Σουηδία και Δανία βάζουν «στον πάγο» το εμβόλιο της Moderna για τους νέους

Οι υγειονομικές Αρχές της Σουηδίας, ανακοίνωσαν ότι σταματά προσωρινά η χρήση του εμβολίου της Moderna για τους κάτω των 30 ετών για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με το Reuters οι σουηδικές Αρχές, σε ανακοίνωσή τους, κάνουν λόγο για «ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών, όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου».

Ο οργανισμός υγείας δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας μεταξύ των νέων και των νέων ενηλίκων που είχαν εμβολιαστεί.

“Η σύνδεση είναι ιδιαίτερα σαφής όταν πρόκειται για το εμβόλιο Spikevax της Moderna, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση”, ανέφερε σε δήλωσή του, ακόμα και αν το ρίσκο είναι μικρό.

Ο οργανισμός υγείας της Σουηδίας, ανέφερε ότι τώρα συνιστά το εμβόλιο Comirnaty από την Pfizer/Biontech. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το 1991 ή αργότερα που είχαν λάβει την πρώτη λήψη Moderna, περίπου 81.000 άτομα, δεν θα κάνουν τη δεύτερη δόση με Moderna, πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η σουηδική υπηρεσία υγείας δήλωσε ότι άτομα ηλικίας 12-15 ετών θα λάβουν μόνο το εμβόλιο της Pfizer/Biontech.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του Comirnaty τον Μάιο, ενώ το Spikevax έλαβε έγκριση για παιδιά άνω των 12 ετών,  τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ REUTEURS

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως