Οι ιδρυτές της BioNTech προειδοποίησαν για κενά στις παραδόσεις του εμβολίου

Η CureVac κατηγορεί την BioNTech για κλοπή πατέντας αναφορικά με τα εμβόλια mRNΑ

Αποζημίωση από την BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν τα εμβόλια mRNΑ διεκδικεί η επίσης γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να φέρει πρώτη την τεχνολογία στην αγορά εν μέσω πανδημίας.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Γερμανία ζητά «δίκαιη αποζημίωση» από τη BioNTech και δύο θυγατρικές της για παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση, ο Διευθύνων Σύμβουλος Franz-Werner Haas δεν απέκλεισε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά του συνεργάτη της BioNTech, την Pfizer ή της εταιρείας παραγωγής εμβολίων mRNA Moderna.

Η BioNTech αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία. «Θα σταθούμε σθεναρά έναντι όλων των ισχυρισμών για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», ανέφερε η BioNTech σε μια δήλωση.

Η CureVac ισχυρίζεται ότι η BioNtech καταχράστηκε την πνευματική ιδιοκτησία της που έχει βασιστεί σε 20 χρόνια ερευνών για την τεχνολογία mRNA.

«Πολυετείς έρευνές μας έχουν συμβάλλει στην επιτυχία των εμβολίων mRNA. Για τη δική μας πλευρά, είναι αυταπόδεικτο ότι τα δικαιώματά μας πρέπει να γίνουν σεβαστά» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της BioNTech.

Ο Haas, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech δεν διευκρίνισε ποιο ποσό θα θεωρούσε «δίκαιη αποζημίωση» για την εταιρεία του, η οποία ανέφερε για το 2021 ζημία 412 εκατ. ευρώ.

Η BioNTech περιμένει φέτος έσοδα 17 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις του εμβολίου της, ποσό μειωμένο σε σχέση με τα 19 δισ. του 2019 όταν η ζήτηση κορυφωνόταν.

Η CureVac διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα υποβάλει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, καθώς δεν επιθυμεί να βάλει εμπόδια στην παραγωγή ή την πώληση του εμβολίου.

Το 2021, πριν παρουσιαστούν τα πρώτα εμβόλια για τον πανδημικό κοροναϊό, η CureVac, η οποία αναγνωριζόταν τότε ως πρωτοπόρος του mRNA, έγινε μήλο της Έριδας ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική, σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να εξασφαλίσει αποκλειστική πρόσβαση στο πειραματικό εμβόλιο.

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε άμεσα τη χρηματοδότηση της γερμανικής εταιρείας με 80 εκατ. ευρώ.

Άλλοι επενδυτές της CureVac είναι το Ίδρυμα Γκέιτς, η GlaxoSmithKline και η γερμανική κυβέρνηση.

Λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις κλινικές δοκιμές, η CureVac δεν κατάφερε να φέρει εμβόλιο mRNA στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Νέους κανονισμούς για το Διαδίκτυο θέσπισε η ΕΕ – Στο κάδρο γίγαντες του διαδικτύου

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε