Καινοτομία - το κλειδί της συνεχούς επιτυχίας

* Γράφει η Γεωργία Κολοφίκα

Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η καινοτομία είναι το κλειδί για την επιβίωση των νεοσύστατων, αλλά και των υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Μέσω της εύρεσης καινούριων ιδεών, προϊόντων ή διαδικασιών ενισχύεται η αύξηση της παραγωγικότητας, το προβάδισμα από τους ανταγωνιστές, ακόμη και η δυνατότητα εισχώρησης σε νέες αγορές. Η δημιουργία μιας νέας ιδέας προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων, από τη διοίκηση μιας επιχείρησης, τα στελέχη και το προσωπικό της γενικότερα, έως τους πελάτες δυνητικούς ή υφιστάμενους.

Για την εξεύρεση της καινοτομίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη:

Οι ανάγκες της αγοράς
Οι νέες προκλήσεις
Η αντιμετώπιση αλλαγών
Η εξοικονόμηση πόρων

Παράλληλα, για την αξιοποίηση της καινοτομίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πρέπει να υφίσταται:

Ικανό και έμπειρο προσωπικό
Σχεδιασμός επιχειρηματικού πλάνου
Δυνατότητα χρηματοδότησης με ίδια ή ξένα κεφάλαια
Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων

Απώτερος στόχος της υιοθέτησης μιας καινοτομίας είναι η επιχείρηση να εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη και να πετύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα όσον αφορά τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη, καθώς και τη φήμη για πρωτοποριακές ιδέες και επιτεύγματα.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, η εξεύρεση κεφαλαίων διαφέρει ανάλογα την περίπτωση.

  • Για τις επιχειρήσεις που είναι ήδη σε λειτουργία, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τυχόν υπάρχοντα επιχειρηματικά κεφάλαια ή τραπεζικός δανεισμός με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
  • Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν έχουν κέρδη από προηγούμενα έτη, ούτε ολόκληρο το κεφάλαιο που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης, υπάρχουν ενίοτε προγράμματα ΕΣΠΑ που μπορούν να τις ενισχύσουν υπό προϋποθέσεις, προσφέροντας σταδιακή χρηματοδότηση. Οι τράπεζες είναι συνήθως απρόθυμες να δανείσουν χρήματα σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ειδικά αν δεν υπάρχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
    Για τις νεοφυείς επιχειρήσεις πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά από τους λεγόμενους επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels), καθώς και από μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (corporate venturers).

Οι εκάστοτε επενδυτές έχουν ιδιαίτερο συμφέρον για την πορεία και επιτυχία της επιχείρησης, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις παραχωρείται ένα ποσοστό της ιδιοκτησίας της επιχείρησης και ενδέχεται να είναι αρκετό ώστε να περιορίζει τη δύναμη στη λήψη αποφάσεων.

Συντάκτης: Γεωργία Κολοφίκα

*Senior Consultant Management Consulting Department, ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως