Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»

Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»

Η Μάχη της Κρήτης – 21 Μαΐου 1941: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε της Κρήτης. Στο Ρέθυμνο η αντίσταση που γνώρισαν οι ναζί ήταν μεγάλη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γερμανοί μαθητές μαθαίνουν για τις Ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάχη της Κρήτης ονομάζεται η επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941, όταν ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών με συνθηματικό όνομα «Unternehmen Merkur» (Επιχείρηση Ερμής) εναντίον του νησιού, ως την 1η Ιουνίου.

Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός στόχος κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος.

Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν εναντίον των αριθμητικά ανώτερων Γερμανών και του μεγάλου τιμήματος που είχε η επίθεση, και η επακόλουθη κατοχή, στον πληθυσμό του νησιού.

Η Μάχη της Κρήτης: Εκτελέσεις πολιτών στο Ρέθυμνο

«Οι Γερμανοί κάψανε το σπίτι μου… Κάψανε τα ζωντανά μου… Κατακτητές είναι, τι περιμένεις από δαύτους… Πάμε μπρε να πολεμήσομε, να μη σκιαχτούν οι ποθαμένοι μας από την κούραση που μας έμπεψεν ο φόβος… ώφου θε μου και γιάντα μας το φύλαες τούτονα το χρέος στη νταγιαντισμένη μας ζωή…».

Κουβέντες που ειπώθηκαν, ακούστηκαν, μεταφέρθηκαν από παππού σε γιο και πάλι στον επόμενο γιο, τον εγγονό και την εγγόνα, κουβέντες που μείνανε στην ιστορία ξεχωριστά κάθε οικογένειας στο Ρέθυμνο μετά την επίθεση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών το Μάη του 1941, το μεσημέρι της ίδιας μέρας που έγινε η Μάχη της Κρήτης σε Χανιά και Ηράκλειο.

Όλη την ημέρα από την μια άκρη του νησιού στην άλλη οι Γερμανοί ένα στόχο είχαν. Την κατάληψη της Κρήτης.

Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»

20η Μαΐου 1941, μεσημέρι, τα γερμανικά αεροπλάνα γεμίζουν τον Ρεθεμνιώτικο ουρανό και ξεκινάει η πτώση των αλεξιπτωτιστών. Μάχες σώμα με σώμα, Ρεθεμνιώτες άοπλοι, γερμανοί οπλισμένοι γερά. Μάχες στην πόλη του Ρεθύμνου, στον Σταυρωμένο, στον Λατζιμά και σε όλη την παραλιακή γραμμή του νομού από το Ατσιπόπουλο έως και το Σφακάκι.

Για τους Γερμανούς, το Ρέθυμνο αποτελούσε, στους χάρτες τους και στο σχεδιασμό της κατάληψης της Κρήτης, τον Δεύτερο Τομέα όπου εκεί συμμετείχαν ως δύναμη αλεξιπτωτιστών περίπου 1.400 με 1.600 στρατιώτες, οι οποίοι ενισχύθηκαν τις επόμενες ημέρες μετά το πέρας της Μάχης της Κρήτης, από επίγειες γερμανικές δυνάμεις.

Η πρώτη ομαδική εκτέλεση

Στην περιοχή Σταυρωμένος έγινε η πρώτη ομαδική εκτέλεση εννέα πολιτών από τους Γερμανούς, το βράδυ της 1η μέρας της Μάχης. Την επόμενη, 2η μέρα της μάχης, 21 Μαΐου ξανά ομαδική εκτέλεση πολιτών πάλι στον Σταυρωμένο και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Μάχης. Ακολούθησαν και άλλες εκτελέσεις αμάχων. Πολίτες, άνδρες του Ελληνικού Στρατού και Σύμμαχοι σκοτώνονται από τις γερμανικές σφαίρες και χειροβομβίδες.

Στο νομό Ρεθύμνου σκοτώθηκαν περίπου 130 άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων, κυρίως Αυστραλοί, οι οποίοι ήταν στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο οργάνωσης, ώστε να μην καταληφθεί η Κρήτη από τους Γερμανούς.

Στις Μάχες που δόθηκαν, οι Γερμανοί έχασαν πάνω από τα 2/3 της δύναμης επέμβασης τους και μέχρι την 29η Μαΐου, οπότε και οι γερμανικές δυνάμεις ενισχύθηκαν, είχαν απομείνει περίπου στους 450 άνδρες με μάχιμη δυνατότητα, αλλά εξουθενωμένοι.

Ο Γιώργος Καλογεράκης από το Ηράκλειο, διευθυντής σε σχολείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Καστέλι και διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έχοντας γράψει ήδη δεκατρία βιβλία για τη Μάχη της Κρήτης, μιλάει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταθέτοντας «στιγμιότυπα» που τον έχουν συγκλονίσει.

Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»«Μετά τη Μάχη της Κρήτης την 1η Ιουνίου 1941 στο χωριό Αστέρι, πρώην κοινότητα Χαμαλευρίου, γίνεται από τους Γερμανούς η πρώτη ομαδική εκτέλεση σε όλη την Ευρώπη εκτός μάχης, όπου εκτελούνται 12 άνθρωποι, άμαχοι πολίτες… Στην εκτέλεση εκείνη σκοτώνουν τον γιο της οικογένειας Πολιδάκη.

Τρεις μέρες αργότερα η μητέρα του εκτελεσμένου Ευαγγελία Πολιδάκη, έβραζε στάρι για το τριήμερο μνημόσυνο του γιου της που εκτελέστηκε. Δύο Γερμανοί μπήκαν στην αυλή της και μόλις τους αντίκρισε, έπιασε ένα ξύλο αναμμένο από τη φωτιά, χτύπησε τον έναν Γερμανό στρατιώτη στο κεφάλι και ο δεύτερος γυρνάει το όπλο του και την σκοτώνει.

Ακούγοντας τις φωνές ο άνδρας της, Παναγιώτης Πολιδάκης, τρέχει να δει τι συμβαίνει και ο Γερμανός σκοτώνει και τον σύζυγο. Αμέσως μετά, οι γερμανοί έκαψαν το σπίτι και το σκύλο της οικογένειας που γάβγιζε τον σκότωσαν κι αυτόν…».

Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»
Οι Ρεθυμνιώτες σε αγγαρεία, υπό την επίβλεψη του πάνοπλου Γερμανού, προσπαθούν να καθαρίσουν τη βομβαρδισμένη πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη

Ο ηρωισμός του γέροντος

Η Διοίκηση του 5ου Τάγματος με Διοικητή τον Ταγματάρχη Στυλιανό Καλονά είχε εγκατασταθεί στις 23 Μαΐου 1941 στο χωριό Χαμαλεύρι Ρεθύμνου. Αντικειμενικός σκοπός των αυστραλιανών και ελληνικών δυνάμεων ήταν να εκδιώξουν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές από την περιοχή Σταυρωμένου.

Το μεσημέρι της 24ης Μαΐου 1941, κι ενώ ο Διοικητής του τάγματος απουσίαζε από το Χαμαλεύρι, ένας γέρος Κρητικός, ο Δημήτρης Καστανάκης από το χωριό Πηγή, φορώντας την παραδοσιακή κρητική βράκα και κρατώντας το κεφαλομάντηλό του στα δόντια, πηγαίνει και ξεσηκώνει τους άντρες του Λόχου Διοικήσεως. Τους καλεί να κάνουν επίθεση στους Γερμανούς που ήταν στο Σταυρωμένο.

Ο Διοικητής Στυλιανός Καλονάς γράφει στην έκθεσή του: …οι στρατιώτες μη θέλοντας να δείξουν ότι υστερούν εις ηρωισμόν του γέροντος Καστανού, όστις δεν θέλει να χάσει την ευκαιρίαν να εξουδετερώσει τους Γερμανούς, τον ακολουθούν και κατέρχονται την αμαξητήν οδόν Χαμαλεύρι-Σταυρωμένου, αλλά μόλις φθάνουν εις Σταυρωμένου και εις απόστασιν 100 μέτρων δέχονται καταιγιστικά πυρά των γερμανών και ο Καστανός, όστις βαδίζει όρθιος και απτόητος πίπτει νεκρός, ως και ένας στρατιώτης της ομάδας (σημ: ο Ταμπακάκης Ιωσήφ από το χωριό Παναγιά Πεδιάδος Ηρακλείου)…», αυτό αναφέρει η έκθεση του Ταγματάρχη Καλλονά Στυλιανού ΓΕΣ 10/6/1946 σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη.

Η Μάχη της Κρήτης: Η ισχυρή αντίσταση του Ρεθύμνου

Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή και συλλέκτη Δημήτρη Σκαρτσιλάκη που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ: «Πολλές εκτελέσεις, καταστροφές χωριών, βιαιοπραγίες και σκληρές συμπεριφορές, ήταν όλα όσα συνέθεσαν την ιστορία του Ρεθύμνου στη Μάχη της Κρήτης. Το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι το Ρέθυμνο μέχρι σήμερα έχει έρθει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη Μάχη στα Χανιά και στο Ηράκλειο και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει».

«Στο Ρέθυμνο δόθηκαν μάχες στα Περιβόλια, στα Μυσσίρια, στο Αεροδρόμιο στον Λατζιμά, και στον Εσταυρωμένο όπου ένοπλοι πολίτες βρέθηκαν αμέσως έστω και με λίγα πολεμοφόδια στον αγώνα για να μην πέσει το Ρέθυμνο στα χέρια των Γερμανών. Η κύρια μάχη δόθηκε στο Λόφο ΑΛΦΑ στην περιοχή Σταυρωμένος, διότι το σημείο αυτό ήθελαν οι Γερμανοί για να μπορούν κατόπιν να ελέγχουν το Αεροδρόμιο», τονίζει ο κ. Σκαρτσιλάκης.

Και προσθέτει: «Τον αντικειμενικό τους όμως σκοπό δεν τον πέτυχαν. Η αντίσταση που βρήκαν ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες απώλειες και από τη δική τους πλευρά και τελικά να περιοριστούν σε δύο θύλακες μόνο, υποχωρώντας τελικά προς την περιοχή Γεροπόταμο, κουρασμένοι, υποσιτισμένοι και φοβισμένοι σύμφωνα και με πολλές μαρτυρίες από ανθρώπους που βρέθηκαν στις μάχες του Ρεθύμνου».

Η Μάχη της Κρήτης: «Πάμε μπρε να πολεμήσομε»

Η τελευταία Μάχη της Κρήτης

Στις μέρες της Μάχης στο Ρέθυμνο αιχμαλωτίστηκαν 500 Γερμανοί, έπεσαν νεκροί 500 και τελικά οι «μάχιμοι» στους δύο θύλακες που διατήρησαν ήταν 200 Γερμανοί στον πρώτο θύλακα και 250 στον δεύτερο.

Όμως παρά την γενναία αντίσταση των Ρεθύμνιων αγωνιστών, οι Γερμανοί ειδικά στο Ρέθυμνο πραγματοποίησαν τις πρώτες τους ομαδικές εκτελέσεις στις περιοχές Μυσσίρια και Περιβόλια, Σταυρωμένο, σκοτώνοντας συνολικά 80 πολίτες ανάμεσα τους και γυναικόπαιδα στις 23 και 24 Μαΐου 1941.

Η τελευταία μάλιστα εκτέλεση ήταν αυτή του Δημήτρη Δροσάκη.

Η σύλληψη του Δημήτρη Δροσάκη, εργαζόμενου στην Αγροτική Τράπεζα. Οδηγείται προς εκτέλεση επειδή υπερασπίστηκε το χωριό του από την εισβολή των ναζί

Στις μάχες που δόθηκαν στο Ρέθυμνο μεγάλη ήταν η συνεισφορά των Αυστραλών συμμάχων με τα δύο τάγματα που υπήρχαν στο Ρέθυμνο από νωρίς και στόχο είχαν να διατηρήσουν την άμυνα του νομού και ελεύθερο το Αεροδρόμιο. Στόχος που τελικά επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Βέβαια οι Αυστραλοί ήταν πολύ κουρασμένοι από τη συμμετοχή τους σε μάχες στην υπόλοιπη Ελλάδα και το μόνο που διατηρούσαν σε υψηλό επίπεδο ήταν η υπεροπλία που είχαν από πλευρά θάλασσας.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης: «Στο Ρέθυμνο γλύτωσαν τόσοι λίγοι Γερμανοί οπότε αυτός είναι και ο λόγος που δεν υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, δεδομένου ότι οι αλεξιπτωτιστές είχαν πάνω τους και φωτογραφικές μηχανές.

Όμως πέρα από τις φωτογραφίες υπάρχουν οι μαρτυρίες, όπως αυτή του Νίκου Κοπάση, ο οποίος πολέμησε στον Σταυρωμένο και όποτε μιλούσαμε πάντα στεκόταν σε ένα γεγονός το οποίο και τον συγκινούσε… Αυτό της συμπεριφοράς των Κρητικών στο Ρέθυμνο απέναντι στους Γερμανούς αιχμαλώτους που έπιασαν. Ήταν τρομαγμένοι, φοβισμένοι, νόμιζαν ότι θα τους κακομεταχειριστούμε όμως εμείς -έλεγε- τους φερθήκαμε ανθρώπινα γεγονός που τους έκανε να νιώθουν καλύτερα».

Οι τελευταίες λέξεις του αιχμάλωτου πριν την εκτέλεσή του σε παραλία κοντά στο Ρέθυμνο

Στα γερμανικά ημερολόγια τα οποία έχει στην κατοχή του ο κ. Σκαρτσιλάκης των αξιωματικών και των ομάδων τους, Kroh, Wiedemann, Schulz, εντύπωση, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, του έκαναν οι διαταγές εκτέλεσης που δόθηκαν για τις εκτελέσεις στα Περιβόλια και το πώς ήταν διατυπωμένες, καθώς και το γεγονός ότι οι αξιωματικοί Wiedemann και Schulz είχαν έντονη διαφωνία μεταξύ τους για τον τρόπο διαχείρισης της διοίκησης αλλά και για το ποιος θα είναι ο ανώτερος διοικητής.

«Ο αξιωματικός Kroh μάλιστα ήταν πολύ σκληρός, σύμφωνα και με μαρτυρία υφισταμένου του, την οποία έχω, ενώ ήταν και ο ίδιος υπεύθυνος για διαταγές εκτελέσεων στο Ρέθυμνο αμάχων πολιτών», είπε ο κ. Σκαρτσιλάκης επισημαίνοντας ότι: «αξίζει να αναφερθεί πως η πλειονότητα των Γερμανών αξιωματικών σκοτώθηκαν στη Μάχη του Ρεθύμνου».

Γερμανοί ναζί στρατιώτες στοιχίζονται για να εκτελέσουν τον Δημήτρη Δροσάκη

Η τελευταία Μάχη της Κρήτης δόθηκε στο Ρέθυμνο την 31η Μαΐου 1941.

Την επόμενη μέρα 1η Ιουνίου 1941 όλη η Κρήτη πέρασε στα χέρια, και στη διοίκηση της Γερμανο-ιταλικής Συμμαχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε