαρακτήριζα τη φοίτηση μου σαν ένα πλοίο που ταξίδευε και πέρασε και μπουνάτσες και μποφόρ. Είχε και τα όμορφα και τα άσχημα και ευκολίες και δυσκολίες. Όμως το λιμάνι που φτάνει (ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ) δε περιγράφεται με λόγια.

Που θα σας βρει η επόμενη μέρα;

Να ταξιδεύω στους ωκεανούς!!!

Προετοιμασία για σπουδές στην Ευρώπη – πληροφορίες Central Studies

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε