Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος)

Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος)

Ανέλαβε πρόσφατα τη διεύθυνση σπουδών στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή Βασίλης Διαμαντόπουλος και ηθοποιός στο δυναμικό του ΚΘΒΕ από το 1998. Ο Ιορδάνης Αϊβάζογλου έδωσε συνέντευξη στoν Σωτήρη Ζήκο και το περιοδικό CITY. 

Ποια εμπειρία αποκομίσατε ως ηθοποιός στο ΚΘΒΕ αυτά τα χρόνια, τόσο για την υποκριτική τέχνη όσο για την κατάσταση του ηθοποιού σε αυτήν την πόλη;
Η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και δυστυχώς προβλέπω πως θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη θεατρική “φτωχομάνα”. Πέρα από το ΚΘΒΕ δεν υπάρχει κάποιος ανάλογος χώρος επαγγελματικής δράσης των ηθοποιών. Οπότε η διαρκής επαφή με το σανίδι από το 1998 που συνεργάζομαι με το ΚΘΒΕ μπορεί να μεταφραστεί ως ευλογία για μένα. Από την άλλη δεν είναι τυχαίο πως πολλοί από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες ξεκίνησαν την καριέρα τους από εδώ. Συμπέρασμα: θεωρώ πως όποιος είναι πορωμένος με τη θεατρική τέχνη βρίσκει αργά ή γρήγορα το δρόμο του. Χαίρομαι, γιατί το ΚΘΒΕ, τα τελευταία κυρίως χρόνια, έχει έρθει πιο κοντά στον απλό κόσμο, στις μάζες, τόσο με τον καταρτισμό του ρεπερτορίου, όσο και με τις πολλές παράλληλες δράσεις που προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας.

Από πότε διδάσκετε και από πότε αναλάβατε διευθυντής σπουδών στη σχολή; Ποιες είναι οι μέχρι τώρα εμπειρίες σας και με ποια κριτήρια καταρτίζεται το πρόγραμμα;
Η σχολή του «Ιάσμου» στην Αθήνα λειτουργεί από το 1983, ενώ στη Θεσσαλονίκη από το 2006. Ανήκω στο επιτελείο των καθηγητών από την αρχή τής εδώ προσπάθειας, ενώ τη διεύθυνση σπουδών την ανέλαβα τον Ιούνιο του 2012. Το γεγονός πως είμαι ακόμα σχετικά νέος, βοήθησε στο να κατανοώ καλύτερα τους προβληματισμούς των παιδιών, να μεταφράζω τις αγωνίες τους και να τους διδάσκω αυτά που ξέρω πως θα τους βοηθήσουν περισσότερο στην ανεύρεση εργασίας και στη σωστή λειτουργία τους σε μια ομαδική δουλειά όταν θα βγουν στο επάγγελμα. Εγώ το μάθημά μου το ονομάζω: «αγάπη για το θέατρο».

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που σας κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να γραφτούν στη σχολή και ποιες οι απαντήσεις;
Πέρα από τα τυπικά, τις αιτήσεις κλπ., οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις αφορούν στο επιτελείο των καθηγητών, στα οικονομικά και στο αβέβαιο μέλλον. Με την στήριξη του ομίλου του «Ιάσμου» της Αθήνας πέρα από το εκλεκτό επιτελείο των μόνιμων καθηγητών (Ταμίλα Κουλίεβα, Εβελίνα Παπούλια, Κώστας Σαντάς, Έφη Δρόσου, Αστέριος Πελτέκης, Πόλυ Βόικου, Κουτσιαμπασάκος κ.ά.) θα συμπληρώσουμε τη μάθηση με συνεχή δωρεάν σεμινάρια από ανθρώπους όπως οι κ.κ. Γεωργουσόπουλος, Ευαγγελάτος, Λυδία Κονιόρδου, Πέτρος Φιλιππίδης κ.ά. Η σχολή προσφέρει ένα πολύ σπουδαίο ευεργέτημα στους νέους ανέργους, 1200 ώρες (1 εκπαιδευτικό έτος) δωρεάν φοίτησης και επιπλέον 1000€ μείωση διδάκτρων για την επόμενη χρονιά. Όσο για το μέλλον, είναι γνωστό σε όλους πως όσο πιο καταρτισμένος είναι κάποιος και όσο περισσότερα εφόδια κουβαλάει, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να σταδιοδρομήσει στο οποιοδήποτε επάγγελμα.

Πώς βλέπετε τα θεατρικά πράγματα στην πόλη μας εν μέσω αυτής της κρίσης;
Η κρίση μάς έχει επηρεάσει όλους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η τέχνη χτυπήθηκε ίσως περισσότερο από κάθε άλλο τομέα της κοινωνικής μας ζωής. Παρόλα αυτά και επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, θεωρώ πως μπορεί να λειτουργήσει και σαν κινητήριος δύναμη για τους καλλιτέχνες, ώστε να αφοσιωθούν στην ουσία της τέχνης, στην επικοινωνία με το ευρύ κοινό. Οι όποιες σπατάλες του «θεάματος» να αντικατασταθούν από σπατάλη ενέργειας των εργαζόμενων στο θέατρο, από πραγματική κατάθεση ψυχής των καλλιτεχνών. Με δύναμη και ομαδικό πνεύμα θα έρθουν καλύτερες μέρες…

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε