Site icon Cityportal.gr

ΙΚΕ και συμφωνία Εξωκεφαλαιακής Εισφοράς

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία αποτελεί πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα μορφή επιχείρησης, που μπορεί μεν να ομοιάζει με την Ανώνυμη Εταιρία ή την Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, το κυρίαρχο όμως χαρακτηριστικό της, (όπως και βούληση του νομοθέτη), είναι η δημιουργία μιας ευέλικτης μορφής εταιρίας που μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας με την πληθώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  

Σημαντικό προτέρημα της ΙΚΕ είναι ότι, ενώ διατηρεί τη φιλοσοφία των κεφαλαιουχικών Α.Ε. και Ε.Π.Ε με την τήρηση των διπλογραφικών βιβλίων, εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις ανάγκες  των εταίρων φιλοσοφίας  προσωπικών εταιριών, όπως των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων εταιριών που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πλαίσια πραγμάτωσης του εταιρικού σκοπού, χωρίς απαραίτητα να υποχρεώνονται να καταβάλλουν χρηματικό κεφάλαιο για την απόκτηση της εταιρικής τους μερίδας. 

Έτσι, με το άρθρο  78 του Ν.4072/2012 εισάγεται η νεοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα μορφή εταιρικής μερίδας  των «εξωκεφαλαιακών εισφορών». Κατά το νομοθέτη «οι εξωκεφαλαιακές εισφορές συνίστανται σε παροχές που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κεφαλαιακής εισφοράς, όπως απαιτήσεις που προκύπτουν από ανάληψη υποχρέωσης εκτέλεσης εργασιών ή παροχής υπηρεσιών. Οι παροχές αυτές πρέπει να εξειδικεύονται στο καταστατικό και εκτελούνται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο»

Με άλλα λόγια,  είναι δυνατή η συμφωνία μεταξύ δυο ή περισσοτέρων εταίρων μιας ΙΚΕ, έτσι ώστε κάποιος εξ`αυτών να μην προσφέρει ούτε ένα ευρώ προς κάλυψη του εταιρικού κεφαλαίου, αλλά ωστόσο να είναι υποχρεωμένος να παρέχει κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία, ακόμη και χειρωνακτική εργασία, η οποία έχει ωστόσο εξ` αρχής αξιολογηθεί και αποτιμηθεί από το καταστατικό σύστασης της εταιρίας. 

Αξιοσημείωτο και καθοριστικό προτέρημα της εξωκεφαλαιουχικής εισφοράς είναι ότι δεν απαιτείται να αποτιμηθεί με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή μέσω εκτιμητικής επιτροπής  βάσει του Ν. 4548/2018  (Άρθρο 17, παράγραφος 3),  αλλά αρκεί η κοινή συμφωνία των εταίρων κατά τη σύσταση της εταιρίας περί της αξίας εκάστης εταιρικής μερίδας εξωκεφαλαιακής εισφοράς.

Μορφές της εν λόγω εισφοράς είναι λόγου χάριν η υπόσχεση του εξωκεφαλαιακού εταίρου να ωφελήσει  την εταιρία με τις γνωριμίες του ή με την ικανότητα του να αναπτύξει το Marketing  όπως επίσης μπορεί να αναλάβει με την τεχνογνωσία του και την εφευρετικότητα του,  να συμβάλει καθοριστικά στην ευόδωση του εταιρικού σκοπού επιστημονικής φύσεως.

Δεν είναι τυχαία επομένως η επικράτηση της ΙΚΕ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η οποία διατηρώντας την ευελιξία στην ανεύρεση χρηματικών κεφαλαίων δύναται με χαμηλό κόστος να ιδρυθεί αλλά και να απαρτίζεται από πρόσωπα δυνάμενα να συμβάλλουν στην επίτευξη του εταιρικού σκοπού ανάλογα με τις φυσικές ή οικονομικές τους δυνατότητες εκάστου εξ` αυτών ξεχωριστά.

Συντάκτης: Νταφούλης Σωτήριος

*Τομέας Ίδρυσης Εταιριών ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Exit mobile version