{ Τελευταία νέα }

Κ.Αρσένης: Κίνδυνος απένταξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, εάν αποσπαστούν τα αρχαία της Βενιζέλου


Κατηγορίες: Θεσσαλονίκη νέα

Κ.Αρσένης: Κίνδυνος απένταξης του  Μετρό Θεσσαλονίκης, εάν αποσπαστούν τα αρχαία της Βενιζέλου''Μην επιτρέψετε να γίνει απένταξη του Μετρό Θεσσαλονίκης εξαιτίας της απόσπασης των αρχαίων''

Η άρνηση του αναδόχου να υποβάλλει νέο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου (μετά την απόφαση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου) μετατοπίζει την υλοποίηση του έργου για μετά το 2023.
Η ολοκλήρωση του έργου μετά το 2023, επισύρει τον κίνδυνο ακύρωσης του έργου, καθώς  σημαίνει αυτομάτως απένταξη και στέρηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
Απόφαση μεταφοράς αυτών των αρχαιοτήτων, παγκοσμίου σημασίας, αντιστοιχεί με υποτιθέμενη απόφαση μεταφοράς της Πύλης του Αδριανού
Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2023, δεσμεύεται ο υπουργός Μεταφορών
 
Η απόφαση για μεταφορά και επανατοποθέτηση των, παγκοσμίου σημασίας, Βυζαντινών αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου, του Μετρό Θεσσαλονίκης, εγκυμονεί αδιέξοδο όσον αφορά στη χρηματοδότηση του έργου και την παράδοσή του στους δημότες, ενώ συγχρόνως θέτει υπό κίνδυνο τις αρχαιότητες. Αυτό εξήγησε ο Κρίτων Αρσένης το πρωί, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτησή προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 
 
Αναφερόμενος στην αλληλογραφία μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο, τόνισε ότι η  άρνηση της κοινοπραξίας να καταθέσει νέο χρονοδιάγραμμα, από τη στιγμή που η μελέτη επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων δεν έχει παραδοθεί, θέτει υπό αμφισβήτηση την χρηματοδότηση του έργου. Αν το έργο δεν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, απεντάσσεται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. 
 
Σε ό,τι αφορά στις αρχαιότητες, επισήμανε ότι ο προηγούμενος σχεδιασμός για διατήρηση των αρχαιοτήτων ήταν σχεδιασμός της τοπικής κοινωνίας, μέσω απόφασής της δημοτικής αρχής και θύμισε ότι οι αρχαιότητες, που έχουν αποσπασθεί από τον σταθμό Αγίας Σοφίας, τελικά δεν επανατοποθετήθηκαν, διότι δε χώρεσαν... 
 
Αναφερόμενος στο κόστος των ανασκαφών -για το οποίο ο υπουργός επισήμανε ότι υπερέβη (135 εκατ. ευρώ) ακόμη και αυτό της κατασκευής του Μουσείου της Ακρόπολης- επισήμανε: "Αναφέρεστε στο μεγάλο κόστος των αρχαιολογικών ερευνών, αλλά με τη λύση που προτείνετε θα γίνουν επιπλέον αρχαιολογικές έρευνες, που δεν θα γίνονταν διαφορετικά.  Διότι κάτω από τις Βυζαντινές αρχαιότητες, κρύβονται οι Ελληνιστικές. Οπότε το αρχαιολογικό κόστος θα αυξηθεί".
 
Σε ό,τι αφορά στη σημασία του σταθμού Βενιζέλου στο δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι "θα μπορούσε να παραδοθεί άμεσα ολόκληρο το υπόλοιπο εργο, που είναι στην πράξη έτοιμο, για να έχει η Θεσσαλονίκη Μετρό και να μπει ο σταθμός Βενιζέλου -που είναι τρία οικοδομικά τετράγωνα από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας- σε λειτουργία αργότερα, κρατώντας και παραδίδοντας στην πόλη έναν τεράστιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο, ένα ακόμη διαμάντι σε αυτό το μνημείο Ουνέσκο που είναι η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη". 
 
Σχετικά με την άποψη του υπουργού Μεταφορών ότι ο σταθμός Βενιζέλου είναι τόσο σημαντικός -άρα είναι απαραίτητη η λειτουργία του- όσο ο σταθμός Συντάγματος για την Αθήνα, σημείωσε: "Ο σταθμός Βενιζέλου βρίσκεται στο εγκαταλειμμένο πλέον, λόγω των μνημονίων, τμήμα του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, πίσω από το εγκαταλειμμένο πλέον κτίριο του παλαιού δημαρχείου. Δεν είναι πλέον κεντρικό σημείο της πόλης, ούτε νευραλγικό σημείο του εμπορικού κέντρου της πόλης. Είναι, όμως, ο σταθμός Συντάγματος της αρχαιότητας, όπου ενώνονταν οι κεντρικοί δρόμοι της Βυζαντινής πόλης. Αυτόν καταστρέφουμε και αυτόν βγάζουμε από τη θέση του, χωρίς καν μελέτη επανατοποθέτησης"...
 
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2023, με ταυτόχρονη διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου. Και πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα επισκεφθεί το έργο ο Πρωθυπουργός, θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο αναπαράστασης του μελλοντικού σταθμού με τις επανατοποθετημένες αρχαιότητες.
 
Δείτε το απόσπασμα της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης:

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ