27.2 C
Thessaloniki
29.9 C
Athens

Η Ισπανία προχωράει πιλοτικά σε τετραήμερη εργασία

Σε πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας εφόσον εκδηλωθεί το ανάλογο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας.

Η Ισπανία πρωτοπορεί και «ανοίγει» με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για την καθιέρωση εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η πρόταση έπεσε στο τραπέζι από το αριστερό κόμμα Mas Pais της Ισπανίας τον περασμένο μήνα κι έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις επί του θέματος.  «Με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας των 32 ωρών εκκινούμε την πραγματική συζήτηση της εποχής μας. Ήρθε η ώρα για την ιδέα αυτή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ηγέτης του κόμματος, Inigo Errejon.

Από τη Γερμανία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία η ιδέα αυτή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια , αναφέρει o Guardian στο δημοσίευμά του. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι με τις 32 ώρες εργασίας θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, θα βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και θα υπάρξει μεγάλο όφελος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόταση της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας απέκτησε από το 2020 νέα σημασία με την πανδημία να δίνει νέα ώθηση στον διάλογο για την ευημερία των εργαζομένων και την ισορροπία ζωής-εργασίας.

Αριστερά κόμματα άδραξαν την ευκαιρία στην Ισπανία – όπου μια απεργία διαρκείας 44 ημερών το 1919 στη Βαρκελώνη ανάγκασε την ισπανική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει ως πρώτη στον κόσμο το 8ωρο –. «Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αλλά συγκαταλεγόμαστε στις πιο παραγωγικές χώρες. Κι επιμένω ότι το να εργάζεται κανείς περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι εργάζεται και καλύτερα», τόνισε ο Inigo Errejon.

 

Αν και στις λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα καταλήξουν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, το κόμμα του, πρότεινε να ισχύσει το πρότζεκτ των 50 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια επιτρέποντας στις ενδιαφερόμενες εταιρείες να δοκιμάσουν το «ψαλιδισμένο» ωράριο εργασίας με μειωμένο κίνδυνο.

Το κόστος της μετάβασης σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί επί παραδείγματι να καλυφθεί στο 100% τον πρώτο χρόνο, στο 50% τον δεύτερο και στο 33% τον τρίτο, όπως υποστήριξε.

«Με τέτοια νούμερα ελπίζουμε να μετάσχουν στο πρόγραμμα περίπου 200 επιχειρήσεις με 3.000 έως 6.000 εργαζομένους. Οι μόνες κόκκινες γραμμές μας είναι ότι θέλουμε να μειωθούν μεν πραγματικά οι ώρες εργασίας, αλλά να μη μειωθούν οι μισθοί ή να χαθούν θέσεις εργασίας», είπε ο Hector Tejero.

Ο ίδιος εκτιμά ότι το πιλοτικό πρόγραμμα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο του 2021 στην πρώτη εθνική πρωτοβουλία μείωσης του ωραρίου εργασίας, (μετά τη Γαλλία που ξεκίνησε το 1998 να κινείται προς τις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα). «Η Ισπανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει στη δοκιμή ενός τέτοιου προγράμματος τέτοιου μεγέθους», σημείωσε ο Tejero. Το κόμμα του πρότεινε να ανατεθεί η ευθύνη για την εκπόνηση του πιλοτικού προγράμματος σε επιτροπή ειδικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των συνδικάτων και φορέων εργοδοτών, που θα βοηθήσουν και στην ανάλυση των αποτελεσμάτων.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
27.6 ° C
30.5 °
25.2 °
65 %
1.8kmh
0 %
Τε
37 °
Πε
39 °
Πα
38 °
Σα
38 °
Κυ
38 °