ΗΠΑ: Ο Φάουτσι κατηγορείται ότι χρηματοδότησε βάναυσα πειράματα με κουτάβια

Ζητούν την αποπομπή του

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές στις ΗΠΑ καλούν τον Άντονι Φάουτσι να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση βάναυσων πειραμάτων σε σκύλους.

Ο Φάουτσι, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες «Independent» και «Daily Mail» κατηγορείται ότι δαπάνησε σχεδόν δύο εκατομμύρια δολάρια σε πειράματα με κουτάβια, τα οποία παγιδεύονται σε κλουβιά έτσι ώστε οι σκνίπες να μπορούν να τα φάνε ζωντανά.

‘Οπως αναφέρει το σχέδιο «White Coat Waste Project», ο Αμερικανός επιδημιολόγος έστειλε 375.800 δολάρια σε ένα τυνησιακό ερευνητικό εργαστήριο, με τους επιστήμονες να χορηγούν στα κουτάβια ένα πειραματικό φάρμακο. Το σχέδιο αυτό επισημαίνει ότι τα κεφάλια τους ήταν παγιδευμένα σε κλουβιά με τις σκνίπες να τα τρώνε ζωντανά.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση αποκάλυψε επίσης , άλλα τρία ανάλογα πειράματα που χρηματοδοτήθηκαν από τον Φάουτσι. Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν απαντήσεις έως τις 19 Νοεμβρίου.

Οι βουλευτές με επικεφαλής την Νάνσι Μέις από τη Νότια Καρολίνα, ζητούν από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, να περιγράψουν λεπτομερώς την εμπλοκή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε πειράματα που χρησιμοποιούν σκύλους για τη δοκιμή νέων φαρμάκων πριν αυτά φτάσουν στην αγορά, παρά το γεγονός ότι, όπως σημειώνουν οι νομοθέτες, «η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δηλώνει σαφώς ότι δεν απαιτεί δοκιμές σε σκύλους για νέα φάρμακα».

Η επιστολή έρχεται στον απόηχο μιας έρευνας της ομάδας White Coat Waste, η οποία αναδεικνύει περιπτώσεις σκληρότητας προς τα ζώα, καθώς τάσσεται υπέρ της πλήρους απαγόρευσης της ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενης έρευνας που περιλαμβάνει δοκιμές σε ζώα. Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, Ραντ Πολ, ζητά την άμεση παραίτηση του Φάουτσι, με το επιχείρημα ότι αποκρύπτει την αλήθεια από τους πολίτες σε ό,τι αφορά την προέλευση του κορωνοιού.

Η έρευνα της White Coat Waste, η οποία επικαλείται έγγραφα που ελήφθησαν μέσω αιτημάτων του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας καθώς και άλλα που ήταν διαθέσιμα στο κοινό, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδότησε μια σειρά δοκιμών σε κουτάβια beagle κατά τη διάρκεια πολλών ετών. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα κουτάβια ήταν ναρκωμένα και σε ορισμένες περιπτώσεις τους είχαν αφαιρεθεί οι φωνητικές χορδές. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, οι ερευνητές έβαζαν στη συνέχεια τα κεφάλια των σκυλιών σε κλουβιά και τα υπέβαλαν σε τσιμπήματα από μύγες της άμμου που μεταφέρουν παράσιτα.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως