Η θλιβερή κατάληξη του σπιτιού που έζησε ο Καρυωτάκης

Θάνατος είναι οι κάργες που χτυπιούνται
στους μαύρους τοίχους και τα κεραμίδια,

Θάνατος οι λεροί, ασήμαντοι δρόμοι
με τα λαμπρά, μεγάλα ονόματά τους

(Απόσπασμα από το ποίημα “Πρέβεζα” του Κώστα Καρυωτάκη)

 

Η Πρέβεζα του Καρυωτάκη

Η Πρέβεζα αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στη ζωή και στην ποιητική δημιουργία του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κώστα Καρυωτάκη. Μέσα από το μικρό και λιτό δωματιό στην οδό Δαρδανελίων έζησε τις τελευταίες επίγειες ημέρες του.

Τα βράδια ο ποιητής  στεκόταν στο πλατύ περβάζι του μικρού λιτού δωματίου του, και χάζευε τα στενά σοκάκια της γειτονιάς και τον έναστρο βραδινό ουρανό. Εκεί, πάνω στο ξύλινο τραπέζι έγραψε τα τελευταία του ποιήματα τα οποία τα έδωσε στην τότε σπιτονοικοκυρά του κα Πόπη. Εκεί, έγραψε και το τελευταίο γράμμα προς την αγαπημένη του Μαρία Πολυδούρη, πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας, με την τελευταία να στέφεται δυστυχώς από επιτυχία, ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο δημιουργό.

Πολλά χρόνια αργότερα από τον θάνατο του Καρυωτάκη, έρχεται στην επιφάνεια το ζήτημα της αναστήλωσης και ανάδειξης της τελευταίας οικίας του στην Πρέβεζα.

Ο “δεύτερος” θάνατος του ποιητή

Η πόλη τίμησε τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή με μία προτομή, δύο επιτοίχιες επιγραφές αλλά όχι και με τη δημιουργία ένος μουσείου, το οποίο θα αποτελούσε όχι μόνο έναν τουριστικό πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και θεματοφύλακα του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής λογοτεχνίας.

 

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη του χώρου ως σημείο ιστορικό και πολιτισμικό για την πόλη και την Ελλάδα  -όχι της Πολιτείας, του ΥΠΠΟΑ ή των τοπικών Αρχών- αλλά ιδιωτών όπως του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρεβέζας” έπεσαν στο κενό.

“Δυστυχώς οι Δημοτικές Αρχές και το τμήμα πολιτισμού και τουρισμού παρά τις συνεχείς πιέσεις και προτάσεις του Συλλόγου μας  δεν στάθηκαν ικανές να αξιοποιήσουν στο βαθμό πού τους αναλογει  το κεφάλαιο Καρυωτάκης για τον πολιτισμό της πόλης .Έχουν εξαντληθεί και τα όρια εθελοντισμού από μέρους μας, για μία αξιοπρεπή εμφάνιση του αυλειου χώρου και της εισόδου της οικίας που η ιδιοκτήτρια δεν έχει την δυνατότητα από μόνη της να συντηρήσει και έχουμε ζητήσει μάταια τη συνδρομή του Δήμου.Βέβαια ούτε λόγος για μετατροπή της οικίας σε μουσείο”.
Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζας”

Το μεγάλο παράθυρο ενός εμπορικού γραφείου με τον εσωτερικό led φωτισμό φωτίζει αμυδρά στο στενό σοκάκι το τελευταίο κομμάτι της ζωής του Καρυωτάκη…


Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε