Η βιταμίνη D «κρατάει μακριά» την άνοια

Η ημερήσια λήψη βιταμίνης D μπορεί να προλάβει και να αποτρέψει την εκδήλωση άνοιας, σύμφωνα με έρευνα του Hotchkiss Brain Institute του καναδικού Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ.

Οι επιστήμονες, που βρίσκονται πίσω από αυτήν την έρευνα, ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D και στην εμφάνιση άνοιας σε περισσότερα από 12.388 άτομα στις ΗΠΑ.

Η διάμεση ηλικία όσων συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 71 έτη. Στο σύνολό τους, δε, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα άνοιας όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες.

Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, το 37% ή αλλιώς 4.637 άτομα έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D ημερησίως. Σε αυτήν την ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη D, οι περιπτώσεις που εμφάνισαν στην πορεία άνοια ήταν κατά 40% λιγότερες από ό,τι στην άλλη ομάδα όσων δεν έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Από τα 12.388 που πήραν μέρος στην έρευνα, τα 2.696 εμφάνισαν άνοια μέσα στο διάστημα μίας δεκαετίας. Από όσους εμφάνισαν άνοια, δε, το 75% δεν έπαιρνε βιταμίνη D.

Με πληροφορίες από the Times- Καθημερινή


Διαβάστε επίσης: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αυτοάνοσων παθήσεων


Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 | Φωτογραφία από το depositphotos.com

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως