Ιστορίες ανθρώπων σε μια «οδύσσεια» για μια καλύτερη ζωή

Ο Ιρακινός Κούρδος Ριπουάρ Χατζί (όχι το πραγματικό του όνομα) πλήρωσε 2.500 δολάρια για να πάρει μια βίζα στην Τουρκία και να ταξιδέψει προς την Λευκορωσία, στην απόπειρα του να μπει στην Ευρώπη, σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Ο 41χρονος είπε ότι κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, οι εκεί αρχές μετέφεραν τον ίδιο και άλλους με φορτηγά στα σύνορα με την Πολωνία.

«Μείναμε εγκλωβισμένοι στα σύνορα καθώς η πολωνική αστυνομία μας αρνήθηκε την είσοδο στη χώρα. Όταν ορισμένοι από εμάς θελήσαμε να επιστρέψουμε στο Μινσκ, δεν μας το επέτρεψαν και μας είπαν να πάμε στην Πολωνία», είπε ο Χατζί, με καταγωγή την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η στιγμή που εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση Τούρκων διακινητών (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Χατζί είναι ένας από τους 431 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, που επαναπατρίστηκαν νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα με πτήση ενός αεροσκάφους της ιρακινής κυβέρνησης από τη Λευκορωσία στη βόρεια αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Οι λευκορωσικές αρχές μας εξαπάτησαν. Μας είπαν ότι θα μας πήγαιναν σε ένα καταφύγιο και ξαφνικά βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο του Μινσκ», είπε ο άνδρας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το πραγματικό του όνομα φοβούμενος προβλήματα με τις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Τώρα επέστρεψα και αφού έχασα τα πάντα, βεβαιώθηκα ότι οι ισχυρισμοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών για ανθρώπινα δικαιώματα είναι απλά ψέματα. Μας ξυλοκόπησαν, μας βασάνισαν και η λευκορωσική και η πολωνική αστυνομία», τόνισε.

Παρά τα βάσανα, δεν μετανιώνει για την οδύσσεια που τράβηξε. «Δεν θα σταματήσω. Θα προσπαθήσω να μεταναστεύσω ξανά, με κάθε τρόπο».

Ποιός φέρει ευθύνη για τα βάσανά μας;

«Πούλησα το σπίτι μου πριν ταξιδέψω (στη Λευκορωσία), αλλά τώρα επέστρεψα με άδεια χέρια», είπε ένας άλλος άνδρας, ο οποίος έδωσε ένα ψεύτικο όνομα ως Σερουάν Μοχάμεντ.

«Δεν έχω ούτε καν ένα μέρος να μείνω. Ποιός φέρει ευθύνη για τα βάσανά μας;» είπε ο 38χρονος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

«Αν είχα μια αξιοπρεπή ζωή στο Ιράκ, δεν θα σκεφτόμουν καν να μεταναστεύσω», πρόσθεσε ο άνδρας από την επαρχία Νταχούκ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο ίδιος είπε ότι αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Ιράκ. «Είμαι έτοιμος να το ξανακάνω και να μεταναστεύσω αν μου δοθεί η ευκαιρία».

Χιλιάδες Ιρακινοί, κυρίως Κούρδοι, πιστεύεται ότι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας υπό απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα επαναπατρίσει όσους επιθυμούν να επιστρέψουν οικειοθελώς από τη Λευκορωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί το καθεστώς του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι ενορχήστρωσε μια ροή μεταναστών που ταξίδεψαν αεροπορικώς στο Μινσκ και στη συνέχεια ωθήθηκαν στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, μια πράξη αντιποίνων του καθεστώτος Λουκασένκο για τις δυτικές κυρώσεις στη Λευκορωσία.

Οι αρχές στο ιρακινό Κουρδιστάν ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 10 ύποπτους παράνομους διακινητές ανθρώπων σε σχέση με παράνομη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση βλέπει εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα ως θύματα παράνομων διακινητών και το θέμα των ανθρώπων αυτών έχει πολιτικοποιηθεί», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Τζοτιάρ Αντίλ.

Ανάμεσα στην ομάδα των Κούρδων που επαναπατρίστηκε την Πέμπτη από τη Λευκορωσία, ήταν και μια 71χρονη γυναίκα. «Έζησα μια τραγωδία στο Ιράκ. Πολλά από τα παιδιά μου απήχθησαν από το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και το σπίτι μου το ανατίναξαν», αφηγήθηκε η γυναίκα.

Η 71χρονη είναι μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των Γιαζίντι του Ιράκ που έγιναν στόχος θηριωδιών από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όταν είχαν καταλάβει περιοχές του Ιράκ το 2014.

«Για αυτό αποφασίσαμε να δραπετεύσουμε από αυτή την κόλαση και να μεταναστεύσουμε στη Γερμανία όπου έχουμε συγγενείς. Όμως, μας φέρθηκαν απάνθρωπα», είπε η γυναίκα, η οποία δεν έδωσε το όνομά της.

«Είμαι μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν επιδίωξα να μεταναστεύσω για χρήματα ή για την ομορφιά της Ευρώπης, αλλά επειδή δεν νιώθω ασφαλής».

ΓΣ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε