Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Άνω του 90% πολιτών και γιατρών έχουν εμβολιαστεί

Η Ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη 17 Ιουνίου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στην Καλαμαριά.

Στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, παρουσία δημοσιογράφων της πόλης, ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Νίκος Νίτσας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “To the Point”, κ. Δημήτρης Κατσαντώνης, παρουσίασαν τα ευρήματα της έρευνας για την αξιολόγηση του συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 για το 2021, τόσο από γενικό πληθυσμό όσο και από γιατρούς-μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Δημήτρης Κατσαντώνης, ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στο χώρο και μιλώντας για τα διαδικαστικά της φετινής έρευνας. Aμέσως μετά το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Νίκος Νίτσας, ο οποίος προχώρησε με την παρουσίαση των ευρημάτων.

Ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες υγείας στις απαιτήσεις των πολιτών;

Ο κ. Νίτσας,  ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο κατά πόσο οι διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των πολιτών διαχρονικά και εξήρε τον ρόλο των ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ μέσα στη δύσκολη περίοδο της Πανδημίας.

Τα στοιχεία μας δείχνουν πως οι νέοι είναι πιο δυσαρεστημένοι απ΄ ότι οι μεγαλύτεροι από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ικανοποίηση παρατηρήθηκε στις ηλικίες 65 και άνω. Ωστόσο, το ποσοστό γενικής δυσαρέσκειας των πολιτών φέτος έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με το 2019. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες είναι ικανοποιημένοι για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε το σύστημα και ο ιατρικός κόσμος στην πανδημία, ανέφερε ο κ. Νίτσας.

Σύμφωνα με τους πίνακες της έρευνας, το ποσοστό ικανοποίησης 37,5% του Ιουνίου 2020 (από το… 16,3% του ίδιου μήνα το 2019) μειώθηκε στο 34,5%. Η μικρή πτώση στην ικανοποίηση των πολιτών καταγράφεται μέσα σε 16 μήνες από την αρχή της Πανδημίας, ωστόσο, ο κ. Νίτσας υπογράμμισε πως υπάρχει η προδιάθεση για βελτίωση των υπηρεσιών υγείας από το κράτος. 

Να περάσει ο εμβολιασμός στα χέρια του οικογενειακού – ιδιώτη γιατρού 

Η έρευνα κατέδειξε πως κατά την περίοδο της καραντίνας, η επισκεψιμότητα των ιδιωτικών ιατρείων συγκέντρωσε ποσοστό 66,9% ενώ ακολούθησαν τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ κατά 21,3%, τα Κέντρα Υγείας κατά 8,11%, τα Το.Μ.Υ. κατά 2,2% και άλλα 1,5%.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι επισκέπτονται  συχνότερα ιδιωτικά ιατρεία (κατά 58%), απ’ ότι δημόσια νοσοκομεία (39,4%),  συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (37,6%),  ιδιωτικά πολυιατρεία-κλινικές (11%) και Κέντρα Υγείας – Ιατρεία ΠΕΔΥ (7,1%).

Όπως προκύπτει, τον Ιούνιο του 2020 το ποσοστό στα ιδιωτικά ιατρεία ήταν 53,4%. Ίδια αύξηση καταγράφεται και σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που ήταν 37,6%. Οι περισσότεροι δε (52%), εκτιμούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών σε καιρό πανδημίας δεν έχει αυξηθεί.

Στο ερώτημα αν η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες,  το 50,5% απάντησε θετικά. Το 13,6% είπε ότι θα τις επιδεινώσει, το 20% εκτίμησε ότι δεν θα γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ένα ποσοστό 15,8%  απέφυγε να τοποθετηθεί.Ο πρόεδρος του ΙΣΘ, αναλύοντας τα παραπάνω ευρήματα, τόνισε πως παρουσιάζεται «μία σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους οικογενειακούς – δικούς τους γιατρούς» και για το λόγο αυτό τόνισε τη σημασία του να επιτραπεί στους ιδιώτες ιατρούς να διενεργούν οι ίδιοι τους εμβολιασμούς στους πελάτες τους. «Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμών και θα μειωθεί η δυσπιστία» τόνισε.

Εμβολιασμένοι οι 2 στους 3 Θεσσαλονικείς, είτε με μία είτε και με τις δύο δόσεις – 9 στους 10 ιατρούς και υγειονομικούς έχουν ήδη εμβολιαστεί

Αναφορικά με το ποσοστό εμβολιασμών στην πόλη, σύμφωνα με την έρευνα, το 62,1% έχει εμβολιαστεί είτε με 1 ή 2 δόσεις εμβολίων ήδη. Μεγάλη συμμετοχή καταγράφεται στην ομάδα των πολιτών άνω των 65 χρόνων,  ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των ιατρών – υγειονομικών, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν εμβολιαστεί (ποσοστό 91,1% σύμφωνα με την έρευνα). 

Στην έρευνα τέθηκαν επίσης ερωτήματα για το εμβολιαστικό πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και για το αν οι πολίτες έκαναν ή θα κάνουν εμβόλιο. Όσον αφορά όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, ένα ποσοστό 78,3% διευκρίνισε ότι δεν ήρθε ακόμη η σειρά τους. Το 19,8% εκτιμά το εμβόλιο είναι αναγκαίο ενώ ένα μικρό ποσοστό 0,9% υποστήριξε ότι δεν πιστεύει στα εμβόλια.

Επίσης τέθηκε ερώτημα και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Το 68,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ενώ το 31,4% όχι.

Ανάλογη έρευνα της ίδιας εταιρείας έγινε και στα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στο ερώτημα αν έχουν εμβολιαστεί, ποσοστό 90,1% απάντησε θετικά, 8,5% αρνητικά και 1,5 % δεν απάντησε. Από το ποσοστό των εμβολιασθέντων, το 77,8% είναι εργαστηριακοί, 90,8% κλινικοί και 91,2% χειρουργοί. Και τις δύο δόσεις έκαναν 97,1% και μόνο τη μία 2,9%. Όσοι έκαναν μόνο τη μία δόση σε ποσοστό 100% απάντησαν ότι θα κάνουν και τη δεύτερη.

Η πολιτεία να νομοθετήσει για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας

Ο κ. Νίτσας έκανε ειδική μνεία στην άμεση ανάγκη που υπάρχει για πρωτοβάθμια φροντίδα. Σημείωσε ότι το τοπίο στη χώρα είναι θολό, μιας και η Πρωτοβάθμια περίθαλψη εξακολουθεί να εξυπηρετείται από απομεινάρια προηγουμένων συστημάτων (υποστελεχωμένα πολυιατρεία του ΙΚΑ, ατελείς προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων). «Δεν υπάρχει εποικινωνία μεταξύ των βαθμίδων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και το σημαντικότερο είναι πως δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, δηλαδή τα νοσοκομεία. Η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει στην ανάγκη και να δημιουργήσει καλύτερο σύστημα υγείας», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας,  είπε ότι η πολιτεία δεν χρειάζεται να τάξει προνόμια στους εμβολιασμένους αλλά, πολιτεία και ιατρική κοινότητα πρέπει να διασφαλίσουν τους πολίτες στην πιθανότητα ενός επόμενου πανδημικού κύματος. «Δε θέλουμε προνόμια αλλά δυνατότητες», ήταν το σχόλιο του προέδρου του ΙΣΘ.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ από τις 27 Μαΐου ως 3 Ιουνίου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία (1.128  άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι όλοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης). 

Δείτε την έρευνα εδώ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε