Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη διαδρομών ιστορικής μνήμης της Ευρώπης

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων της καμπάνιας «20th Century War Memorial», στελέχη του ευρωπαϊκού δικτύου Liberation Route Europe, του μοναδικού φορέα πιστοποιημένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναδεικνύει τα πολεμικά μνημεία, μουσεία και στρατιωτικά κοιμητήρια μέσα από τον τουρισμό ιστορικής μνήμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Επανάσταση του 1821 μέσα από σπάνια κειμήλια του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, o διευθύνων σύμβουλος του Liberation Route Europe, Remi Praud και η project manager, Jessica Casagrande, ξεναγήθηκαν στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Επισκέφθηκαν το Οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες και το Βρετανικό Μνημείο με τα στρατιωτικά κοιμητήρια Α’ Παγκοσμίου Πολέμου της Δοϊράνης. Με έμφαση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σύνδεση με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Βαλκανικούς Πολέμους, τα πολεμικά μνημεία των τριών περιοχών θα αναδειχτούν μέσα από άρθρα και παρουσιάσεις σε επόμενες δράσεις, στις οποίες θα συμβάλλουν έγκριτοι ιστορικοί όπως ο συγγραφέας/ιστορικός ερευνητής/συλλέκτης, Βασίλειος Νικόλτσιος.

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε ορμητήριο των δυνάμεων των συμμάχων της Αντάντ που επιχειρούσαν στο Μακεδονικό Μέτωπο και με επίκεντρο το Κιλκίς διεξήχθησαν φονικότατες και καθοριστικές για την εξέλιξη του πολέμου μάχες. Αποτυπώματα (νεκροταφεία, οχυρωματικά έργα, μουσεία κ.ά.) υπάρχουν ακόμα σήμερα στην περιοχή και τα επισκέπτονται απόγονοι -και όχι μόνο- πολεμιστών που έπεσαν στη Δοϊράνη, στο Σκρα, στο Πολύκαστρο και γενικότερα στην οριογραμμή του Πάικου, του Βόρα και του Μπέλες.

Δεν είναι τυχαίο πως στην εφημερίδα Daily Mail το «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης» παρουσιάζεται ως ένα από τα δέκα καλύτερα Memorial Tours στην Ευρώπη.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως