Ισραήλ: Βρέθηκε 1.500 ετών ελληνική επιγραφή «Χριστός γεννημένος από τη Μαρία»

Ισραήλ: Βρέθηκε 1.500 ετών ελληνική επιγραφή «Χριστός γεννημένος από τη Μαρία»

H επιγραφή εμπλουτίζει τη γνώση της πρώιμης χριστιανικής παρουσίας στην κοιλάδα Jezreel
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια πέτρα που φέρει επιγραφή 1.500 ετών στα ελληνικά, «Χριστός γεννημένος από τη Μαρία», σε μια τοποθεσία στην κοιλάδα του Jezreel του Ισραήλ.
Η χαραγμένη πέτρα αποτελούσε μέρος ενός υπέρθυρου στην είσοδο ναού της υστεροβυζαντινής περιόδου (τέλη πέμπτου αιώνα).
 
Η επιγραφή βρέθηκε σε χώρο ανασκαφής στο χωριό et-Taiyiba, στη βορειοανατολική πλευρά της κοιλάδας Jezreel μεταξύ των σύγχρονων πόλεων Afula και Beit Shean, όταν κατά τη διάρκεια  κατασκευής ενός οδικού δρόμου στην τοποθεσία ανακαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα.
 
Οι αρχαιολόγοι ορίζουν την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίηση ενός αντικειμένου, όπως η χαραγμένη πέτρα σε αυτήν την περίπτωση, σε μια άλλη δομή «δευτερεύουσα χρήση».
«Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο εύρημα επειδή η επιγραφή μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε ότι προήλθε από μια εκκλησία και όχι από ένα μοναστήρι από εκείνης της περιόδου», δήλωσε η Yardenna Alexandre, αρχαιολόγος και υπεύθυνη Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
 
«Πρόκειται για μια εκκλησία του χωριού, γεγονός που υποστηρίζεται και από το διακοσμημένο δάπεδο με σύμβολα του χριστιανικού πολιτισμού», δήλωσε η αρχαιολόγος.
 
Η επιγραφή «Χριστός γεννημένος από τη Μαρία» προοριζόταν να προστατεύσει τους αναγνώστες του από το κακό μάτι, σύμφωνα με τον Δρ Leah Di Segni, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, που μετέφρασε το υπέρθυρο. «Χριστός» – Ο Χριστός στα Ελληνικά – σημαίνει «χρισμένος» ή «Μεσσίας» και είναι μια αναφορά στον Ιησού της Ναζαρέτ».
 
Η σημασία αυτής της επιγραφής δείχνει επίσης ότι το et-Taiyiba ήταν ένα χριστιανικό χωριό στα ύστερα βυζαντινά χρόνια.
 
«Ο πληθυσμός στην κοιλάδα του Jezreel ήταν μικτός», είπε η Alexandre. «Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν οικισμοί της Σαμαρείτης, εβραϊκοί οικισμοί και χριστιανοί όπως το et-Taiyiba. Οι ανασκαφές μας βοηθούν να οραματιστούμε καλύτερα τα δημογραφικά σχήματα της περιοχής και την πλούσια ιστορία της. “
 
Το σημερινό σύγχρονο χωριό et-Taiyiba, που κατοικείται από μουσουλμανικό πληθυσμό, είναι επίσης γνωστό για τα ερείπια ενός φρουρίου που χτίστηκε την περίοδο των Σταυροφόρων, ορατά στο κέντρο του χωριού. Οι αρχαιολόγοι το έχουν αναγνωρίσει ως Forbelet, ένα μικρό οχυρό που χτίστηκε για να προστατεύσει τη δυτική προσέγγιση του μεγάλου φρουρίου σταυροφόρων στο Belvoir (Kokhav Hayarden), το οποίο ελέγχει την κεντρική κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού.
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε