«Η λογοτεχνία αλλιώς… χωρίς κλικ» | 1ος Κύκλος

Από τις 10 περίπου το πρωί ξεκίνησε η 3η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς… χωρίς κλικ» στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη με τη συμμετοχή 200 μαθητών και εκπαιδευτικών από 20 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ και 50 εκλεκτών εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Η συνάντηση διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στις 27 και 28 Μαρτίου και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μαθητές, καθηγητές της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγγραφείς, κριτικοί, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη λογοτεχνία και τον ρόλο της στη σύγχρονη διαδικτυακή εποχή.

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης κήρυξε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Τους μαθητές και ομιλητές της Συνάντησης καλωσόρισαν ο Γιάννης Δεμιρτζόγλου – Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου και η Δρ. Ασπασία Χασιώτη – Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που έχουν την ευθύνη όλης της διοργάνωσης.

Χαιρετισμό απεύθυναν
Αικατερίνη Μαντουλίδου – Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.
Ο χαιρετισμό της
Χαράλαμπος Κυραϊλίδης – Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
Ο χαιρετισμός του
Γιώργος Παπαλιάρης – Πρόεδρος Κοινότητας Σταυροδρομίου
Ο χαιρετισμός του
Γιάννης Γιγουρτσής – Συντονιστής Εκπαίδευσης Ομογενειακών Σχολείων
Ο χαιρετισμός του
Ακολούθησε ένα σύντομο αφιέρωμα στα 11 χρόνια Συνέδρια

Στην πρώτη συζήτηση «Οι λογοτέχνες μιλούν μόνο με το έργο τους;» με ειδικό σύμβουλο την Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ, Συγγραφέας, συντονίστρια την κ. Μικέλα Χαρτουλάρη, Δημοσιογράφο και συνομιλητές τον Σπύρο Γιανναρά, Δημοσιογράφο, Συγγραφέα και τον Γιάννη Παλαβό, Συγγραφέα, οι σύνεδροι εστίασαν στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει ο λογοτέχνης με το έργο του αλλά και τις παρεμβάσεις του στην κοινωνία.

Η μαθήτρια Θεοδώρα Ζάτκα παρατήρησε ότι οι λογοτέχνες οφείλουν να υιοθετούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε μορφή του βίου, να εξυψώσουν την προσωπικότητά τους σε σύμβολο αξιών και να μην περιορίζονται στο μελάνι και τις σελίδες των έργων τους. Η κ. Αμπατζοπούλου από την πλευρά της τόνισε ότι ο λογοτέχνης που έχει το αίσθημα του συμπάσχειν χρειάζεται χρόνο για να αντιδράσει, ενώ ο εξεγερμένος λογοτέχνης ουσιαστικά υπονομεύει τις συνήθειες. Ο κ. Σπύρος Γιανναράς ανέφερε ότι ο συγγραφέας παλεύει με το υστέρημα. Όλη η ζωή του είναι ένα κυνήγι, καθώς πραγματεύεται το δράμα της ανθρώπινης συνθήκης, ενώ ο κ. Γιάννης Παλαβός δεν δίστασε να επισημάνει ότι ο λογοτέχνης είναι το αντίβαρο ανθρωπιάς αλλά δεν πρέπει να επωμίζεται και τον ρόλο ενός υπερανθρώπου.
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την 1η Συνεδρία

Στον δεύτερο κύκλο συζήτησης με τίτλο «Το όραμα του λογοτέχνη σύμμαχός μου» με ειδικό σύμβουλο τον κ. Γιάννη Πάσχο, Συγγραφέα και συντονίστρια την κ. Μαρίνα Αγγελάκη, Δημοσιογράφο συμμετείχαν ο Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, η κ. Μαρία Λάτσαρη, Ποιήτρια, η κ. Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου, Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος και η κ. Κωνσταντίνα Σιαχάμη, Ποιήτρια έγινε λόγος για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει ο λογοτέχνης ως σηματωρός στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η μαθήτρια Νικολέτα – Άννα Μεντεσέ τόνισε ότι η λογοτεχνία είναι ένας τρόπος να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του, ενώ το όραμα κάθε λογοτέχνη μπορεί να μας καθοδηγεί γενικότερα στη ζωή μας. Παράλληλα, η μαθήτρια Αλίκη – Ειρήνη Μουρατίδη παραδέχτηκε ότι η λογοτεχνία μπορεί να πει τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο και να αγγίξει συναισθηματικά τον καθένα μας, ενώ ο κ. Κοροβίνης με τη σειρά του μας θύμισε ότι οι λέξεις είναι θηλυκές, γεννάνε άλλες λέξεις. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την 2η Συνεδρία

Στη συνέχεια, στην τρίτη συνάντηση – συζήτηση με τίτλο «Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου ή ο κόσμος των πολλών Giga σε μεγάλες δοκιμασίες» με ειδικό σύμβουλο και συντονιστή τον κ. Κώστα Καραβίδα, Μέλος Ε.ΔΙ.Π του Τμήματος Φιλολογίας Παν. Ιωαννίνων και συνομιλητές τον κ. Σάκη Σερέφα, Συγγραφέα, τον κ. Ζαχαρία Σκούρα, Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και τον κ. Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Ηθοποιό ο λόγος στράφηκε στον ρόλο της τεχνολογίας στη σημερινή εποχή και στο πώς και πόσο αυτή θα επηρεάσει τη λογοτεχνική παραγωγή. Ο κ. Σάκης Σερέφας διατύπωσε την άποψη ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στη συγγραφή, ενώ ο νέος που έχει τα ανάλογα ερεθίσματα από το σπίτι και το σχολείο θα διαβάσει λογοτεχνία. Ο κ. Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με τη σειρά του είπε πως η λογοτεχνία καλλιεργεί τη συναισθηματική μας μνήμη, ενώ ο κ. Ζαχαρίας Σκούρας δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι συνολική νοημοσύνη, η φυσική νοημοσύνη είναι το κάθε «εγώ». Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την 3η Συνεδρία

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση υπό τον τίτλο «Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει» με ειδικό σύμβολο και συντονιστή τον κ. Γιάννη Μπασκόζο, Δημοσιογράφο, Συγγραφέα και συνομιλητές τον κ. Κώστα Ακρίβο, Συγγραφέας, την κ. Νεκταρία Ζαγοριανάκου, Συγγραφέας, τον κ. Θωμά Κοροβίνη, Συγγραφέα και τον κ. Γιάννη Πάσχο, Συγγραφέα, όπου μαθητές και συγγραφείς μίλησαν για τα αγαπημένα τους αναγνώσματα. Με αφορμή τις ερωτήσεις των μαθητών ο κ. Θωμάς Κοροβίνης ανέφερε ότι μάγος πρέπει να είσαι στη ζωή κάθε μέρα, να είσαι ρηξικέλευθος και να τολμάς!
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την 4η Συνεδρία

Και η ώρα πήγε σχεδόν 7… και ακολούθησε δείπνο…

….η συνέχεια την Τρίτη 28 Μαρτίου, στις 9.30
… με τις εξής ενδιαφέρουσες ενότητες τις οποίες μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί και διαδικτυακά https://www.livemedia.gr/logoallios23

 Η παγίδα του χθες και ο φόβος του αύριο
Ειδικός σύμβουλος: Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ
Συντονίζει: Κυριακή Μπεϊόγλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Συμμετέχουν: Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας, Γιάννης Καλπούζος, Συγγραφέας,
Μάριος Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Συγγραφέας
 Στην εποχή των fake news η λογοτεχνία
Ειδικός Σύμβουλος: Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας
Συντονίζει: Κώστας Μπλιάτκας, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Συμμετέχουν: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Άρης Στυλιανού, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, Συγγραφέας, Στέφανος Τσιτσόπουλος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
 Η φανταστική θέα της πραγματικότητας
Ειδικός σύμβουλος: Εύη Κουτρουμπάκη, Συγγραφέας
Συντονίζει: Εύη Κουτρουμπάκη, Συγγραφέας
Συμμετέχουν: Κωστής Ανετάκης, Συγγραφέας, Παύλος Θωμόπουλος, Συγγραφέας, Στάθης Ιντζές, Συγγραφέας, Εκδότης, Ιωσήφ Μανίκης, Συγγραφέας
 Η λογοτεχνία… χωρίς κλικ: οι συγγραφείς συνομιλούν με τους μαθητές
Συντονίζει: Μαρίνα Αγγελάκη, Δημοσιογράφος

Λίγα λόγια για την διοργάνωση από τον Γιάννη Δεμιρτζόγλου, Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης και την Δρ. Ασπασία Χασιώτη, Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φέτος κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί η Μαθητική Συνάντηση με τη φυσική παρουσία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εκλεκτών προσκεκλημένων μας, στη Θεσσαλονίκη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία. Μπορεί η συνάντηση να ξεκίνησε την εποχή της πανδημίας με σκοπό να δώσουμε βήμα στους μαθητές και στις μαθήτριες, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους, αλλά αγκαλιάστηκε τόσο, κυρίως από τους μαθητές και τις μαθήτριες, που αποφασίσαμε να συναντηθούμε και από κοντά.

Η Συνάντησή μας στόχο έχει τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Θέλουμε να μιλήσουν ελεύθερα για αυτά που τους προβληματίζουν, αλλά και για αυτά που επιθυμούν. Για αυτά που σκέφτονται, αλλά εύκολα λόγια δεν γίνονται, για ό,τι καταληστεύει τα όνειρά τους και θολώνει τον μακρινό ορίζοντα της σκέψης τους»,.


Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως