Κ. Καρπούζης: Να ξαναβρούμε στο τώρα την ταυτότητά μας, σαν έθνος

Ο Κωνσταντίνος Καρπούζης, ελεύθερος επαγγελματίας, Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Δημιουργική Αλλαγή» και Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη καταθέτει τις σκέψεις του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση:

200 χρόνια Ελληνική Επανάσταση

Έχουν περάσει 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Διακόσια χρόνια από την ελευθερία. Αν οι γιορτές μνήμης έχουν μια κάποια αξία, είναι γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να ξαναδούμε την ιστορία. Να ξαναβρούμε στο τώρα την ταυτότητά μας, σαν έθνος. Να καταλάβουμε τι δημιούργησε η Επανάσταση του ΄21, τις ιδέες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Γνωρίζουμε πως η Ελληνική Επανάσταση δεν ξέσπασε ξαφνικά, υπήρξε αποτέλεσμα μακροχρόνιων ζυμώσεων στον πολιτισμό και την διανόηση. Αξιόλογοι Έλληνες στο εξωτερικό άνοιξαν τους δρόμους που πέρασαν επαναστατικές αξίες όπως η ελευθερία και η ισότητα.

Ο ελληνικός στόλος που κυριαρχούσε στις θάλασσες της Ευρώπης, εξάπλωσε τις επαναστατικές ιδέες. Τα σχολεία της επιστήμης και των γραμμάτων, που ξεφύτρωναν το ένα μετά το άλλο, χρηματοδοτημένα από τους φωτισμένους εμπόρους μετέδιδαν την επανάσταση.

Έτσι φαντάστηκε τη ελληνική πολιτεία ο επαναστάτης Ρήγας Φεραίος. Μια πολιτεία όπου όλοι και όλες, θα ζούσαν ελεύθερα και θα συμμετείχαν ισότιμα στη διακυβέρνησή της.

Παρά τις αντιδράσεις όσων υμνούσαν την δύναμη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι ιδέες αυτές εξαπλώθηκαν και ενέπνευσαν πολλούς απ’ όσους οργάνωσαν την Επανάσταση. Η ελευθερία, η ισότητα και η δημοκρατία τότε ως υπέρτατες αξίες είχαν ακόμη δρόμο να διανύσουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελευθερία είναι κάτι περισσότερο απ’ την αποκαθήλωση του δυνάστη, όπως η δημοκρατία είναι οπωσδήποτε κάτι περισσότερο από την κατά διαστήματα εκλογή της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Ελληνική Επανάσταση άνοιξε την πόρτα του λαού στην Ιστορία. Με τη βοήθεια της Φιλικής Εταιρείας το κήρυγμά της οποίας γρήγορα εξαπλώθηκε και κινητοποίησε τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα που επί αιώνες ήταν εξαρτημένα και αδύναμα, αποκλεισμένα από τις αποφάσεις που επηρέαζαν τη ζωή τους.

Ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Διάκος, ο Ανδρούτσος, η Μαντώ Μαυρογένους και ακόμα άλλα γνωστά ονόματα της Επανάστασης ήταν πράγματι μεγάλοι αγωνιστές. Μα δεν θα μπορούσαν να κάνουν τόσες πολλές νίκες χωρίς τους χιλιάδες χωρικούς που τον ακολούθησαν. Μόνο αν στρατευτούν όλοι μαζί σε έναν συλλογικό στόχο που υπερβαίνει τα στενά, ατομικά τους συμφέροντα θα μπορέσουν να φέρουν την αλλαγή.
Σε όλη την Ευρώπη δημιουργήθηκε ένα φιλελληνικό κίνημα που κέρδισε την κοινή γνώμη και αργότερα ανέτρεψε τις αρνητικές διαθέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν μία από τις πρώτες επαναστάσεις που οδηγούσε στην απελευθέρωση. Ελευθερία, ισότητα, κάτω από έναν δίκαιο στόχο, έναν στόχο που αφορούσε όλους τους λαούς, όχι μονάχα τον ελληνικό.

Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Γι’ αυτούς ήταν αυτονόητο ότι όταν παύεις ν’ αποδέχεσαι την υποτέλεια του λαού σου, δεν μπορείς να αποδεχθείς την αδικία. Ήταν ξεκάθαρο πως πάλευαν για ένα μέλλον όπου όλοι θα γίνονταν ισότιμα μέλη μιας νέας κοινωνίας που θα ονομαζόταν ελληνικό έθνος.

Η παρακαταθήκη του 1821 αναδύεται ξανά και ξανά, κι εκεί που συχνά όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει, ο λαός βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο παίρνοντας την Ιστορία στα χέρια του. Πολλά είναι αυτά που έχουν επιτευχθεί στα διακόσια χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821.

Αυτή την παρακαταθήκη, που γέμισε την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη, αξίζει να την αναγνωρίσουμε, ως βασικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας.

*Καρπούζης Κωνσταντίνος

Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «Δημιουργικής Αλλαγής» Πυλαία-Χορτιάτη

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε