Κώστας Παπαζάχος

Κ. Παπαζάχος: «Μας ανησυχούν οι σεισμοί στη Θήβα»

«Φυσικά μας ανησυχούν οι 3.000 σεισμοί που έχουν σημειωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θήβα, γιατί η πόλη έχει ιστορική σεισμικότητα», επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.

«Η συγκεκριμένη σεισμικότητα οφείλεται σε μια κατηγορία ρηγμάτων τα οποία είναι μικρότερα από τα πολύ μεγάλα που προκαλούν σεισμούς μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή», εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας για τη Θήβα μιλώντας στο δελτίο του Alpha και τόνισε ότι «το κακό είναι ότι συμβαίνουν κοντά στην πόλη. Είναι σε μικρή απόσταση και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες», υπενθυμίζοντας τι έγινε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης.

Δεν αποκλείεται να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα

Για την περίπτωση να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα και την ανησυχία που επικρατεί, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι «είναι μικρή η πιθανότητα, χωρίς να αποκλείεται. Όμως, το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Υπάρχει τέτοια δραστηριότητα σε μια πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει ανάλογο κτιριακό δυναμικό».

«Είναι όλα τα συστατικά, τα οποία μας κάνουν να λέμε ξανά στους πολίτες αυτό που λέμε συνέχεια, ότι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά και να προετοιμαζόμαστε για ένα δυσμενές ενδεχόμενο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Κατέληξε τονίζοντας ότι, από τη στιγμή που υπάρχει τέτοιο μπαράζ σεισμών, θα πρέπει όλοι να πάρουν τα μέτρα τους γιατί το ρήγμα είναι κοντά στην πόλη και ένας ισχυρότερος σεισμός μπορεί να έχει ισχυρές επιπτώσεις.

Διαβάστε σχετικά:

Βοιωτία: Σεισμός 4,3 Ρίχτερ – Αισθητός και στην Αττική

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως