Ηλεκτρικό πατίνι στον Περιφερειακό Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακόμη ένα περιστατικό με πατίνι στον περιφερειακό Θεσσαλονίκης. Χρήστης του TikTok ανέβαζε το σχετικό βίντεο και μάλιστα κατέγραψε και τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία έτρεχε το πατίνι στον Περιφερειακό.

Στο βίντεο φαίνεται το ηλεκτρικό πατίνι να έχει αναπτύξει ταχύτητα 100χλμ….

@vatzoland♬ πρωτότυπος ήχος – VATZOLAND

Υπενθυμίζεται ότι το πατίνι και το ποδήλατο μπορεί να ανήκουν στα οχήματα βιώσιμης κινητικότητας, ωστόσο και γι’ αυτά ισχύει ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας.
Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικά πατίνια που έχουν τη δυνατότητα να πιάνουν μεγάλες τελικές ταχύτητες και σε αρκετές περιπτώσεις τα χειρίζονται άνθρωποι που δεν έχουν καν δίπλωμα και δεν γνωρίζουν τον ΚΟΚ.

Τα πρόστιμα για τους χειριστές πατινιών είναι τσουχτερά.
Όσοι οδηγοί κινούνται με ταχύτητα άνω των 25 χλμ./ώρα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ για την υπέρβαση και 100 ευρώ για την κυκλοφορία του. Για ταχύτητα άνω των 35 χλμ./ώρα το πρόστιμο είναι 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε περίπτωση κίνησης σε δρόμο με όριο άνω των 50 χλμ./ώρα, το πρόστιμο είναι στα 80 ευρώ.

ΚΟΚ για Ε.Π.Η.Ο

Τα ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), τα ηλεκτρικά τροχοπέδιλα (e-rollers), οι ηλεκτρικές τροχοσανίδες (e-skateboards), τα αυτοεξισορροπούμενα μονόκυκλα ή δίκυκλα (hoverboards, segways), τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια ατόμων με αναπηρία (scooters, handbikes ατόμων με αναπηρία) αναγνωρίζονται ως νέα κατηγορία ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ονομάζονται Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα ().

Τα Ε.Π.Η.Ο. διέπονται από ειδικούς κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες.

Τα Ε.Π.Η.Ο. χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες:

Αν η μέγιστη ταχύτητα τους είναι έως 6 χλμ./ώρα, Θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί. Η χρήση τους επιτρέπεται σε άτομα άνω των 12 ετών.
Αν η μέγιστη ταχύτητα τους είναι από 6 χλμ./ώρα έως και 25 χλμ./ώρα, Θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Η χρήση τους επιτρέπεται σε άτομα άνω των 15 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να έχουν μαζί τους οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ:

Τα Ε.Π.Η.Ο., με μέγιστη ταχύτητα από 6 έως και 25 χλμ./ώρα, υποχρεούνται να κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους, όταν υπάρχουν.

Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος Σε οδούς με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα απαγορεύεται να κυκλοφορούν.

Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά ή κινητά τηλέφωνο. Συσκευές ήχου ή κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται μόνο εάν είναι τοποθετημένα σε ειδική Θέση για ανοικτή ακρόαση.

Απαγορεύεται να μεταφέρουν επιπλέον επιβάτες στα οχήματά τους. Η χρήση είναι αυστηρά προσωπική.

Απαγορεύεται να κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότεροι.

Οι οδηγοί όλων των Ε.Π.Η.Ο. είναι υποχρεωμένοι να κρατούν με τα δυο τους χέρια το τιμόνι (εφ’ όσον υπάρχει), εκτός από όταν δίνουν σήμα πριν την αλλαγή κατεύθυνσης.

Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.

Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα Βαδίζοντας

Στις κατοικημένες περιοχές οι Δήμοι μπορούν να καθορίζουν ειδικούς χώρους για τη στάθμευση των Ε.Π.Η.Ο.

 

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη: Νεαρός με πατίνι οδηγούσε αμέριμνος στον περιφερειακό (ΒΙΝΤΕΟ)


Θεσσαλονίκη 25 Ιανουαρίου 2023