Νίκος Κακλαμανάκης: «Μεγάλη ομερτά μέσα στην ομοσπονδία» (βίντεο)

Κακλαμανάκης: Το δικαστήριο δικαίωσε τον χρυσό Ολυμπιονίκη

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο δικαίωσε τον χρυσό Ολυμπιονίκη Νίκο Κακλαμανάκη, για τα όσα είχε γράψει στο facebook και όσα είπε στη Βουλή για την Ομοσπονδία το 2019. Οι αποκαλύψεις του χρυσού Ολυμπονίκη, θεωρούνται πρόδρομος της συγκλονιστικής εξομολόγησης της Σοφίας Μπεκατώρου που «πυροδότησε» το ελληνικό #metoo.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας αξίωνε αποζημίωση 100.000 ευρώ για προσβολή προσωπικότητας και συκοφαντική δυσφήμιση, κατά του χρυσού Ολυμπιονίκη ο οποίος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν με δημόσιες τοποθετήσεις του και ομιλία του στη Βουλή το 2019 επιχείρησε να καταδείξει παθογένειες ετών στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η δικαστική απόφαση

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σύμφωνα με το dikastiko.gr, με την υπ΄αριθμόν 2796/2022 απόφασή του, απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδίας (στην οποία επέβαλλε να πληρώσει και δικαστικά έξοδα 2.000 ευρω).

“….εφόσον εξ ουδενός αποδεικτικού στοιχείου προέκυψε πρόθεση του εναγομένου να προκαλέσει ζημία στην ενάγουσα, κατά τρόπο αντίθετο στα χρηστά ήθη, αλλά, κατά την κρίση του Δικαστηρίου τούτου, κίνητρό του ήταν η προάσπιση του θεσμικού ρόλου της ενάγουσας, ως οργάνου προαγωγής του αθλήματος της ιστιοπλοϊας, μέσω της κάθαρσης κάθε παθογένειας, που είχε διαπιστωθεί κατά τη λειτουργία της σε βάθος χρόνου”.

Μάλιστα ο Ολυμπιονίκης δια των θέσεων του που ανέπτυξε η δικηγόρος του Έλλη Ρούσσου ανέφερε πως επρόκειτο για “…αγωγή εκφοβιστική για να παύσουν να μιλούν όλοι (αγωγή slapp Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού αποτελεί απόδοση του αγγλικού Strategic lawsuits against public participation (SLAPP)”, δηλαδή αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό (για παράδειγμα μια επιχείρηση ή έναν υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο) ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα ή οργανισμούς, που εκφράζουν κριτική απέναντί τους, σχετικά με κάποιο ζήτημα κοινωνικού ή πολιτικού ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρεται σκοπός τέτοιων αγωγών δεν είναι να κερδηθεί η δικαστική υπόθεση, αλλά ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους. Πριν την κατάθεση της αγωγής το ΔΣ της ΕΙΟ είχε αποστείλει εξώδικη δήλωση να αποσύρει ό,τι είπε δημόσια, πλην όμως ουδέποτε το έκανε γιατί , οπως αναφέρει, έτσι υπαγόρευσε η συνείδηση και οι αρχές του, για την προστασία των θεσμών, του αθλητισμού και της κοινωνίας μας.

Τι είχε πει

Ο “γιός του ανέμου” τον Νοέμβριο του 2019 κλήθηκε ως εμπειρογνώμων από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή, και μίλησε για το ενδημικό και συστημικό πλέον φαινόμενο της κατάχρησης εξουσίας σε διοικήσεις των αθλητικών φορέων, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με την αγωγή (που υπέβαλλε η Ομοσπονδία δια του δικηγόρου Κώστα Ντάλτα “ο εναγόμενος ισχυρίσθηκε ότι η ενάγουσα ομοσπονδία προβαίνει σε παράνομες πρακτικές, απειλές και εκφοβισμούς κατά αθλητών, συμπεριλαμβανομένου και του Ιδίου, καθώς και ότι εντός των κόλπων αυτής (ενάγουσας) υφίσταται διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση του χρήματος, το οποίο αυτή διαχειρίζεται και υφίσταται ανάγκη κάθαρσης.

Ότι την 16-11-2019, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του στο ‘Facebook”, (σ.σ αναφερόμενος στην περίπτωση της Βασιλείας Καραχάλιου, διακεκριμένης αθλήτρια της ιστιοπλοΐας, όπως και των επισης διακεκριμένων αθλητών Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή) ο εναγόμενος ισχυρίσθηκε ενώπιον τρίτων, ψευδώς και εν γνώσει της αναλήθειας του ισχυρισμού του, προκειμένου να βλάψει τη φήμη της ενάγουσας, ότι εντός των κόλπων αυτής παρατηρούνται φαινόμενα διαφθοράς, διασπαθίσεως δημοσίου χρήματος και καταχρήσεως εξουσίας και ότι έχουν εκφρασθεί απειλές και έχουν γίνει εκφοβισμοί κατά αθλητών”.

 


Διαβάστε παλαιότερες δημοσιεύσεις:

Υπόθεση Μπεκατώρου: Επιστολή 8 Ολυμπιονικών στη World Sailing με σοκαριστικές αποκαλύψεις

Σόκαρε η δήλωση Κακλαμανάκη: Κορίτσι 12 ετών η νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης που κατήγγειλε η Μπεκατώρου


Σουπερ λιγκ, οι αγώνες στην τηλεόραση (22, 23, 24 Οκτ)