Η Κίνα πρωταθλήτρια της μόλυνσης του περιβάλλοντος

Γνωρίζαμε ότι η Κίνα αποτελεί την χώρα με την μεγαλύτερη συμβολή στην μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικά στην εκπομπή βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Η τελευταία σχετική έρευνα που έγινε από τον οργανισμό Rhodium Group που ειδικεύεται σε μελέτες για ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα αποκαλύπτει τον κυρίαρχο ρόλο της Κίνας στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 2019 η Κίνα ήταν υπεύθυνη για το 27% των εκπομπών βλαβερών αερίων παγκοσμίως. Πρόκειται για «επίδοση» μεγαλύτερη από εκείνη όλων των ανεπτυγμένων χωρών μαζί. Οι ΗΠΑ παίρνει το ασημένιο μετάλλιο στην μόλυνση της ατμόσφαιρας με ποσοστό 11% και το χάλκινο μετάλλιο «κερδίζει» η Ινδία με ποσοστό 6,6%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει μια συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τον σημαντικό περιορισμό των εκπομπών ρύπων που παράγουν δεν θα πετύχει καμία προσπάθεια περιορισμού ή ακόμη και αντιστροφής των κλιματικών αλλαγών.

Οι εκπομπές βλαβερών αερίων στην Κίνα έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με εκείνες που παρήγαγε η χώρα τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού της τα ποσοστά εκπομπών ρύπων ανά κάτοικο είναι μικρότερα από εκείνα των ΗΠΑ αλλά και αυτά τα ποσοστά παρουσιάζουν εκθετική αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ασιατικός γίγαντας έχει δεσμευτεί για την απόκτηση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2060 αλλά χωρίς να έχει καθοριστεί κάποιος οδικός χάρτης για την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας αφού παρά τις διακηρύξεις του Πεκίνου η χώρα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ενέργεια των ορυκτών καυσίμων. Στην Κίνα λειτουργούν αυτή την στιγμή 1,058 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με χρήση ορυκτών καυσίμων.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως