{ Τελευταία νέα }

Ιαπωνία: Στη θάλασσα το μολυσμένο νερό της Φουκουσίμα


Κατηγορίες: Περιβάλλον

Ιαπωνία: Στη θάλασσα το μολυσμένο νερό της ΦουκουσίμαΗ Ιαπωνία θέλει να ρίξει στη θάλασσα ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού ταπό το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα (που έγινε 11 Μαρτίου 2011) η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να ρίξει στη θάλασσα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, που βρίσκονται αποθηκευμένοι εδώ και χρόνια σε τεράστιες δεξαμενές του εργοστασίου.
Οι μεγάλες ποσότητες νερού που μολύνθηκαν από την καταστροφή συνιστούν πλέον ένα μακροχρόνιο πρόβλημα για την Ιαπωνία, η οποία εδώ και χρόνια αναζητεί τρόπους να τις ξεφορτωθεί.

Η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια γειτονικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, η οποία έχει εντείνει τους ελέγχους ραδιενέργειας στα τρόφιμα που εισάγει από την Ιαπωνία και έχει απαγορέψει καθολικά την εισαγωγή θαλασσινών από την περιοχή της Φουκουσίμα, καθώς και της αλιευτικής βιομηχανίας της ιαπωνικής πόλης, η οποία αγωνίζεται εδώ και χρόνια εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, το οποίο «θα ακυρώσει χρόνια δουλειάς για την αποκατάσταση της φήμης της».

Στο εργοστάσιο, το οποίο διαχειρίζεται η Tokyo Electric (TEPCO), είχαν σημειωθεί τήξεις ραδιενεργών πυρήνων μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιρόσι Κατζιγιάμα δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση για την απόρριψη του νερού, αλλά σκοπός της κυβέρνησης είναι να ληφθεί μία γρήγορα. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε αναφέρθηκε σε χρονοδιάγραμμα.

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οποιαδήποτε απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα χρειαστεί περίπου δύο χρόνια προετοιμασίας καθώς το ραδιενεργό νερό του εργοστασίου θα πρέπει πρώτα να περάσει από διαδικασία φιλτραρίσματος προτού μπορέσει να αραιωθεί περαιτέρω με θαλασσινό νερό και τελικά να απορριφθεί στον ωκεανό.

Το 2018, η Tokyo Electric ζήτησε δημόσια συγγνώμη επειδή τα συστήματά της διήθησης δεν είχαν απομακρύνει όλα τα επικίνδυνα υλικά από το νερό, το οποίο είχε συγκεντρωθεί από τους αγωγούς ψύξης που χρησιμοποιήθηκαν για να μην λιώσουν οι πυρήνες των καυσίμων όταν το εργοστάσιο καταστράφηκε.

Η εταιρία είπε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει όλα τα ραδιενεργά σωματίδια από το νερό εκτός από το τρίτιο, ένα ισότοπο του υδρογόνου το οποίο είναι δύσκολο να διαχωριστεί και θεωρείται πως είναι σχετικά ακίνδυνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ