κάνναβη

Η Γερμανία σκέφτεται να νομιμοποιήσει την κάνναβη για ψυχαγωγική χρήση

Η Γερμανία σκέφτεται τις συνέπειες του να γίνει σύντομα η μεγαλύτερη πιθανή αγορά στον κόσμο για νόμιμα πωλούμενη κάνναβη, καθώς η αριστερή-φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας προχωρά με σχέδια να επιτρέψει την ελεγχόμενη διανομή του ναρκωτικού μεταξύ των ενηλίκων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς επανέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες τον όρκο της για τη συμφωνία του συνασπισμού προκειμένου να νομιμοποιήσει για ψυχαγωγική χρήση αυτό που ο Πράσινος και ο Υπουργός του Φιλελεύθερου κόμματος αποκαλούσαν Bubatz, μια αργκό για τη μαριχουάνα που είναι δημοφιλής στους Γερμανούς ράπερ.

Μια διαδικασία διαβούλευσης που αποτελείται από πέντε δημόσιες ακροάσεις με ειδικούς στον τομέα της υγείας, οικονομολόγους και καλλιεργητές κάνναβης ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας τον αγώνα για την εκκαθάριση νομικών και ρυθμιστικών εμποδίων εντός ενός έως δύο ετών. Το σχέδιο νόμου αναμένεται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2022.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης που ακολουθεί τον Καναδά και την Καλιφόρνια στη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση, θα μπορούσε να δημιουργήσει ώθηση για αλλαγή της σύμβασης του ΟΗΕ που περιορίζει την καλλιέργεια του φυτού και επίσης ασκεί πίεση στα γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας.

«Θα υπάρξει ένα φαινόμενο ντόμινο, σίγουρα», δήλωσε ο Justus Haucap, διευθυντής του Ινστιτούτου Düsseldorf, ειδικός σε θέματα ανταγωνιστικής Οικονομίας. «Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με την παράνομη χρήση κάνναβης, όπως η Γαλλία, παρακολουθούν πολύ στενά τι κάνει η Γερμανία αυτή τη στιγμή».

Τα οικονομικά οφέλη

Η Γερμανία θα αποκομίσει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη: με εκτιμώμενη ετήσια εγχώρια ζήτηση 400 τόνων κάνναβης, το ινστιτούτο Haucap προβλέπει ότι η Γερμανία θα κερδίσει περίπου 4,7 δισ. ενώ παράλληλα θα αποταμιεύσει χρήματα από το κόστος των διώξεων των χρηστών κάνναβης.

Το επίσημο κίνητρο της κυβέρνησης για νομιμοποίηση είναι να διαλύσει το παράνομο εμπόριο κάνναβης, να αποκτήσει έτσι τον έλεγχο της ποιότητας της κάνναβης που πωλείται, να αποτρέψει την κυκλοφορία μολυσμένων ουσιών και να προστατεύσει τους ανηλίκους.

«Μιλάμε για ρύθμιση της αγοράς», δήλωσε την Πέμπτη ο Burkhardt Bienert, Γερμανός επίτροπος για τα ναρκωτικά. «Αν το κάνουμε καλά, μπορούμε να αποτρέψουμε τους εφήβους από το να μπουν σε συστηματική χρήση. Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με το αλκοόλ».

Το παράδειγμα του εξωτερικού

Η εκδήλωση διαβούλευσης της Πέμπτης, με δημόσιους αξιωματούχους από χώρες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη, αποκρυστάλλωσε επίσης μερικές από τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση για να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο της.

Στην Ουρουγουάη, όπου η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη από το 2013, μόνο 25 φαρμακεία έχουν άδεια να πωλούν το φάρμακο και το 70% των καταναλωτών εξακολουθεί να αγοράζει από τη μαύρη αγορά.

Στην Καλιφόρνια, η οποία νομιμοποίησε την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης το 2016, η νόμιμα βιομηχανία δυσκολεύτηκε να ανταγωνιστεί την παράνομη αγορά.

Οι ομάδες πρόνοιας των νέων και προστασίας των παιδιών ασκούν έντονη κριτική όσον αφορά την πώληση κάνναβης μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην ακρόαση της Πέμπτης, υποστήριξαν ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να ανταποκριθεί στον δεδηλωμένο στόχο της για την προστασία των ανηλίκων, πρέπει να διασφαλίσει ότι η κάνναβη πωλείται μόνο στο ταμείο από εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο προσωπικό.

Η είσοδος στην επιχείρηση εμπορίας και πώλησης κάνναβης θα έθετε επίσης τη Γερμανία σε παραβίαση της Ενιαίας Σύμβασης του ΟΗΕ του 1961 για τα ναρκωτικά. Η χώρα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καναδά και της Ουρουγουάης και να προσπαθήσει να αγνοήσει τη σύμβαση ή να βρει έναν τρόπο να την παρακάμψει. Θα ήταν πιο πιθανό ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια κίνηση για την πλήρη αλλαγή της συμφωνίας, είπε ο Haucap.

Είπε: «Θεωρητικά, η Γερμανία θα μπορούσε να βγει από την ενιαία σύμβαση του ΟΗΕ και να επανενταχθεί μόνο σε συγκεκριμένα μέρη της. Αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι με τις αλλαγές που συμβαίνουν στον Καναδά, τις ΗΠΑ και τώρα τη Γερμανία, θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε μια μεταρρύθμιση της σύμβασης όσον αφορά το εμπόριο κάνναβης».

Με πληροφορίες από The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Οι αστροναύτες χάνουν σημαντική οστική πυκνότητα σύμφωνα με μελέτη

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως