Ο Ιωάννης Ταχματζίδης

Ι. Ταχματζίδης: Πετύχαμε την εξυγίανση των οικονομικών παρά την πανδημία

Για τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Λαγκαδά και τα έργα που θα ”τρέξουν” το 2022  μίλησε ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης, στο cityportal.

Η λίμνη Κορώνεια, τα τέλη ταφής αστικών αποβλήτων, η κατασκευή της ΜΕΑ δυτικού Τομέα, βρίσκονται μεταξύ άλλων, ψηλά στην ατζέντα του Δημάρχου Λαγκαδά.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις του κ. Ταχματζίδη

Πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε ότι ο δήμος θα συμβάλλει στην εξυγίανση της Λίμνης Κορώνειας. Πώς ακριβώς θα προχωρήσετε σε αυτό και αν πιστεύετε ότι η λίμνη σώζεται παρά την εικόνα όπου έχει περιέλθει.

Το ζήτημα της λίμνης Κορώνειας δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμα τη λύση που απαιτείται όλα αυτά τα χρόνια ώστε να μπορούμε να μιλάμε ξεκάθαρα για την αποκατάστασή της.
Όσα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως με τον τρόπο που έγιναν δεν έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα που είναι και το ζητούμενο για έναν βιότοπο που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή.
Ίσως ακουστούμε γραφικοί, αλλά ό,τι έγινε μέχρι τώρα είναι ασπιρίνη στον καρκίνο.
Για να αλλάξει άρδην η κατάσταση χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κορώνεια φέρει και την ονομασία «Λίμνη Λαγκαδά», είναι η λίμνη του τόπου μας και μας ενδιαφέρει να πάρει τη μορφή που είχε πριν από κάποιες δεκαετίες.
Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο έχει στόχο τον καθαρισμό δύο ρεμάτων που καταλήγουν στη λίμνη, ώστε να μεταφέρεται στην Κορώνεια μόνο νερό και όχι φερτά υλικά.

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η επιβολή του τέλους ταφής αστικών αποβλήτων από 1η Ιανουαρίου 2022 – Στα 13,5 εκατ. ευρώ το κόστος για τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Ποια η δική σας για θέση το θέμα;

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε εγκρίνει ψήφισμα σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά με το οποίο φυσικά τασσόμαστε κατά του τέλους ταφής για τα αστικά απόβλητα.
Όπως γνωρίζετε τα οικονομικά των δήμων έχουν επιβαρυνθεί αρκετά την τελευταία διετία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και αυτό το τέλος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η χαριστική βολή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως όταν επιβάλλεται ένα χαράτσι σε έναν δήμο, αυτό μετακυλίεται στους δημότες, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ο δήμος μας έχει και την ιδιαιτερότητα να διαθέτει εντός των γεωγραφικών του ορίων τον ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη, που μας έχει επιβαρύνει περιβαλλοντικά όλα αυτά τα χρόνια. Επομένως, και το τέλος ταφής σε έναν αδικημένο δήμο, μοιάζει λίγο με τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Με δεδομένα τα παραπάνω περί διαχείρισης απορριμμάτων, πείτε μας τις αποφάσεις που έχετε λάβει για την κατασκευή της ΜΕΑ δυτικού Τομέα, και ποιες είναι οι ενστάσεις σας;

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Μπορεί κατά καιρούς να έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Μονάδα θα κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ιστορικό προηγούμενο που είχαμε με τον ΧΥΤΑ.
Και σε εκείνη την περίπτωση είχαμε λάβει όλες τις απαραίτητες δεσμεύσεις ότι τα πάντα θα γίνουν σύμφωνα με τις καλύτερες προδιαγραφές. Όμως η πραγματικότητα έδειξε ότι υπήρξαν σοβαρές αστοχίες που οδήγησαν σε περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας.

Πώς έχετε χειριστεί τα αδέσποτα ως δημοτική αρχή. Γιατί ο δήμος έχει κακή πρωτιά μεταξύ άλλων στα αδέσποτα σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία;

Η αρνητική πρωτιά που μας έχει αποδώσει η Φιλοζωική Ομοσπονδία θα έλεγα ότι μας αδικεί ως Δήμο, εάν αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει αυτά τα δύο χρόνια σε μια περιοχή που παρουσιάζει ιδιαιτερότητες όσον αφορά το θέμα των αδέσποτων.
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για τα αδέσποτα θεωρώ ότι το έχουμε κάνει και με το παραπάνω. Το πρόγραμμα των στειρώσεων και των αποπαρασιτώσεων προχωρά ομαλά, ενώ παρέχουμε τροφές σε όσους έχουν υπό την επίβλεψή τους τα αδέσποτα εντός των ορίων του δήμου μας.
Ωστόσο, στον Δήμο Λαγκαδά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα επιπλέον πρόβλημα, που δεν το έχουν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη. Η περιοχή μας είναι κυνηγότοπος και συγκεντρώνει κάθε χρόνο αρκετούς λάτρεις της θήρας. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν τον Δήμο Λαγκαδά ως τόπο για να εγκαταλείψουν τα κυνηγόσκυλά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους ιδιοκτήτες σκύλων από όμορες περιοχές που θεωρούν την περιοχή μας για κάποιο λόγο τόπο εγκατάλειψης σκύλων. Αυτό επιβαρύνει κάθε χρόνο τον δήμο μας, αφού αυξάνει τον πληθυσμό των αδέσποτων σκύλων.

Η θητεία των δήμων από το 2019 κρίνεται ιδιαίτερη και άτυχη λόγω πανδημίας. Πόσο πίσω σάς έχει πάει η κατάσταση σε σχέση με έργα και παρεμβάσεις;

Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας αντιμετώπισαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση με το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ειδικά για νέες διοικήσεις όπως δική μας, το πρώτο lockdown ήρθε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, βάζοντας είναι αλήθεια στον πάγο πολλές προεκλογικές μας εξαγγελίες. Ως εκ τούτου δυσκολευτήκαμε να προχωρήσουμε πολλές εξαγγελίες μας που αφορούν το κομμάτι των υποδομών και το Τεχνικό Πρόγραμμα γενικότερα. Πάνω από τα έργα βέβαια είναι οι άνθρωποι και πρέπει να πω ότι πληρώσαμε ακριβά το πέρασμα της πανδημίας στον Δήμο μας, αφού έφυγαν από τη ζωή αρκετοί συνδημότες μας. Ειδικά στη διοίκηση μας θρηνήσαμε την απώλεια ενός ικανού και πολύτιμου συνεργάτη, του Γιώργου Προκοπίδη

Ποια παρέμβαση θεωρείτε ότι πετύχατε ως σήμερα βάσει του προεκλογικού σας προγράμματος;

Μία από τις κύριες προεκλογικές μας εξαγγελίες, που μάλιστα η υλοποίησή της δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την επέλαση της πανδημίας ήταν η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου.
Κύριο μέλημά μας ήταν να περιορίσουμε δαπάνες και σπατάλες που επιβάρυναν τον Δήμο Λαγκαδά, ο οποίος δεν είναι ένας πλούσιος δήμος.
Το νοικοκύρεμα των οικονομικών που θεωρώ ότι πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό δύσκολες συνθήκες, φέρνει πλεόνασμα που ωφελεί μέσω της αντοποδοτικότητας τους δημότες μας.

Ποιόν στόχο βάζετε για το 2022 από υποδομές και έργα;

Θεού θέλοντος και κορωνοϊού επιτρέποντος, θέλουμε το 2022 να είναι μια χρονιά υλοποίησης έργων που έχει ανάγκη ο δήμος Λαγκαδά. Θέλουμε στη χρονιά που τρέχει να προλάβουμε να πραγματοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του Τεχνικού Προγράμματος που έχει ψηφιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως είναι ήδη γνωστό, το μεγαλύτερο κομμάτι περιλαμβάνει την επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου που είναι και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Από εκεί και πέρα αναμένουμε την έγκριση χρηματοδοτήσεων για έργα που έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης». Ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση της μελέτης για την αποπεράτωση του Μεγάρου «Γεώργιος Μπίλλης», που θα αποτελέσει τη ναυαρχίδα της πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Λαγκαδά.

Τέλος, πώς κρίνετε τη δράση της δημοτικής αρχής στην κοινωνική πολιτική;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τις τύχες του δήμου, στόχος μας ήταν να δώσουμε έμφαση στην Κοινωνική Πολιτική.
Πέραν της συμμετοχής στα υφιστάμενα προγράμματα, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο και η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του ΤΕΒΑ, προχωρήσαμε στην καθιέρωση διανομής γευμάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προγραμματίζουμε τη λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου μέσα στο 2022.
Παράλληλα ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και λειτούργησε ο βρεφονηπιακός σταθμός στα Λαγυνά και ένας ακόμα βρεφικός σταθμός στον Λαγκαδά, ενώ έγινε πραγματικότητα και το Ειδικό Σχολείο στον Λοφίσκο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη λειτουργία των ΚΔΑΠ, ενώ στα άμεσα σχέδιά μας είναι η δρομολόγηση ΚΔΑΠ Αμεα.

Διαβάστε επίσης

Ταχματζίδης: «Ασπιρίνη στον καρκίνο» τα έργα στην Κορώνεια

 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε