29.3 C
Thessaloniki
31.1 C
Athens

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop): Ο φορητός υπολογιστής ή laptop, ήταν μια από τις επαναστάσεις της πληροφορικής

25 Ιουνίου 1945: Γεννιέται ο Γουίλιαμ Μόγκριτζ (William Grant Moggridge), άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) και υπήρξε ο εισηγητής του διαδραστικού σχεδιασμού (interaction design).

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop): Γουίλιαμ Μόγκριτζ

Ο Γουίλιαμ Μόγκριτζ γεννήθηκε στο Λονδίνο.

Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου και το 1965 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως σχεδιαστής ιατρικών εργαλείων. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Κάριν, η οποία του χάρισε δύο γιούς, τον Άλεξ και τον Έρικ.

Το 1969 επιστρέφει στο Λονδίνο για να συμπληρώσει τις σπουδές του στην τυπογραφία και τις επικοινωνίες.

Την ίδια χρονιά ιδρύει στο πατάρι του σπιτιού του την εταιρία Moggridge Associates και, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει μια τοστιέρα και ένα φορητό θερμαντικό σώμα για την Hoover. Το 1972 σχεδιάζει ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή στο μέγεθος ραπτομηχανής, αλλά το σχέδιό του δεν θα υλοποιηθεί.

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop): GRiD Compass 1101

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Το 1979 μετακομίζει εκ νέου στις ΗΠΑ και ιδρύει την εταιρεία ID Two στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας.

Ένας από τους πρώτους του πελάτες είναι η εταιρεία GRiD Systems, για την οποία σχεδιάζει το 1981 τον φορητό υπολογιστή GRiD Compass 1101.

Είναι ο πρώτος φορητός υπολογιστής (laptop), του οποίου η οθόνη «διπλώνει» πάνω στο πληκτρολόγιο, ώστε να μεταφέρεται εύκολα μέσα σε τσάντα, σύμφωνα με την αρχική παραγγελία της εταιρίας.

Η πατέντα κατοχυρώθηκε στην GRiD Systems και τις απέφερε τεράστια έσοδα.

Ο πρώτος GRiD Compass eίχε οθόνη 320Χ240 pixel και αποθηκευτικό χώρο 320 ΚΒ. Ζύγιζε 5 κιλά και η τιμή του κυμαινόταν από 8000-10.000 δολάρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ο πρώτος μεγάλος πελάτης της νέας αυτής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και η NASA.

Σχεδιασμός αλληλεπίδρασης

Παράλληλα με τη δημιουργική και επιχειρηματική του δράση, ο Μόγκριτζ ξεκίνησε πανεπιστημιακή καριέρα το 1979, η οποία διάρκεσε έως το 2010.

Δίδαξε βιομηχανικό σχέδιο στο ονομαστό Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Τον Οκτώβριο του 2006 κυκλοφόρησε το πολυσέλιδο βιβλίο του Design Interactions, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και θεωρείται κλασικό στο είδος του και τον Οκτώβριο του 2010 το βιβλίο Designing Media.

Το 2010 εγκατέλειψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και ανέλαβε τη διεύθυνση του μουσείου Cooper-Hewitt στη Νέα Υόρκη, του μοναδικού μουσείου στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι αφιερωμένο στο βιομηχανικό σχέδιο.

Έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2012 σε ηλικία 69 ετών, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop): Τα πρώτα μοντέλα

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Την ιδέα για φορητούς υπολογιστές την είχε ο Άλαν Κέι (Alan Kay) το 1968.

Το όραμα του Κέι, το οποίο περιέγραψε και σχεδίασε λεπτομερώς στην εργασία του, ονομαζόταν Dynabook και δεν ήταν άλλο από έναν μικρό και λεπτό φορητό υπολογιστή για εκπαιδευτικούς κυρίως σκοπούς. Με αυτόν το παιδιά θα είχαν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα.

Αν και η χρήση του ήταν καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ο σχεδιασμός ήταν εμπνευσμένος από τις ανάγκες του στρατού για μεταφορά μεγάλου αριθμού εγγράφων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο πρωτότυπος σχεδιασμός άνοιξε το δρόμο στους κατασκευαστές φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ποια ήταν όμως τα πρώτα μοντέλα laptop;

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)

IBM 5100 – 1975

Αν και δεν μπορεί απαραίτητα να χαρακτηριστεί laptop, το μέγεθός του του προσέφερε την απαραίτητη φορητότητα. Το IBM 5100, ένας πρωτοποριακός για την εποχή του υπολογιστής, σχεδιάστηκε το 1975 και απευθυνόταν σίγουρα σε αρκετά χειροδύναμους.

Xerox NoteTaker – 1976

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στην πορεία των laptop θεωρείται το Xerox NoteTaker του 1976, τον οποίο οι περισσότεροι αποκαλούν τον πρώτο φορητό υπολογιστή του κόσμου. Οι υπολογιστές που κατασκευάστηκαν βέβαια, δεν ξεπέρασαν τους 10 καθώς το κόστος τους ήταν αποτρεπτικό για μαζική παραγωγή.

Osbourne 1 – 1981

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Παρόλο που ζύγιζε 11 κιλά, κόστιζε περισσότερο από 1.700 δολάρια και είχε μια μικροσκοπική οθόνη 5 ιντσών ήταν ο πρώτος πετυχημένος φορητός υπολογιστής. Σε οκτώ μήνες πουλήθηκαν 11 χιλιάδες βαλιτσάκια – laptop…. Η πλαστική του θήκη μπορούσε να κλείσει και να μεταφερθεί από το ενσωματωμένο χερούλι (παρόλο που ένας από τους σχεδιαστές, ο Λι Φέλσενσταϊν (Lee Felsenstein), παραδέχτηκε πως η μεταφορά δύο τέτοιων φορητών υπολογιστών για τέσσερα τετράγωνα θα μπορούσε να του βγάλει τον ώμο). Περιείχε επίσης εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, εφαρμογή για βάσεις δεδομένων και δύο παιχνίδια ενώ χρησιμοποιούσε το δημοφιλές για την εποχή λειτουργικό σύστημα CP/M.

GRiD Compass

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Για πολλούς, το GRiD Compass υπήρξε το πρώτο γνήσιο laptop για άλλους πάλι αποτέλεσε τον πρόδρομο των tablet. Όπως και να’ χει ο φορητός υπολογιστής αναπτύχθηκε το 1979 από τον Βρετανό βιομηχανικό σχεδιαστή Γουίλιαμ Μόγκριτζ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1982. Είχε μνήμη 340kb και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τη NASA και το στρατό καθόλη τη δεκαετία του ‘80, αφού η υψηλή τιμή του ($8.000 – $10.000) δεν συνέβαλε στο να μετατραπεί σε εμπορική επιτυχία.

Kyotronic 85 – 1983

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Το 1983 έκανε την εμφάνιση του και το Kyotronic 85, το οποίο τροφοδοτούνταν από μπαταρίες ΑΑ. To σημαντικότερο είναι πως είχε επεξεργαστή κειμένου, μεταγλωττιστή BASIC, και μια εφαρμογή terminal – όλα αυτά είχαν σχεδιαστεί από μια νέα τότε εταιρεία, τη Microsoft. Επιπλέον, είχε ενσωματωμένο modem, γεγονός που θεωρήθηκε πραγματική καινοτομία για εκείνη την εποχή.

Gavilan – 1983

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Τον τίτλο του αυθεντικού laptop διεκδικεί επάξια πάντως το Gavilan, ο πρώτος υπολογιστής που λανσαρίστηκε επισήμως ως φορητός και θεωρήθηκε καινοτομία όταν τοποθετήθηκε στα ράφια των καταστημάτων το 1983. Έχοντας τον τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή Intel 8088, 5Mhz και τη δυνατότητα να διαβάσει τις αλήστου μνήμης δισκέτες (floppy disks), το Gavilan γνώρισε αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία.

Apple PowerBook

Η ιστορία του φορητού υπολογιστή (laptop)Τα χρόνια που ακολούθησαν, κυρίως λόγω των απαιτήσεων της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τεχνολογίες όπως οι οθόνες LCD, οι μπαταρίες NiCD, οι επεξεργαστές Intel και οι μεγάλοι σκληροί δίσκοι προστέθηκαν στους φορητούς υπολογιστές.

Το τοπίο άλλαξε ριζικά όταν το 1991 εμφανίστηκε το πρώτο Apple PowerBook. Ο πρόγονος της κυρίαρχης σήμερα σειράς των MacBook, ήταν η πρώτη προσπάθεια της Apple να δημιουργήσει έναν φορητό υπολογιστή με μπαταρία. Σημαντικό χαρακτηριστικό του Mac Portable ήταν η οθόνη του, που έμοιαζε περισσότερο με αυτή των desktop σε σχέση με όλα τα προηγούμενα laptop. Ταυτόχρονα συνδύαζε κι άλλες καινοτομίες, όπως το ενσωματωμένο ποντίκι. Το Macintosh Portable, ήταν το πρώτο laptop που έστειλε μάλιστα email από το διάστημα κατά την διάρκεια της Διαστημικής Αποστολής STS-43.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο πρώτος υπολογιστής στον κόσμο

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
28.8 ° C
31 °
25.4 °
44 %
0.9kmh
0 %
Πε
39 °
Πα
38 °
Σα
36 °
Κυ
34 °
Δε
28 °