Η ευτυχία ως συνήθεια - πώς θα το καταφέρετε;

*Γράφει η Μπραζιώτη Χριστίνα

Αριστοτέλης: “Είμαστε αυτό που κατ΄ εξακολούθηση κάνουμε. Συνεπώς, η αρίστευση (ευτυχία) δεν είναι πράξη αλλά συνήθεια”.

Ο άνθρωπος για να αναζητήσει κάποιες αξίες θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του άξιο να τις απολαύσει. Για να παλέψει για την ευτυχία του, θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του άξιο για ευτυχία. (Ναθάνιελ Μπράντεν).

Φανταστείτε ένα καλά σφραγισμένο μπουκάλι. Δεν πρόκειται να γεμίσει όσο νερό και αν προσπαθούμε να του βάλουμε γι’ αυτό θα πρέπει να αφαιρέσουμε το πώμα.

Έτσι και εμείς ας φανταστούμε τον εαυτό μας σαν ένα άδειο μπουκάλι χωρίς πώμα ώστε να μπορέσουμε να τον γεμίσουμε με τα δώρα της ζωής. H κατανόηση του εαυτού σας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να βελτιωθείτε. Στο ταξίδι της αυτογνωσίας πρέπει να φανείτε απόλυτα ειλικρινείς. Δεν είναι ώρα για αυταπάτες ούτε για μετριοφροσύνες. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι. Η αξιοποίηση του ταλέντου σας αποτελεί το σημείο εκκίνησης ώστε να ξεκινήσετε δυναμικά την προσπάθειά σας να αποκτήσετε πίστη και σιγουριά στον εαυτό σας. Μόλις βρείτε τις συνήθειες που θέλετε να υιοθετήσετε βάλτε τες στο πρόγραμμά σας και ξεκινήστε να τις εκτελείτε. πχ. μια εβδομαδιαία βόλτα με τον σύντροφό σας, μισή ώρα ανάγνωσης ενός βιβλίου, μισή ώρα περίπατο κάθε μέρα κτλ.

Ένα από τα όμορφα πράγματα της ζωής των παιδιών είναι ότι δίνονται ολοκληρωτικά στην παρούσα στιγμή. Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να ανησυχούμε και να σκεφτόμαστε για πολλά πράγματα μαζί. Επιτρέπουμε σε περασμένα προβλήματα του παρελθόντος καθώς και σε προβληματισμούς του μέλλοντος να συσσωρεύονται στο τώρα και έτσι γινόμαστε αναποτελεσματικοί και μπερδεμένοι. Μαθαίνουμε επίσης να αναβάλλουμε την ευτυχία και την ευδαιμονία μας για το μέλλον που πιστεύουμε πως όλα θα είναι καλύτερα.

Ζείτε στο παρόν;

Όλες οι στιγμές του παρόντος καταστρέφονται σχεδιάζοντας ένα μέλλον που δεν θα έρθει ποτέ. Να ζείτε το τώρα σημαίνει να απολαμβάνετε ότι κάνετε για χάρη αυτού που κάνετε και όχι μόνο για το αποτέλεσμά του.

Ο Μαρκ Τουέιν κάποτε παρατήρησε ότι πέρασε κάποια τρομερά πράγματα στη ζωή του…μερικά από τα οποία συνέβησαν και στην πραγματικότητα. Μπορούμε να μπαίνουμε στην κόλαση με το μυαλό μας συλλογιζόμενοι τι θα μπορούσε να μας συμβεί. Αντί να ζούμε στο παρόν και να το καλυτερέψουμε προτιμούμε να ζούμε στο παρελθόν και να κατηγορούμε κάποιον γι΄αυτό ή τον εαυτό μας. Η ανικανότητα να συγχωρούμε αρρωσταίνει το μυαλό και την ψυχή μας και κατ΄επέκταση και το σώμα μας. Ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους δεν προχωράμε και δεν οδηγούμαστε πουθενά. Κατά ένα μαγικό τρόπο όταν αποφασίζουμε να αλλάξουμε τις προσδοκίες μας τότε και οι γύρω μας ανταποκρίνονται. Πολύ πιο δύσκολο αποδεικνύεται να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας για λάθη του παρελθόντος. Ξεφορτωθείτε την ενοχή. Δεν οδηγεί πουθενά. Είναι πάντα δική μας επιλογή αν προχωράμε στη ζωή ή αν είμαστε φυλακισμένοι σε πίκρες και κακίες του παρελθόντος. Κάθε σκέψη που κάνετε επιδρά στη χημεία του οργανισμού σας μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι τοξίνες που παράγονται όταν νιώθετε φόβο, άγχος, ζήλια, απογοήτευση σκοτώνουν την υγεία σας και η σωματική υγεία είναι αντανάκλαση της ψυχικής υγείας.

Βάλτε στόχους – Μας κάνουν να συνεχίζουμε

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι βλέπουν ακόμα και μια αποτυχημένη εμπειρία σαν ευκαιρία μάθησης. Τουλάχιστον έχει αποκλειστεί κάτι το οποίο αλλιώς θα έμενε μόνο στη σκέψη και στη φαντασία μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι τι κερδίζουμε από το στόχο αλλά τι μάθαμε στην πορεία προς την επίτευξή του. Επιδιώκοντας τους στόχους σας μπορεί αναπτύξετε περισσότερο κουράγιο, αποφασιστικότητα, να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας να πείθετε, να μάθετε αυτοπειθαρχία, να εξασκήσετε την αντοχή σας, να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κτλ. Το τι θα πάρετε επιδιώκοντας τους στόχους σας ίσως έχει μικρότερη αξία σε σχέση με το πως θα εξελιχθείτε.

Ζητήστε βοήθεια

Το να ζητάτε βοήθεια δείχνει αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό καθώς και επιβεβαίωση στον εαυτό σας ότι έχετε δικαιώματα και προνόμια. Το να ζητήσετε τη βοήθεια του άλλου είναι το πρώτο λογικό βήμα για να γνωστοποιήσετε τι θέλετε μιας και οι άλλοι δεν διαβάζουν τη σκέψη. Τέλος, δίνει σε κάποιον την ευχαρίστηση να βοηθήσει. Υπάρχει έτσι μειωμένος κίνδυνος να γίνετε ένας από αυτούς τους σιωπηλούς μάρτυρες που πάντα νιώθουν αδικημένοι και βασανισμένοι επειδή όλα τα προσπαθούν μόνοι τους ενώ στην πραγματικότητα θα εκτιμούσαν μία βοήθεια αν μόνο τη ζητούσαν. Ένα σημαντικό συστατικό της ζωής για να παίρνετε αυτό που θέλετε είναι να πιστεύετε ότι το αξίζετε.

Η αφιέρωση ουσιαστικού χρόνου σε φίλους, οικογένεια ή ερωτικούς συντρόφους είναι απαραίτητη (αν και όχι επαρκής από μόνη της) για την ευτυχία.

Η παρουσία ανθρώπων για τους οποίους νοιαζόμαστε και οι οποίοι νοιάζονται για μας ώστε να μοιραζόμαστε τις ζωές μας, να μοιραζόμαστε τα γεγονότα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα στις ζωές μας, εντείνει την εμπειρία νοήματος, μας παρηγορεί στον πόνο, εμβαθύνει την αίσθηση της απόλαυσης μας στον κόσμο. Χωρίς φιλία, γράφει ο Αριστοτέλης δεν είναι δυνατή η ευτυχία.
Φυσικά, το καλύτερο φάρμακο για την κατάκτηση της ευτυχίας είναι το γέλιο. Όταν γελάμε απελευθερώνονται στον εγκέφαλό μας ενδορφίνες οι οποίες προκαλούν ένα σωρό καταπληκτικά πράγματα στο σώμα και στο μυαλό μας.

Μπραζιώτη Χριστίνα
Κοινωνική Λειτουργός (εξειδικευμένη στη συμβουλευτική) – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως