18.6 C
Thessaloniki
19 C
Athens

K. Καρπούζης: Τα παιδιά αναγκάζονται να πηγαίνουν σχολείο μακριά από το σπίτι τους

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημιουργική Αλλαγή Κωνσταντίνος Καρπούζης αναφέρεται στο θέμα της στέγασης του 8ου Νηπιαγωγείου Πυλαίας.

Σφοδρές αντιδράσεις, σε γονείς παιδιών νηπιακής ηλικίας που από τη νέα σχολική χρονιά (2021-2022) πρόκειται να φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο, προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη για την στέγαση του 8ου Νηπιαγωγείου Πυλαίας.

Οι γονείς είχαν ζητήσει με επιστολή τους από τον Δήμο να τοποθετηθεί kibo σε οικόπεδο χαρακτηρισμένο σύμφωνα με απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2020. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι γονείς, αντί ο Δήμος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως αυτονόητη, επέλεξε να μισθώσει ένα οίκημα στο Πανόραμα (8 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο) έναντι 43.200 ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το χώρο θα στεγαστούν και τα παραρτήματα του 4ου και 6ου Νηπιαγωγείου Πυλαίας.

«Άγχος και έντονη δυσαρέσκεια»

Οι γονείς με επιστολή τους στις 19 Μαρτίου διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη θέσεων στο 8ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας και ζήτησαν την εύρεση πρόσφορης, μόνιμης και λειτουργικής λύσης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημιουργική Αλλαγή Κωνσταντίνος Καρπούζης αναφέρει ότι το θέμα της σχολικής στέγης αποτελεί ένα μόνιμο και σταθερό πρόβλημα για τους γονείς που θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία του Δήμου Πυλαίας. Η περιοχή γνωρίζει διαρκώς αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη, ελκύει νέα ζευγάρια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που ζουν σε αυτήν. Επομένως, είναι λογικό να αυξάνονται οι ανάγκες για σχολική στέγη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα σχολεία να μην μπορούν να στεγάσουν στις εγκαταστάσεις τους όλα τα παιδιά.

Γι’ αυτό  το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το 8ο Νηπιαγωγείο της περιοχής, αλλά και άλλα όμορα νηπιαγωγεία. Παλιότερα, μπορεί τα όμορα νηπιαγωγεία να έδιναν τη λύση και να εξυπηρετούσαν τα πλεονάζοντα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου, όμως αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει. Σε πρώτη φάση, επιλέγεται να παραμείνουν στο νηπιαγωγείο τα νήπια που φοίτησαν ως προνήπια την προηγούμενη χρονιά και όσα παιδιά υπάγονται σε αυτό σύμφωνα με την οδό διαμονής και ταυτόχρονα έχουν μεγαλύτερο/η αδερφό/η που φοιτά εκεί.

Οι θέσεις που απομένουν καλύπτονται από τα υπόλοιπα παιδιά που υπάγονται σε αυτό σύμφωνα με την οδό διαμονής, συνήθως βάσει της χιλιομετρικής απόστασης που έχει το σπίτι τους από το σχολείο. Τα υπόλοιπα παιδιά, συνηθίζεται να κατανέμονται σε σχολείο που λειτουργεί ως παράρτημα του 8ου Νηπιαγωγείου Πυλαίας στην περιοχή του Πανοράματος.

Έτσι, το ενδεχόμενο τα παιδιά να βρεθούν στο νηπιαγωγείο-παράρτημα του Πανοράματος είναι πολύ πιθανό και αυτό προκαλεί δυσαρέσκεια και άγχος στους γονείς.

Σε μία ευαίσθητη περίοδο, τα παιδιά καλούνται να μεταβούν από το ανέμελο περιβάλλον του σπιτιού ή του παιδικού σταθμού στην πρώτη τους επαφή με την υποχρεωτική εκπαίδευση, σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει, απομακρύνονται από το σχολείο της γειτονιάς, αυτό που μέχρι τώρα γνώριζαν ως το μελλοντικό τους σχολείο.

Επιπλέον, το νηπιαγωγείο που λειτουργεί ως παράρτημα όχι μόνο δεν είναι όμορο προς το 8ο Νηπιαγωγείο, αφού απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από αυτό, αλλά βρίσκεται και σε διαφορετική δημοτική ενότητα, σε αυτή του Πανοράματος.

Όπως είναι κατανοητό, εξαιτίας της απόστασης η μετάβαση από και προς το νηπιαγωγείο θα γίνεται με σχολικό λεωφορείο (και όλοι θυμόμαστε τι είχε γίνει με το σχολικό λεωφορείο πέρισυ) γεγονός που αγχώνει ακόμη περισσότερο τους γονείς, αφού τα παιδιά τους θα εκτίθενται καθημερινά και στους κινδύνους του δρόμου, αλλά και στους κινδύνους της πανδημίας εξαιτίας του συνωστισμού κατά την μεταφορά τους.

Πολλές οικογένειες στην παραπάνω περίπτωση θα αναγκαστούν να αλλάξουν όλο τον καθημερινό προγραμματισμό τους, καθώς θα πρέπει να συγχρονιστούν με τα δρομολόγια του λεωφορείου, ενώ τα παιδιά θα χάσουν πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο και την ξεκούραση τους για να περιμένουν μέχρι και μία ώρα πριν την καταληκτική ώρα προσέλευσης τους. Εύλογα οι γονείς ανησυχούν και για το γεγονός ότι θα χρειάζεται να καλύψουν μία απόσταση προκειμένου να φτάσουν άμεσα στο σχολείο σε περίπτωση που το παιδί της χρειαστεί κάτι ή αισθανθεί μία ξαφνική αδιαθεσία.

Για αυτούς τους λόγους οι γονείς δεν δέχονται τη χρήση του σχολικού λεωφορείου ως πρόσφορη λύση και σημειώνουν ότι θα βρεθούν μπροστά στο απίστευτο φαινόμενο, παιδιά που βλέπουν από το μπαλκόνι του σπιτιού τους το σχολείο που υπάγονται και θα βρίσκονταν σε αυτό σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, να χρειάζονται μέχρι και μία ώρα για να πάνε στο σχολείο τους. Όλα τα παραπάνω θα προκαλέσουν προβλήματα ακόμη και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη δυνατότητα της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ τους, καθώς θα αποκλειστούν και θα απομακρυνθούν από το σχολείο της γειτονιάς τους.  Λείπουν σχολεία,  παιδικές χαρές, ανοιχτοί χώροι πρασίνου.

Οι γονείς ζητούν την δημιουργία παραρτήματος εντός των ορίων της γειτονιάς τους στο χώρο που καθορίζεται από την Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3787/τ.Β΄/09-9-2020 «Λειτουργία Παραρτημάτων Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2020-2021», ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες αλλά και οι μελλοντικές ανάγκες. Ο Δήμος  Πυλαίας Χορτιάτη όμως προχώρησε στη λήψη απόφασης για απευθείας μίσθωση ακινήτου δίχως δημοπρασία, για τη στέγαση Νηπιαγωγείου στην Δημοτική Κοινότητα Πανοράματος.

Η «τακτική» της διοίκησης του Δήμου να προχωρά συνεχώς σε αποχαρακτηρισμούς αυτών των χώρων αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής και κάθε περιοχής όπου συμβαίνει.  Μετά από δεκαετίες ένταξης στο Σχέδιο Πόλης η διοίκηση, όχι μόνο σχολεία δεν έχτισε αλλά ούτε τους απαιτούμενους χώρους δεν φρόντισε να εξασφαλίσει. Αποτέλεσμα όλων των αποχαρακτηρισμών  είναι να αναγκάζονται τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο μακριά από το σπίτι τους.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
overcast clouds
18.6 ° C
20 °
17.2 °
58 %
1.7kmh
96 %
Πα
24 °
Σα
23 °
Κυ
18 °
Δε
21 °
Τρ
16 °