«Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να περάσει το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού»

Τη δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να περάσει στις μικρές – και όχι μόνο – κοινωνίες το μήνυμα της αναγκαιότητας του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του covid-19, μέσα από τα δημοτικά της ιατρεία, τα ΚΑΠΗ και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υπογράμμισε ο αν. καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μανώλης Σμυρνάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, για την ενίσχυση του εμβολιαστικού κινήματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και τις 13 Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας.

Ενημέρωση με πολλαπλά μηνύματα

Ο κ. Σμυρνάκης τόνισε ότι «το βασικό στοιχείο που επιτυγχάνει καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού είναι η ενημέρωση με πολλαπλά μηνύματα» και σχολίασε ότι σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με υψηλά ποσοστά ανεμβολίαστων μπορεί να λειτουργήσει θετικά ένα μήνυμα που προέρχεται από ανθρώπους των ομάδων αυτών που επηρεάζουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι σε μικρές κοινωνίες είναι δυνατόν να βρεθούν άνθρωποι που να επηρεάζουν τον τοπικό πληθυσμό με θετικό τρόπο, σε συνεργασία με τους δήμους, την εκκλησία, τους τοπικούς συλλόγους και άλλους φορείς της περιοχής.

Δράσεις στο σχολείο

Παράλληλα σημείωσε ότι πολλά μηνύματα ξεκινούν από το σχολείο με προορισμό τις οικογένειες και πρόσθεσε ότι στο πνεύμα της εκπαίδευσης των μαθητών για την αποφυγή του καπνίσματος, τη σωστή διατροφή και την άσκηση, είναι δυνατόν να υπάρξει κάποια συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών, επισκεπτών και υπηρεσιών υγείας και συλλόγων γονέων ώστε να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό κατανοητό για τα παιδιά που να αφορά τα εμβόλια και την πρόληψη, με τελικό αποδέκτη τις οικογένειες.

Επανάληψη και οπτικοποίηση

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι στόχοι αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση των εμβολιασμών σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και σε όσους έχουν κάνει τη δεύτερη δόση και απομένει να κάνουν την τρίτη. Επανέλαβε ότι το βασικό στοιχείο στην πρόληψη είναι το εμβόλιο, όμως πρέπει να λαμβάνονται και όλα τα άλλα μέτρα παράλληλα (σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών, καλός αερισμός των χώρων), τόνισε ότι ένα μήνυμα γίνεται πιο ουσιαστικό όταν επαναλαμβάνεται και πρόσθεσε ότι σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης είναι η οπτικοποίηση, η εικόνα που δημοσιοποιούν οι υγειονομικές περιφέρειες με τα νούμερα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Μακεδονία επισήμανε ότι ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε mRNA εμβόλιο αυτή τη στιγμή, η 3η δόση του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι η μισή της πρώτης, όμως για τα άλλα εμβόλια είναι μια κανονική δόση, ενώ η νόσος σημαίνει μεν κάτι ως προς την προστασία του ατόμου που νόσησε αλλά αν δεν ενισχυθεί από εμβολιασμό στην πραγματικότητα δεν μπορεί να παρέχει επαρκή ασφάλεια.

Προτάσεις από την αυτοδιοίκηση

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συμφώνησε ότι σε μικρές κοινωνίες και χωριά μπορούν να παρέμβουν οι δήμοι πηγαίνοντας κοντά στον κόσμο μαζί με το «Βοήθεια στο σπίτι», τον πρόεδρο του χωριού, τους τοπικούς δημοτικούς συμβούλους ώστε να μιλήσουν ξανά και εκλαϊκευμένα για την ανάγκη του εμβολιασμού. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι είναι σημαντική η διάθεση των αυτοδιοικητικών για βοήθεια, χαρακτήρισε πολύ ενημερωτικά τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σμυρνάκης και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την ιατρική κοινότητα και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι δεδομένη.

Τη σημασία της ενεργοποίησης των κοινωνικοπρονοιακών δομών υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ενώ προτάσεις κατέθεσαν εκπρόσωποι των Δήμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι έλεγχοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε χώρους άθλησης, η επίσκεψη ομάδων γιατρών σε χώρους εργασίας, η ενημέρωση του κόσμου για το σύνδρομο μετά τη νόσηση από κορονοϊό, η αποστολή σε απομακρυσμένες περιοχές κινητών μονάδων που ενημερώνουν και μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, η συμβολή των ιατρικών συλλόγων για την ενημέρωση κ.α.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως