Η Κίνα πνίγηκε, οι ΗΠΑ καίγονται, στο Ιράν διψούν

Μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, στις αρχές της εβδομάδας, έπεσε στη Ζενγκζού της κεντρικής Κίνας τόση βροχή όση πέφτει σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Ο απολογισμός του κατακλυσμού στο βιομηχανικό κέντρο των 12 εκατομμυρίων κατοίκων –τουλάχιστον 51 νεκροί, εκ των οποίων οι 12 μέσα σε σήραγγες του μετρό που έγιναν υπόγεια ποτάμια, 10 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές– είναι άλλη μια υπενθύμιση της σφοδρότητας της κλιματικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ έφθανε για μία ακόμη χρονιά ο καπνός από τις πυρκαγιές που κατακαίουν τις πολιτείες της δυτικής ακτής, τα δάση της οποίας ξεράθηκαν από τα τέσσερα διαδοχικά κύματα καύσωνα, η Σιβηρία πάλευε με πρωτοφανείς πυρκαγιές και στη Βόρεια Ευρώπη μετρούσαν ακόμη τις πληγές από τις πλημμύρες της 15ης Ιουλίου. Πάνω από 200 νεκροί, εκ των οποίων τουλάχιστον 170 στη Γερμανία, τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιές. Στο Κουζεστάν του Ιράν, μια από τις περιοχές της Μέσης Ανατολής με τον μεγαλύτερο πλούτο σε ορυκτά καύσιμα, ξεσπούσαν ταραχές λόγω τρομακτικής λειψυδρίας. Ας αντιπαραβάλουμε τώρα αυτή την (ελλιπή) σύνοψη με τα όσα έγιναν στο πεδίο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι υπουργοί περιβάλλοντος των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών, που συναντήθηκαν στη Νάπολη της Ιταλίας για να προετοιμάσουν τη μεγάλη σύνοδο του Νοεμβρίου για το κλίμα (γνωστή ως σύνοδος της Γλασκώβης, ή COP26), δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ο οικοδεσπότης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, είναι, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, εντελώς απών από τη φρενήρη διπλωματική προεργασία που απαιτείται αν πρόκειται η σύνοδος να καταλήξει σε επιτυχία. Ούτε ένας Βρετανός υπουργός δεν βρισκόταν στο λονδρέζικο ακροατήριο όταν ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα, Τζον Κέρι, εξήγησε το τεράστιο διακύβευμα της συνόδου. Αλλά και στις ΗΠΑ, τα περισσότερα από τα φιλόδοξα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να περιμένουν. Τα μέτρα αφαιρέθηκαν από το πρώτο νομοσχέδιο περί υποδομών και ίσως ενσωματωθούν στο δεύτερο. Στη δε Γερμανία, το πρόγραμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος ζητάει να προσμετρούνται ως γερμανικές μειώσεις ρύπων οι μειώσεις που θα επιτυγχάνονται με γερμανικές επενδύσεις στο εξωτερικό, τέχνασμα με το οποίο δήλωσε σαφώς ότι διαφωνεί η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ.

Η διαφορά φάσης ανάμεσα στους πολιτικούς και στην κοινή γνώμη είναι κραυγαλέα. Στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, συμφωνεί με την επιβολή αυστηρότερων ορίων στους ρύπους, την οποία εμποδίζουν κάποιοι βουλευτές και γερουσιαστές εξαρτημένοι από τις προεκλογικές δωρεές των ρυπογόνων βιομηχανιών. Στη Γερμανία, ποσοστό 81% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Deutschlandtrend θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη έως πολύ μεγάλη ανάγκη δράσης για την προστασία του κλίματος. Τη διαπίστωση συμμερίζονται νέοι και ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, κάτοικοι δυτικογερμανικών και ανατολικογερμανικών κρατιδίων. Αν τα παιδιά που θα γεννηθούν τις επόμενες δεκαετίες, στην εποχή της ακόμη οξύτερης κλιματικής κρίσης, μπορούσαν να πουν τη γνώμη τους, θα συμφωνούσαν δίχως άλλο κι εκείνα.

Τα μέτρα της Σούλτσε

Πώς όμως σταματάμε τους ρύπους; Υπό το βάρος της αδιανόητης καταστροφής στη Ρηνανία, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε ετοίμασε πακέτο δώδεκα μέτρων, κάποια εκ των οποίων θα μπορούσαν να έχουν άμεση εφαρμογή. Το κείμενο διέρρευσε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel και τα μέτρα έχουν ως εξής: ταχύτερη υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νεόδμητα κτίρια και σε ανακαινίσεις στεγών, αύξηση της επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, επιβολή ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων φυσικού αερίου σε νεόδμητα κτίρια, αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων για Ι.Χ. ώστε να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση, αύξηση της φορολόγησης των ρύπων.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Κομισιόν έχει προτείνει επιβολή φόρου άνθρακα στα προϊόντα που φθάνουν στα σύνορα της Ε.Ε., ώστε ένα προϊόν που έχει διανύσει τη μισή υφήλιο να μην ανταγωνίζεται με τοπικά προϊόντα σαν να μην υπήρχαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επίσης, θετική θεωρείται η εντολή που έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν για ενσωμάτωση κλιματικών παραμέτρων σε κάθε πτυχή της λειτουργίας του κράτους («all-of-government»), καθώς το θέμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό.

Το πώς θα καταφέρουν οι κυβερνήσεις να μηδενίσουν τους ρύπους χωρίς οικονομικές και κοινωνικές αναταράξεις είναι δική τους δουλειά. Η δουλειά των πολιτών σε όλη τη Γη, είτε ζουν στη Γερμανία, στη Σιβηρία, στην Κίνα, στο Ορεγκον ή στο Ιράν, είναι να απαιτήσουν ότι αυτό θα συμβεί. Και σύντομα.

Ευρυδίκη Μπερσή – kathimerini.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε