Η εικόνα της Παναγίας «Γεροντίσσης» στο Ναό Αγίου Δημητρίου

Αρχίζουν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, όπως ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Η ιερά εικόνα της Παναγίας «Γεροντίσσης»

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 18.00′ μπροστά στο Διοικητήριο θα πραγματοποιηθεί προϋπάντηση της ιεράς εικόνας της Παναγίας «Γεροντίσσης», από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους. Η παράδοση αναφέρει πως ήταν δώρο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλεξίου Α του Κομνηνού προς το μοναστήρι.

ιερά εικόνα της Παναγίας «Γεροντίσσης»

Η εικόνα αποτελεί αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της «Γοργοϋπήκοου» που βρισκόταν στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος που είχε κτιστεί από τον ίδιο τον Αυτοκράτορα. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι η μοναδική φορητή εικόνα που απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη σε στάση δέησης. Η εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας είναι θαυματουργή

Την Εικόνα θα υποδεχθούν ιερείς και πιστοί και θα πραγματοποιηθεί Δέηση. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελεστούν η επίσημη Δοξολογία, οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Παρακλήσεως προς την Παναγία «Γεροντισσα» και ιερά Αγρυπνία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων, οι οποίες φέτος έχουν ειδικά αφιερωθεί στην επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, έχει αναρτηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καθημερινά, από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, έχει προγραμματισθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθεί πλήθος λατρευτικών δραστηριοτήτων.


Εδώ μπορείτε να ανοίξετε ή και να κατεβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών