17.7 C
Thessaloniki
17.9 C
Athens

Η πανδημία αλλάζει το χάρτη των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη – Συνέντευξη Ν. Μανομενίδη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας, Νίκος Μανομενίδης μιλά στο cityportal για τον τρόπο που επιδρά η COVID – 19 στον τομέα των ακινήτων. Οι επενδύσεις, οι τάσεις που διαμορφώνονται, ο δείκτης τιμών, το φλερτ με τα προάστια… και οι ψηφιακοί νομάδες.

Το ελληνικό real estate βιώνει σε μεγάλο βαθμό τις σοβαρές και πρωτοφανείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19. Ωστόσο και παρά τις ραγδαίες αλλαγές, οι τιμές των ακινήτων και δη των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν «πέσει». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μανομενίδης «ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά χωρίς να σημειωθεί αντίστοιχη μείωση στις τιμές». Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το 2020 από τα οποία προκύπτουν ότι οι τιμές των ακινήτων καλά κρατούν την ώρα που το ποσοστό αύξησης είναι σημαντικά μικρότερο σε σύγκριση με το παρελθόν.

Στο μέτωπο της ενοικίασης η πανδημία προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τουρισμού, ενώ «πάγωσε» τη ζήτηση ενοικιάσεων από τους φοιτητές λόγω της μη πραγματοποίησης δια ζώσης μαθημάτων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω, σημειώνει ο κ. Μανομενίδης είναι «να μείνουν αρκετά σπίτια άδεια χωρίς όμως να παρατηρηθεί μείωση στις τιμές των ενοικίων, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι ανακαινισμένα».

Τάσεις και προφίλ αγοραστών

Ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνει η πανδημία στο εγχώριο real estate; Ο κ. Μανομενίδης αναφέρεται αρχικά στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των Θεσσαλονικιών για αγορά ακινήτων από το κέντρο, στα προάστια της πόλης.

Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση έβαλε εμπόδια στην αγορά ακινήτων από Έλληνες. «Οι κάνουλες της χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν κλείσει, τα επιτόκια χαμηλά και τα στεγαστικά δάνεια λίγα» λέει ο κ. Μανομενίδης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συναλλαγές εξακολουθούν να γίνονται σε ποσοστό 80% της μετρητής και μόνο το 20% των αγορών ακινήτων γίνονται με χρηματοδότηση από τράπεζα.

Όσο αφορά στους ξένους ενδιαφερόμενους, παραμένει η κινητικότητα γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία) για αγορά ακινήτων και επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη.

Στο σύνολό τους, οι ξένοι αγοραστές προτιμούν τη νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα τα νησιά. Άγγλοι και Γερμανοί εμφανίζονται περισσότερο «συντηρητικοί», όπως περιγράφει ο κ. Μανομενίδης, αποφεύγοντας την αγορά πολυτελών κατοικιών σε αντίθεση με τους Ρώσους. Τη χρονιά που μας πέρασε στην πρώτη θέση των επενδύσεων βρέθηκαν οι Ελβετοί με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται στις Κυκλάδες.

Οι ψηφιακοί νομάδες

Σύμφωνα με το ταξιδιωτικό site Big Seven Travel, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο για ψηφιακούς νομάδες, επαγγελματίες δηλαδή που εργάζονται από απόσταση.

Το γεγονός επιβεβαιώνει ο κ. Μανομενίδης υπογραμμίζοντας ότι ανάμεσα στους ψηφιακούς νομάδες βρίσκονται αρκετοί Έλληνες νέοι του εξωτερικού που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ως τόπο διαμονής, διατηρώντας ταυτόχρονα την επαγγελματική τους έδρα σε ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη επιλογή διαδραματίζει η προοπτική ενός ασφαλέστερου και φιλικότερου περιβάλλοντος, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί το κίνητρο της χαμηλής φορολογίας που προσφέρεται σε όσους επιλέγουν την Ελλάδα για να εγκατασταθούν. «Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανομενίδης.

Το μέλλον του real estate μέσω πανδημίας

Ολοκληρώνοντας τις τοποθετήσεις του ο κ. Μανομενίδης επισήμανε πως η πανδημία θα συνεχίζει να επηρεάζει το τοπίο του εγχώριου real estate, ενώ βαρόμετρο για τις εξελίξεις θα αποτελέσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Εκτιμά πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των απανταχού επενδυτών και θα επιτρέψει την επιστροφή ξένων ιδιοκτητών στην Ελλάδα και στις κατοικίες τους.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
17.7 ° C
18.5 °
15.2 °
61 %
0.5kmh
40 %
Τε
18 °
Πε
25 °
Πα
25 °
Σα
20 °
Κυ
24 °