29.9 C
Thessaloniki
33.3 C
Athens

Η ιστορία του αγγείου του Basano-To μοιραίο γαμήλιο δώρο και η κατάρα της νύφης

To αγγείο του Basano, κατασκευασμένο από ασήμι τον 15ο αιώνα, αποτελεί ένα από τα πιο μυστηριώδη και αόριστα «στοιχειωμένα αντικείμενα», που μπορεί να μην έχει αυτόπτες μάρτυρες για τη δύναμή του, αλλά συνοδεύεται με βαθιές ιστορίες τρόμου.

Η κατάρα της νύφης

Η κατάρα που περιβάλλει το βάζο ίσως – και θα καταλαβάτε σε λίγο αυτό τον υποθετικό προσδιορισμό- ξεκινά από ένα μικρό χωριό κοντά στην Νάπολη της Ιταλίας, όταν αυτό δόθηκε ως γαμήλιο δώρο σε μία νύφη. Τη νύχτα πριν τον γάμο της, η νεαρή γυναίκα βρέθηκε να πεθαίνει στο πάτωμα με τα χέρια της τυλιγμένα σφιχτά γύρω από το ασημένιο αγγείο. Με τις τελευταίες της ανάσες λίγο πριν ξεψυχήσει, η νύφη ορκίστηκε να εκδικηθεί. Το αν το βάζο ήταν ήδη καταραμένο και στάλθηκε ως μοιραίο δώρο από κάποιο άλλο πρόσωπο το οποίο μπορεί να ήταν ερωτικός αντίζηλος, ή αν η ίδια η νύφη με τον όρκο της ενεργοποίησε μία κατάρα προκαλώντας μια μακροχρόνια αλυσίδα μυστήριων γεγονότων, παραμένει ασαφές.

Το σίγουρο είναι ότι από εκείνη τη βραδιά κάθε νέος ιδιοκτήτης του αγγείου πέθανε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από αδιευκρίνιστα αίτια.

Αρχικά το βάζο μεταφερόταν από άτομο σε άτομο μέσα στον οικογενειακό και φιλικό κύκλο της άτυχης νύφης. Δεν πέρασε πολύς καιρός όταν η οικογένεια αποφάσισε ότι ίσως θα έπρεπε να διατηρήσει έναν ή δύο από τους εναπομείναντες συγγενείς τους και έκρυψε το αγγείο σε μια «μυστική τοποθεσία»! Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι το βάζο καταχωνιάστηκε σε σκοτεινό υπόγειο εγκαταλελειμμένου σπιτιού ενώ άλλοι ότι θάφτηκε βράδυ σε κάποιο δάσος της περιοχής.

Ο νέος κύκλος θανάτων

Παρ ‘όλα αυτά, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα “καταραμένα” αντικείμενα που κρύβονται από κάποιον για να σταματήσει ο κύκλος του κακού, έτσι και το βάζο του Basano ήρθε και πάλι στο φως το 1988. Η ιστορία της ανακάλυψης του λέει πώς βρέθηκε από έναν ανυποψίαστο νεαρό άνδρα που το ξέθαψε τυχαία από το χώμα. Και πάλι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για την έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών σε τοποθεσίες και ονόματα.

Λέγεται επίσης ότι το βάζο Basano θάφτηκε με ένα σημείωμα που έλεγε: «Προσοχή… Αυτό το αγγείο φέρνει θάνατο». Προφανώς, αυτή η προειδοποίηση είχε μικρή επίδραση στον νεαρό άνδρα – που όλως παραδόξως δεν χτυπήθηκε από την κατάρα- καθώς κύριο μέλημά του ήταν το κέρδος που μπορούσε να του επιφέρει αυτή η ανακάλυψη. Το βάζο δημοπρατήθηκε γρήγορα, χωρίς το προειδοποιητικό σημείωμα, για 4 εκατομμύρια Ιταλικές λίρες σε έναν φαρμακοποιό.

Ο φαρμακοποιός, είχε το βάζο για τρεις μήνες πριν πεθάνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Στη συνέχεια ήρθε ένας 37χρονος χειρουργός, ο οποίος πέθανε δύο μήνες αργότερα! Το βάζο επαναπωλήθηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά σε έναν αρχαιολόγο που πόθησε το αντικείμενο ως ένα όμορφο παράδειγμα έργων υψηλής τέχνης της Αναγέννησης. Μετά από τρεις μήνες απεβίωσε κι αυτός!Όμως αυτή τη φορά υπήρχε μία πληροφορία για τα αίτια του θανάτου κι αυτή ήταν “άγνωστη εσωτερική φλεγμονή”.

O τελευταίος ιδιοκτήτης

Η ιστορία συνεχίστηκε με μια τελευταία πώληση. Οι πληροφορίες για τον τελευταίο κάτοχο είναι κάπως πιο πλούσιες από τις προηγούμενες, πέρα από το γεγονός ότι κι αυτός χτυπήθηκε από την κατάρα, σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την αγορά του.

Η σειρά των θανάτων των προκατόχων του δεν είχε περάσει απαρατήρητη και το βάζο Basano εδραίωσε τη διαβολική του φήμη. Και, αν θέλουμε να πιστέψουμε τις ιστορίες, ένα μέλος της οικογένειας του τελευταίου θύματος λέγεται ότι το πέταξε έξω από το παράθυρο του σπιτιού του.

Το αγγείο χτύπησε έναν Ιταλό αστυνομικό, ο οποίος θέλησε να επιβάλει πρόστιμο στο πρόσωπο που το πέταξε σε αυτόν. Λέγεται ότι η οικογένεια δέχθηκε κάποιο χρηματικό πρόστιμο μαζί με συστάσεις αλλά αρνήθηκε να πάρει πίσω το αγγείο. Η Polizia di Stato επιχείρησε να τοποθετήσει το χειροποίητο αντικείμενο σε ένα μουσείο, όμως η φήμη του Basano ήταν πια τόσο ισχυρή ώστε κανένα μουσείο ή παρόμοιος οργανισμός δε το ήθελε. Αυτό το γεγονός φαίνεται κάπως δύσκολο να γίνει κατανοητό, καθώς πολλά π.χ. από τα αρχαία αιγυπτιακά τεχνουργήματα, φέρουν την υποψία των “καταραμένων” αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε μουσεία.

Μερικές εκδοχές της ιστορίας αφηγούνται ότι ο αστυνομικός που χτυπήθηκε από το βάζο ένιωσε την αρνητική του ενέργεια και ανέλαβε να το κρύψει.

Το αγγείο του Basano  μεταφέρθηκε για άλλη μια φορά σε άγνωστη τοποθεσία. Μερικοί λένε ότι θάφτηκε μέσα σε ένα δερμάτινο κουτί σε δάσος ενώ άλλοι λένε στο ιερό έδαφος ενός νεκροταφείου, χωρίς να προσδιορίζεται το μέρος.

Έκτοτε η τύχη του αγνοείται…

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
31.7 ° C
34.4 °
28.7 °
38 %
1.8kmh
0 %
Τε
38 °
Πε
39 °
Πα
38 °
Σα
36 °
Κυ
35 °