Καίτη Φίνου: Κανένας ψυχολόγος δεν μπορεί να ξέρει πως νιώθει μια γυναίκα που είναι θύμα βιασμού-Η δική της εμπειρία

Καίτη Φίνου: Κανένας ψυχολόγος δεν μπορεί να ξέρει πως νιώθει μια γυναίκα που είναι θύμα βιασμού-Η δική της εμπειρία

Η Καίτη Φίνου παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Λοιπόν, όπου εξομολογήθηκε την απόπειρα βιασμού που έζησε στα 16 της χρόνια.

Στη συνέντευξη-εξομολόγηση, η Καίτη Φίνου είπε τα εξής.
Γιατί ακολούθησες το επώνυμο του πατριού σου κι όχι του πατέρα σου;
Γιατί η μάνα του πατέρα μου και η θεία μου, που μας μεγάλωσαν, ειδικά η γιαγιά μας, είπε “όχι”, να έχουμε το επώνυμο του βιολογικού μας πατέρα, γιατί νόμιζε ότι θα είχαμε και κάποια περιουσία. Στην πορεία δεν υπήρχε περιουσία. Κατάλαβα ότι με στιγμάτισε η απώλεια του πατέρα μου γύρω στα 40 μου.
Τότε που πρωτοπάχυνα, που δε χτυπούσε το τηλέφωνο… Εκεί έκανα την πρώτη μου συνεδρία σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Σημαντικό κομμάτι που με στιγμάτι­σε ήταν κι ο βιασμός μου.
Σου συνέβη σε μικρή ηλικία, ήσουν ανήλικη…
Μου συνέβη το 1976, στην ηλικία των 16 χρονών. Έμαθα για τη γυναικεία περίοδο, από μια γυναίκα Ελληνοαμερικάνα, που έμενε με την οικογένεια της απέναντι μας, κι ήμουν 11 παρά, γιατί στα 11 “μου ήρθε” και μάλιστα, η γυναίκα αυτή, μου είπε πόσα χρόνια κρατάει και τότε θεώρησα ότι κρατάει μια ολόκληρη ζωή.
Όταν το είπα στη γιαγιά μου, ότι έχω περίοδο, με ρώτησε: “Τι, σου έκανε κάποιος κάτι; “.
Ήταν οι εποχές που οι άντρες ήταν επιδειξίες, κι άντε να ικανοποιούνταν αν μπορούσαν να σε απομονώσουν κάπου να σε χαϊδέψουν, όχι να σε βιάσουν.
Εμένα δεν ήταν ολοκληρωτικός βιασμός, φορούσα παντελόνι και δε μπορούσε να μου το κατεβάσει μέσα στο αυτοκίνητο, οπότε, εκσπερμάτισε ανάμεσα στα μπούτια μου. Ήταν τραυματική εμπειρία, έβλεπα τα μάτια του, κι ήταν ένας εν δυνάμει δολοφόνος.
Γνώριζες τον άνθρωπο αυτόν;
Δεν τον ήξερα, ήταν φίλος ενός οικογενεια­κού μας φίλου.
Πως μπήκες μέσα στο αυτοκίνητό του;
Μου είπε ο οικογενειακός μας φίλος, ότι μπορώ να μπω στο αυτο­κίνητο αυτοκίνητο, να με πάει μια βόλτα, ήταν Ελληνοαμερικανός.
Πως αντέδρασες μετά το συμβάν, έτρεξες και το είπες στους δικούς σου;
Όχι εκείνη τη στιγμή. Πήρα τηλέφωνο τη μαμά μου και της το είπα, αλλά επειδή τους έπαιζα θέατρο και έβγαζα από το μυαλό μου διάφορα, σαν φαντασίωση, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι έκανε κάτι τέτοιο ο φίλος, που έπινε ένα ποτήρι κρασί με τον πατέρα μου.
Αυτός τότε ήταν 30 χρονών. Έπειτα έφυγε για την Αμερική και μετά από χρόνια έμαθα ότι πέθανε από καρκίνο στα 40 του. Δεν μου έφυγε ποτέ η εικόνα από το μυαλό, γιατί είχε κι ένα σουγιαδάκι στον λαιμό μου.
Δεν είχα ολοκληρώσει ερωτική επαφή τότε, ήμουν ερωτευμένη μ’ ένα παιδί, που δεν τον ήθελαν οι δικοί μου και καλά έκαναν, είχαν δίκιο, γιατί ήταν μια οικογένεια που είχε πολλές παρανομίες αλλά εγώ πήγαινα πάντα κόντρα, όμως με ήσυχο τρόπο, χωρίς φωνές.
Σηκωνόμουν έφευγα, πήγαινα σε κλαμπ και ντίσκο. Ήταν μεγαλύτερός μου, έψαχνα την πατρική φιγούρα σ’ έναν άντρα, Βέβαια, δεν ήταν από τα “πολύ καλά παιδάκια” ο μπαμπάς μου, η μαμά μου κακοπερνούσε, κι έχω ζήσει καταστάσεις.
 
Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής, η Καίτη Φίνου βρέθηκε καλεσμένη στο «Καλύτερα δε γίνεται» και σόκαρε με τις εξομολογήσεις της αναφορικά με την κατάθλιψη.
Η ηθοποιός δεν δίστασε να μιλήσει για την πιο δύσκολη περίοδο που βίωσε με τις κρίσεις πανικού και την κατάθλιψη, την οποία ακόμα παλεύει να ξεπεράσει.
 
Η Καίτη Φίνου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για δυο χρόνια έτρεχα στα νοσοκομεία. Κάθε βράδυ πήγαινα στα επείγοντα. Κάθε βράδυ ήταν ένας άλλος πόνος. Ένα άλλο πνίξιμο. Μέχρι να βρω τον στάνταρ, τον καλό ψυχίατρο – έχω αλλάξει τόσους – για να μου δώσει την κατάλληλη αγωγή και να μπορέσω να ανταπεξέλθω.
Έμενα μόνη στο σπίτι, οκλαδόν σε μια μοκέτα και έλεγα «Θεέ μου θέλω να περάσει αυτό, να περάσει αυτό! Δεν μπορώ άλλο, δεν αντέχω».
Δεν βρισκόταν άνθρωπος να μου συστήσει έναν ψυχίατρο που να με καταλάβει. Και μιλάω για ψυχίατρο γιατί με αγωγή περνάει όλο αυτό το πράγμα. Ακόμα δεν το ξεπέρασα. Κρίσεις πανικού δεν παθαίνω αλλά η αγωγή δεν έχει σταματήσει να υπάρχει στη ζωή μου γιατί η κατάθλιψη παραμένει» δήλωσε η Καίτη Φίνου ενώ για την μάχη της με την κατάθλιψη είχε ξανά μιλήσει και σε παλιότερη συνέντευξη της.
Η Καίτη αναφέρθηκε επίσης και στο δυσάρεστο βίωμα στα 16 της χρόνια από πρόσωπο από το οικογενειακό της περιβάλλον: «Κανένας ψυχολόγος δεν μπορεί να ξέρει πως νιώθει μια γυναίκα που είναι θύμα βιασμού. Είπε ότι πήγε στην αστυνομία και την αντιμετώπισαν περίεργα.
Ένιωσα προσβολή. Το 1977 στην αστυνομία σε κοίταγαν σαν να “τα ήθελες λίγο κιόλας”. Αφού ούτε η μητέρα μου δεν πίστευε ότι έγινε κάτι τέτοιο. Αν δε σε πιστεύουν μετά το κρατάς μέσα σου. Είναι το μυστικό σου».
 
 
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε