Site icon Cityportal.gr

ΗΠΑ: Αναλαμβάνει ξανά ρόλο παρατηρητή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανέλθουν ξανά ως παρατηρητής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είχαν εγκατέλειψει τον Ιούνιο του 2018 υπό την κυβέρνηση Τραμπ, επιδιώκοντας παράλληλα μεταρρυθμίσεις, δήλώσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο φόρουμ της Γενεύης τη Δευτέρα (08/02).

Ο Mark Cassayre, υπεύθυνος για την αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε σε οργανωτική συνάντηση του συμβουλίου: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι σήμερα το πρωί, ο γραμματέας (Antony) Blinken θα ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανέλθουν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ως παρατηρητής. Γνωρίζουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση του Συμβουλίου είναι να συνεργαστούμε με αυτό με αρχή. ”

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρθηκε ως μέλος του 47μελούς συμβουλίου τον Ιούνιο του 2018, κατηγορώντας το φόρουμ ότι έχει «χρόνια αντι-Ισραηλινή προκατάληψη».

Το φόρουμ, που ιδρύθηκε το 2006, έχει ένα μόνιμο θέμα ημερήσιας διάταξης σχετικά με τις υποψίες παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία η Ουάσιγκτον θέλει από καιρό να αφαιρεθεί.

Από τότε που παραιτήθηκε, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ παρακολούθησε μόνο κριτικές προκειμένου να εξετάσει τα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ – όχι τις τακτικές συνόδους του συμβουλίου που πραγματοποιούνται τρεις φορές το χρόνο.

«Ενώ αναγνωρίσουμε τα ελαττώματα του Συμβουλίου, γνωρίζουμε ότι αυτός ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό φόρουμ για εκείνους που καταπολεμούν την τυραννία και την αδικία σε όλο τον κόσμο. Με το να είμαστε παρόντες στο τραπέζι, επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το δυναμικό », δήλωσε ο Cassayre.

Πηγή:alarabiya.com

Exit mobile version