Η τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η τραγωδία της Μαρφίν, έγινε στις 5 Μαΐου 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων, ενόψει της ψήφισης του Α’ Μνημονίου από τη Βουλή στις 6 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μαρτυρίες-σοκ για το φονικό εμπρησμό στη Μαρφίν

Ομάδα κουκουλοφόρων έριξε βόμβες μολότοφ στην τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν 24 εργαζόμενοι.

Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να διαφύγουν, ωστόσο τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων μία έγκυος, βρήκαν τραγικό θάνατο από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού.

Άραγε τι μπορούν να πουν οι οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος στη Μαρφίν τόσα χρόνια μετά, περί δικαιοσύνης; Και κυρίως ποια θα μπορούσε ένα είναι η απάντηση των αρμοδίων, όλα αυτά τα χρόνια, για την ανικανότητα να εντοπίσουν τους δράστες; Πέραν της οφειλόμενης – μη εκπεφρασμένης- συγνώμης προς αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει μια λέξη που αρμόζει σε όλους: Ντροπή

Το ιστορικό της τραγωδίας 

Στις 5 Μαΐου του 2010 έγινε στην Αθήνα μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις και πορείες, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 150.000 πολίτες, κατά τους πιο μέτριους υπολογισμούς.

Κι ενώ οι διαδηλωτές κατευθύνονταν μέσω της οδού Σταδίου στη Βουλή, άγνωστοι κουκουλοφόροι αποκόπηκαν από την πορεία και πέταξαν βόμβες μολότοφ και εύφλεκτο υλικό μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν-Εγνατία, επί της οδού Σταδίου 23, το οποίο στεγαζόταν σ’ ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο.

Το κτίριο λαμπάδιασε αμέσως, με αποτέλεσμα τρεις υπάλληλοι της τράπεζας να χάσουν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα εμπρηστική επίθεση δέχτηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός», που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το υποκατάστημα της Μαρφίν.

«Να καείτε ρε»

Η τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρίαΣύμφωνα με μαρτυρίες πολλοί διαδηλωτές θεωρούσαν ότι το υποκατάστημα της Μαρφίν ήταν κλειστό εκείνη την ημέρα.

Στη δικογραφία, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για προτροπές ατόμων προς τους δράστες, με ιαχές όπως «να καείτε ρε π…», ακόμα και ρίψεις πετρών προς την τράπεζα. Άλλοι διαδηλωτές, όμως, προσπάθησαν να τους σταματήσουν. Ήταν όμως ήδη αργά καθώς οι φλόγες άρχισαν να τυλίγουν το κτίριο της Μαρφίν.

Κατά την επίσημη αναφορά για την τραγωδία στη Μαρφίν, λόγω των καπνών οι περισσότεροι υπάλληλοι στοιβάχτηκαν στον μικρό φωταγωγό που επικοινωνούσε μέσω πλέγματος με την ταράτσα. Ένας από τους εργαζόμενους κατάφερε να σπάσει το πλέγμα και τότε αρκετοί αναρριχήθηκαν από τον φωταγωγό στη στέγη και πήδηξαν σε διπλανό κτίριο.

Οι νεκροί

Τη ζωή τους έχασαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 ετών, η οποία διένυε τον τέταρτο μήνα της κυήσεως και λόγω της κατάστασής της δεν μπορούσε ή δεν τόλμησε να βγει από το κτήριο από τα εξωτερικά μπαλκόνια, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να πεθάνει λόγω δηλητηρίασης.

Η Παρασκευή Ζούλια 35 ετών και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης 36 ετών, δεν κατόρθωσαν να βγουν από το κτήριο, καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση, λόγω εισπνοής καπνού και τοξικών αερίων.

Η τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Οι έρευνες και ένα έγκλημα ατιμώρητο

Λίγες ημέρες μετά την πρώτη επέτειο της Μαρφίν, οι Αρχές προέβησαν σε δυο συλλήψεις, βάσει μιας ανώνυμης επιστολής που, όπως ανέφεραν, περιήλθε στην κατοχή τους.

Οι έρευνες των αρχών κινήθηκαν προς δύο κατευθύνσεις: στη σύλληψη των δραστών και στις ευθύνες των υπευθύνων της τράπεζας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας

Η επιστολή κατονόμαζε τρία άτομα που είχαν εμπλοκή σε επεισόδια στην Κερατέα -κατά τις εντάσεις για τον ΧΥΤΑ στην περιοχή- και οι οποίοι, κατά τον συντάκτη, ήταν υπαίτιοι για το έγκλημα της Μαρφίν.

Το 2013 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παρέπεμψε σε δίκη δύο άτομα ως φυσικούς αυτουργούς των εμπρηστικών επιθέσεων στο υποκατάστημα της Μαρφίν και στο βιβλιοπωλείο Ιανός που βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

Ως δράστης της επίθεσης στην τράπεζα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Παρασκευής Ζούλια, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, κατηγορήθηκε ο τότε 31 ετών Θ.Σ. Ως δράστης της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός παραπέμφθηκε ο Π.Α., αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της «απόπειρας ανθρωποκτονίας».

Η δίκη διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2016 και το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε και τους δύο ομόφωνα αθώους.

Η τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η καταδίκη της Μαρφίν

Σε άλλη δίκη που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013 κρίθηκαν ένοχοι ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρφίν, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτιρίου και η διευθύντρια του καταστήματος για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.

Ο φάκελος της τραγωδίας Μαρφίν ανοίγει πάλι

«Ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει πάλι… ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ». Στις 31 Μαρτίου του 2021 με αυτή την ανάρτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με μια λιτή ανακοίνωση από την αστυνομία ανακοινώθηκε επισήμως πως η Δικαιοσύνη επιλαμβάνεται εκ νέου μιας υπόθεσης που αποτελεί «στίγμα» για τις διωκτικές αρχές της χώρας.

Aπό τα νέα δεδομένα και ευρήματα που έχει στη διάθεσή της η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας προκύπτουν τα εξής: στον εμπρησμό της τράπεζας που οδήγησε στον θάνατο των τριών υπαλλήλων συμμετείχαν οκτώ άτομα.

Για τα τέσσερα από αυτά, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, η αστυνομία φέρεται να διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, δηλαδή ενδείξεις και μάλιστα ισχυρές για την ταυτότητά τους. Περιγράφονται ως άτομα που ανήκαν στον αναρχικό χώρο, αλλά μέχρι πρότινος δεν βρίσκονταν στο κάδρο των υπόπτων για την υπόθεση Μαρφίν.

Για τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας, τα δεδομένα περιγράφονται περισσότερο θολά και ασαφή.

Η τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρίαΗ τραγωδία της Μαρφίν: Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η λειτουργία των θεσμών σε ένα Κράτος Δικαίου φαίνεται κυρίως από την απόδοση δικαιοσύνης. Από τον τρόπο που κινείται το κράτος και κυρίως από τη δυνατότητα της ηθικής δικαίωσης που προσφέρει σε θύματα αδίκων επιθέσεων. Αυτό ονομάζεται εμπέδωση δικαιοσύνης

Για το ειδεχθές έγκλημα της Μαρφίν οι αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες αναγνωρίζοντας λάθη και παραλείψεις της τράπεζας, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, είναι προφανώς ένα βήμα «δικαιοσύνης», το οποίο όμως εάν δεν φέρει στο εδώλιο αυτούς που το διέπραξαν θα είναι «μετέωρο».

Επί της ουσίας, τόσα χρόνια μετά την 5η Μαϊου του 2010, το έγκλημα της Μαρφίν είναι ατιμώρητο αφού οι φυσικοί αυτουργοί είναι άφαντοι.

Ο επιμερισμός των λαθών, των παραλείψεων, γενικώς των εξ αμελείας εγκληματικών ευθυνών είναι και αναγκαίος και δίκαιος, πλην δεν αναιρεί την υστέρηση των αρχών στην αναζήτηση και λογοδοσία των προσώπων που εκ δόλου πέταξαν μολότοφ μέσα σε ένα κλειστό χώρο με αποτέλεσμα να βιώσουν τραγικό θάνατο 3 υπάλληλοι (μια εκ των οποίων έγκυος) και να τραυματιστούν 21.

Επιμέλεια: Θοδωρής Κουγιουμτζής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαρφίν: Στενεύει ο κλοιός για τους δράστες (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε