Ιταλία: Συνάντηση Μελόνι με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε συνάντηση, σήμερα στη Ρώμη, με τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί προτεραιότητα για την χώρα της, τόσο σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια όσο και την ενεργειακή διαφοροποίηση. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν η οικονομία, η ενέργεια και οι υποδομές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, συζητήθηκε η ανάγκη να προκηρυχθούν στη Λιβύη προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν, με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και του εκπροσώπου τους. Η Ιταλία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Λιβύης σε ό,τι αφορά τις διασώσεις μεταναστών και τον περιορισμό των αναχωρήσεων αλλά, παράλληλα, συμμερίστηκε τις ανησυχίες του Ντμπεϊμπά σχετικά με τη θερινή περίοδο. Κατά την άποψη της επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε επίσης η στενή συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, τόσο σε σχέση με το φυσικό αέριο όσο και το πετρέλαιο, ιδίως με τον αγωγό φυσικού αερίου Green Stream.

Υπεγράφη, τέλος, δήλωση προθέσεων ανάμεσα στον Ιταλό υπουργό Eσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι και τον ομόλογό του μια συμφωνία ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΝΙ (Ιταλικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων) Κλάουντιο Ντε Σκάλτσι με τη λιβυκή Εθνική Εταιρία Πετρελαίου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.


Διεθνή | Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως