Ικμπάλ Μασί: Το μικρό αγόρι που εναντιώθηκε στην παιδική εργασία και δολοφονήθηκε στα 13 του χρόνια

Ικμπάλ Μασί: Το μικρό αγόρι που εναντιώθηκε στην παιδική εργασία και δολοφονήθηκε στα 13 του χρόνια

Σε ηλικία 12 ετών βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok.
Γεννημένος το 1982 στη Λαχόρη του Πακιστάν. Ο πατέρας του ήταν εργάτης και εγκατέλειψε την οικογένειά του για να δημιουργήσει μια νέα. Η μητέρα του εργαζόταν ως οικιακή βοηθός κ έκανε διάφορες δουλειές για να μεγαλώσει τα παιδιά ενώ τον Μασίχ πρόσεχαν οι μεγαλύτερες αδερφές του. Η ζωή του άλλαξε όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του αποφάσισε να παντρευτεί.
 
Η μητέρα του δανείστηκε χρήματα από ένα ταπητουργείο και πούλησε τον τετράχρονο Μασίχ σαν σκλάβο για την αποπληρωμή του χρέους. Υπολογίζεται ότι το δάνειο ήταν 13 χιλιάδες Ρουπίες, περίπου 260 δολάρια.Δούλευε σαν σκλάβος στη γραμμή παραγωγής χαλιών, όπου εργάζονταν κι άλλα παιδιά. Τα αφεντικά τον έδεναν με αλυσίδες προκειμένου να μην το σκάσει.
 
Εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Του έδιναν ελάχιστη τροφή κ πολλές φορές τον κλείδωναν στο υπόγειο για τιμωρία.Επί έξι χρόνια εργαζόταν υπό πίεση και σε εξαντλητικούς ρυθμούς. Όταν έγινε 10 ετών, το 1992, ψηφίστηκε νόμος στο Πακιστάν που καθιστούσε παράνομη την παιδική εργασία. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες συνέχιζαν να χρησιμοποιούν παιδιά ως εργάτες.
 
Η απόφαση αυτή του έδωσε το θάρρος που χρειαζόταν για να δραπετεύσει….
Σε ηλικία 10 ετών, το έσκασε και πήγε στην αστυνομία, η οποία δωροδοκήθηκε και αναγκάστηκε να δουλεύσει πάλι σκλάβος στην ταπητουργία.Όμως λίγους μήνες μετά κατάφερε να ξαναδραπετεύσει και κατέφυγε στο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Πακιστάν για την Εκμετάλλευση της Παιδικής Εργασίας. Λόγω της ισχυρής του προσωπικότητας αλλά και την τραγικής του ιστορία, ο Iqbal Masih άρχισε να επισκέπτεται άλλες χώρες και να δίνει όμιλιες, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους για την παιδική εργασία-δουλείαΗ. Σε ηλικία 12 ετών βραβεύτηκε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Reebok.
 
«Θα ήθελα να κάνω αυτό που έκανε ο Αβραάμ Λίνκολν… Θα ήθελα να το κάνω στο Πακιστάν» -Iqbal Masih
 
Μετά από μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 1994, ο Iqbal επέστρεψε στο Πακιστάν. Θα περνούσε τους τελευταίους μήνες της ζωής του στο σχολείο με την ελπίδα να γίνει δικηγόρος για να πολεμήσει για λογαριασμό των παιδιών που γίνονται καθημερινά σκλάβοι όπως υπήρξε και ο ίδιος. 
 
Ο Ικμπάλ δολοφονήθηκε το 1995, με μία σφαίρα στο κεφάλι από την Μάφια των “χαλιών” στο Πακιστάν.
 
Η επίσημη έκθεση της αστυνομίας ισχυρίζεται ότι ήταν  ένας “τυχαίος” πυροβολισμός από έναν τοπικό αγρότη που ονομαζόταν Ashraf Hero. Ισχυρίστηκαν ότι ο αγρότης ομολόγησε το ατύχημα μετά από ώρες βασανιστηρίων. Επειδή ο Iqbal ήταν εχθρός της τοπικής Μαφίας που είχε στην εποπτεία της τις κατασκευές των χαλιών, η Πακιστανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέτασε αρχικά την υπόθεση ως δολοφονία, αλλά γρήγορα συμφώνησε με την ιστορία της αστυνομίας. Παρά την επίσημη έκθεση, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Iqbal Masih δολοφονήθηκε από έναν πράκτορα της Μαφίας  που είχε διασυνδέσεις και επιρροή στην αστυνομία και ότι παγίδεψαν τον αγρότη Ashraf Hero για τη δολοφονία, ώστε να κλείσει πιο γρήγορα η υπόθεση.
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε