Αγκόπ Αγκοπιάν

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αγκόπ Αγκοπιάν του αρχηγού της ASALA

Ήταν 27 Απριλίου του 1988 όταν ο Αγκόπ Αγκοπιάν, αρχηγός του Αρμενικού Μυστικού Απελευθερωτικού Στρατού (ASALA) πέφτει νεκρός από πυροβολισμούς δύο αγνώστων έξω από το σπίτι του στην Αθήνα.

Ο ASALA ήταν Αρμενική μαχητική οργάνωση που λειτουργούσε από το 1975 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στόχος του ASALA ήταν να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη της για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, να πληρώσει αποζημιώσεις, και να παραχωρήσει έδαφος για μια αρμενική πατρίδα. Παράλληλα κύριος στόχος του ASALA ήταν να αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος από την ιστορική Αρμενία, που περιελάμβανε μέρος της ανατολικής Τουρκίας.

Η οργάνωση είχε χαρακτηριστεί από μερικούς ως τρομοκρατική, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και από άλλους ως ανταρτών και ένοπλη οργάνωση.

Ο Αγκόπ Αγκοπιάν, αρχηγός του «ASALA», για τον οποίο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι αυτό ήταν τα πραγματικό του όνομα, ηγείται της οργάνωσης που για χρόνια πλήττει τουρκικούς στόχους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Οι επιθέσεις και οι δολοφονίες του ASALA είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 46 ανθρώπων και 299 τραυματίες

Σύμφωνα με τις καταθέσεις της αδελφής του και της γυναίκας του κυκλοφορούσε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με πολλά πλαστά διαβατήρια, με διαφορετικά ονόματα, διαφόρων χωρών.

Ο Αγκοπιάν, τον οποίο οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν κυριολεκτικά παντού, βρίσκει καταφύγιο τον τελευταίο χρόνο (σ.σ. σύμφωνα με μαρτυρίες) στην Αθήνα. Είναι άγνωστο το πότε και με ποιο όνομα πέρασε στην Ελλάδα. Την παρουσία του στη χώρα μας την μαθαίνουμε στις 27 Απριλίου 1988, όταν στις 04:30 τα ξημερώματα πέφτει νεκρός από πυρά δύο αγνώστων έξω από το σπίτι του στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου ενώ περίμενε ταξί για να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο από όπου θα πετούσε για Βελιγράδι. Συνοδευόταν από την κουνιάδα του, η οποία δεν έπαθε τίποτα.

Αξιωματούχος της ελληνικής αστυνομίας κατέθεσε ότι οι δύο ένοπλοι βγήκαν από ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο καθώς ο Αγκοπιάν έβγαινε από την πολυκατοικία του μεταφέροντας τις αποσκευές του. Ο ένας από τους δύο άνδρες άνοιξε πυρ με ένα πυροβόλο όπλο, τραυματίζοντάς τον στο στήθος και στον αγκώνα. Καθώς ο Αγκοπιάν προσπάθησε να τραπεί σε φυγή, ο δολοφόνος έτρεξε πίσω του και πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι και στο στήθος του. Οι δράστες διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο που έμεινε σταθμευμένο απέναντι.

Το θύμα αρχικά αναγνωρίστηκε ως ο Αμπντούλ Μοχάμεντ Κασίμ, 39 ετών, το οποίο έφερε διπλωματικό διαβατήριο της Νότιας Υεμένης. Ωστόσο, όταν η αστυνομία ανέκρινε τη σύζυγό του Τζενίν, αποκάλυψε ότι ο σύζυγός της χρησιμοποιούσε πολλά πλαστά διαβατήρια και τον αναγνώρισε ως Άγκοπ Αγκοπιάν που ζούσε στην Αθήνα για περίπου ένα χρόνο με το όνομα Χένρι Τιτιζιάν και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό χρησιμοποιώντας το διαβατήριο της Υεμένης. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η πρεσβεία της Νότιας Υεμένης δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την πραγματική ταυτότητα του θύματος.

Ποιοί ήταν οι πιθανοί θύτες

Σύμφωνα με στελέχη του ASALA δολοφόνοι του είναι πρώην μέλη του, καθώς μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Ορλύ στη Γαλλία η οργάνωση οδηγήθηκε σε διάσπαση, ακόμα και σε δολοφονίες αναμεταξύ των μελών. Την θέση αυτή υποστήριξε και ο Μαρκάρ Μελκονιάν, αδερφός του Μόντε Μελκονιάν, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της ASALA-Επαναστατική Κίνηση, οργάνωση η οποία είχε διασπαστεί από τον κύριο κορμό εξαιτίας του χτυπήματος στο Ορλύ.

Από την άλλη πλευρά, κάποιες μυστικές υπηρεσίες άφησαν να διαρρεύσει ότι ήταν Σύριοι οι δολοφόνοι, καθώς ο Αγκοπιάν αρνήθηκε να ακολουθήσει τις εντολές τους να βομβαρδίσουν τη χριστιανική ανατολική Βηρυτό, και ήταν επίσης δυσαρεστημένοι μαζί του καθώς είχε στενές σχέσεις με Παλαιστίνιους.

Η κατάθεση του πρώην υπαρχηγού της MIT

Η υπόθεση του θανάτου όμως της δολοφονίας του αρχηγού του ASALA θα ξαναέρθει στο προσκήνιο τον Μάιο του 2002, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στην Άγκυρα κάνει τα αποκαλυπτήρια μνημείου των πεσόντων στο εξωτερικό Τούρκων διπλωματών, θύματα της αρμενικής οργάνωσης. Με έκπληξη η διεθνής κοινότητα βλέπει τα ονόματα των Τσετίν Γκιοργκιού και Ομέρ Σιπαχίογλου, οι οποίοι είναι γνωστό ότι δολοφονήθηκαν από την «17Ν», να βρίσκονται στο μνημείο. Ξεκινάει δε ένα γαϊτανάκι τοποθετήσεων -επισήμων και μη- που θέλει τον «ASALA» να έχει δολοφονήσει τους δύο Τούρκους διπλωμάτες στην Αθήνα σε αντίποινα για την δολοφονία Αγκοπιάν.

Τότε, έρχεται στο φως μία κατάθεση που είχε δώσει ο πρώην υπαρχηγός της ΜΙΤ, Μεχμέτ Εϊμούρ, ο οποίος -μετά την έκρηξη του σκανδάλου Σουσουρλούκ (σ.σ. περιοχή στην οποία μετά από τροχαίο ατύχημα αποκαλύφθηκε η δράση αξιωματούχων της αστυνομίας και της ΜΙΤ που δρούσαν ως παρακρατικοί) στην Τουρκία- ισχυρίζεται ότι ο Αγκόπ Αγκοπιάν έπεσε νεκρός μετά από μυστική επιχείρηση πρακτόρων της ΜΙΤ στην Αθήνα. Μάλιστα, κατονομάζει ως αρχηγό τον φημισμένο στη γειτονική χώρα παρακρατικό Αμπντουλάχ Τσατλί, ο οποίος είχε σκοτωθεί στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ το 1996. Τα ίδια αναφέρει σε δημοσίευμα της και η τουρκική εφημερίδα «Γενί Γιουζίλ», σύμφωνα με το οποίο ο Τσατλί είχε αναμειχθεί, μετά από εντολή Τούρκων αξιωματούχων, στη δολοφονία του Αρμένιου.

Ο Αγκοπιάν, μετά τον θάνατό του, μεταφέρθηκε στην πατρίδα του, την Μοσούλη του Ιράκ, και θάφτηκε από τους γονείς του με το πραγματικό του όνομα Χαρουτιούν Τακοσιάν. Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σίγουρος τόσο για το εάν αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, όσο και για το εάν ήταν οι συγκεκριμένοι, οι πραγματικοί γονείς του.

Διαβάστε επίσης:

H φρικτή δολοφονία της Amber Hagerman που οδήγησε στη δημιουργία του Amber Alert (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε