{ Τελευταία νέα }

K. Καρπούζης για τα πανηγύρια: Να εκτιμήσουμε την παράδοση πριν είναι πολύ αργά


Κατηγορίες: Πολιτική

K. Καρπούζης για τα πανηγύρια: Να εκτιμήσουμε την παράδοση πριν είναι πολύ αργά

Τα πανηγύρια, συνδυάζουν το θρησκευτικό στοιχείο με τα στοιχεία της διασκέδασης, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας, με την έννοια της εμποροπανήγυρης

Να εκτιμήσουμε την παράδοση πριν είναι πολύ αργά.
Μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής αποτελούν τα παραδοσιακά πανηγύρια, που ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο, απαντώνται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Και μπορεί η εικόνα με τους αυτοσχέδιους πάγκους που έχουν κάθε λογής πραμάτεια, τα μαγαζιά ή τα γήπεδα που γεμίζουν με κόσμο που πάει να διασκεδάσει να είναι αρκετά οικεία σε πολλούς, τα πανηγύρια όμως δεν είναι κατά τη γνωστή φράση- για τα …πανηγύρια.

Τα πανηγύρια έχουν μια ιστορία και σε όλη τη διαχρονική τους πορεία, συνδύαζαν πάντα πολλά πράγματα. Τα πανηγύρια,  συνδυάζουν το θρησκευτικό στοιχείο με τα στοιχεία της διασκέδασης, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομίας, με την έννοια της εμποροπανήγυρης.

Στην σημερινή εποχή, ιδίως στα πανηγύρια του καλοκαιριού, υπάρχει η έννοια της επανασύνδεσης της κοινότητας, αφού έρχονται, λόγω των θερινών διακοπών, οι απόδημοι από διάφορες περιοχές και συνυπάρχουν και επανατροφοδοτούν τη σχέση τους.

Η παράδοση είναι μια συνεχής δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται. Σ' αυτό το πλαίσιο, εξελίσσονται, μετασχηματίζονται, ωστόσο δεν «σβήνουν» από τον «χάρτη» της κοινωνίας, τα παραδοσιακά πανηγύρια. Όσο και να θέλουν κάποιοι...

Καρπούζης Κωνσταντίνος
Επικεφαλής Δημιουργικής Αλλαγής
Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ