Η Δύναμη των Σωστών Αποφάσεων

*Γράφει η Εβίτα Παπανικολάου

Μία από τις βασικές αποστολές κάθε Υπεύθυνου Τμήματος, σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό κλάδο κι αν δραστηριοποιείται και σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, είναι να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις, τη σωστή χρονική στιγμή.

Οι managers καλούνται καθημερινά να συμμετέχουν στην εξεύρεση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων, που μπορεί, κάποιες φορές να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά και άλλες φορές, σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Εκτός από καλή αντίληψη και ορθή κρίση, γνώσεις και εμπειρία, σε κάποιες περιστάσεις οι managers ακολουθούν το ένστικτό τους στην επιλογή της κατάλληλης εναλλακτικής. Συχνά όμως η διαίσθηση, οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις.

Η ορθή κρίση στη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης, όπως και η ίδια η διαδικασία λήψης αποφάσεων, μπορούν να βασισθούν σε κάποια συγκεκριμένα βήματα:

  • Εντοπισμός του προβλήματος και δέσμευση ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση
  • Ανάλυση και αποτύπωση στόχων:
    – Τι θέλουμε να πετύχουμε
    – Πως θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα, και
    – Πότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
  • Εξέταση εμπεριστατωμένων στοιχείων, και, κυρίως, των λεπτομερειών που αφορούν ένα έργο, ή μια πρόταση συνεργασίας. Πολλές φορές στις λεπτομέρειες κρίνεται η διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης ή μη απόφασης!
  • Εξεύρεση πιθανών εναλλακτικών λύσεων, με τη συμμετοχή της ομάδας όπου χρειάζεται, για την επιλογή της καλύτερης δυνατής απόφασης. Εξίσου σημαντική με την επιλογή αυτή καθαυτή, είναι να εξετάζεται και η πρακτική εφαρμογή, η υλοποίησή της
  • Διαμόρφωση πλάνου ενεργειών και ανάθεση αρμοδιοτήτων
  • Παρακολούθηση υλοποίησης της απόφασης και του αποτελέσματος, και τέλος

Στην περίπτωση μη θετικού αποτελέσματος, χρειάζεται να υπάρχει κι ένα εναλλακτικό, άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο δράσης (backup plan).

Σημαντικοί παράγοντες στη λήψη αποφάσεων, είναι τόσο η εμπιστοσύνη στα στοιχεία που συλλέγονται, όσο και η εμπειρία του επικεφαλής αλλά και της ομάδας του, στην αποτελεσματική διαχείριση πολύπλευρων καταστάσεων ή κρίσεων.

Επίσης ένας παράγοντας που συνεκτιμάται, είναι το ρίσκο που ενδεχομένως είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε, και βέβαια, το κατά πόσο αφήνουμε να μας επηρεάζουν οι προσωπικές αντιλήψεις, οι πεποιθήσεις και οι αξίες μας (υποκειμενικότητα).

Η προσεκτική λήψη απόφασης, με όσο το δυνατό λιγότερη εμπλοκή των συναισθημάτων, μπορεί να κάνει τη διαφορά για την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης, ιδιαίτερα σε εποχές αλλαγών που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες.

Όλοι λαμβάνουμε αποφάσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, επιλέγουμε κάθε στιγμή της ημέρας, πως θα δράσουμε ή αντιδράσουμε. Η εξέταση των εναλλακτικών επιλογών και η ανάλυση ρίσκου, μπορεί να αποδειχθεί μια χρονοβόρα διαδικασία, πολλές φορές με συνέπειες και με το αντίστοιχο κόστος. Σε αυτό το σημείο είναι που μπορεί να βοηθήσει η εμπειρία, όπως και η ταχύτητα στην ανάλυση των δεδομένων. Μια σωστή απόφαση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησης και σε κορυφαία αποτελέσματα, μπορεί να αλλάξει την πορεία μας.

Κάθε ιδέα που έγινε πράξη, κάθε ευκαιρία που οδήγησε σε μια καινοτομία,
κάθε επιτυχία, ήταν αποτέλεσμα μιας σωστής απόφασης, τη σωστή στιγμή.

Συντάκτης: Εβίτα Παπανικολάου

*Γραφείο Αθήνας, ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε