Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΟΧΘΟ.
Γιατί κοπιάζει ο άνθρωπος; «Μα για ζήσει, να βγάλει λεφτά». Και γιατί ζει; «Για να περνάει καλά». Και γιατί κάνει διακοπές; «Για να ξεφύγει από την καθημερινότητα της επιβίωσης, να ξεκουραστεί, να γεμίσει τις μπαταρίες του, να ασχοληθεί απερίσπαστος με τον εαυτό του και τους δικούς του, να γνωρίσει νέους ανθρώπους και τόπους, να επιστρέψει για λίγο στον παράδεισο ξενοιασιάς της παιδικής του ηλικίας». Αυτές είναι σήμερα οι πιο πιθανές απαντήσεις που δίνονται στις πιο κοινότοπες ερωτήσεις. Από τις οποίες προκύπτει ότι οι διακοπές – σαν μια περίοδος αποδέσμευσης από τις υποχρεωτικές δραστηριότητες του μόχθου – είναι το δώρο που κάνει ο κάθε άνθρωπος (του μόχθου) είτε πλούσιος είναι αυτός είτε φτωχός, στον εαυτό του.

ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ.
Η «Οδύσσεια» αρχίζει, δέκα χρόνια μετά την πτώση της Τροίας, με τον Οδυσσέα να θεωρείται αγνοούμενος απ’ όλους τους θνητούς, ενώ οι μνηστήρες της Πηνελόπης κατασπαταλούν την περιουσία του κάνοντας «δωρεάν διακοπές» στην Ιθάκη. Οι θεοί όμως γνωρίζουν ότι ο Οδυσσέας βρίσκεται κρυμμένος εδώ και επτά χρόνια στο όμορφο νησί της Καλυψώς (κάνοντας «διακοπές διαρκείας» που αν δεν τον καταλάμβανε ο νόστος, θα μπορούσαν να διαρκέσουν για πάντα κι αυτός να παραμείνει εκεί αθάνατος και «άφαντος») και αποφασίζουν να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στην πατρίδα του (εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Ποσειδώνα στη χώρα των Αιθιόπων, όπου κάνει τις δικές του «θεϊκές διακοπές»). Όταν ο Ερμής φτάνει στο νησί και αντικρίζει έναν παραδεισένιο τόπο – με υπέροχους κήπους, λιβάδια, λουλούδια, δάση, πουλιά και τρεχούμενα νερά να ζώνουν την ευρύχωρη σπηλιά που μέσα της η πανέμορφη νύμφη υφαίνει και τραγουδά – μένει έκθαμβος. Κι ίσως ν’ απορεί: γιατί να θέλει να φύγει από εδώ αυτός ο πολύπαθος θνητός! Αλλά ο Οδυσσέας δεν είναι χίπης, είναι ένας ήρωας της δράσης και της δόξας, που δεν αντέχει άλλο ούτε την ειδυλλιακή πλήξη ενός ερωτικού παραδείσου ούτε τη λήθη που πρέπει να πληρώσει σαν τίμημα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ.
Προφανώς ο καθένας ονειρεύεται να κάνει τις διακοπές που του ταιριάζουν, ανάλογα με το τι είναι αυτό που του λείπει ή νομίζει ότι του λείπει στην καθημερινή του ζωή. Για κάποιον που «χτυπάει κάρτα» όλον το χρόνο, διακοπές είναι και μόνο να βρεθεί «ελεύθερος ωραρίου» σ’ ένα θέρετρο ανέσεων για όσες περισσότερες μέρες μπορεί. Για κάποιον που τα εισοδήματά-του του επιτρέπουν να διάγει όλον το χρόνο βίο πολυτελή και κοσμοπολίτικο, διακοπές μπορεί να σημαίνουν ν? αράξει απλώς στο απομονωμένο εξοχικό του (απενεργοποιώντας το κινητό του – για όσο θ? αντέξει).

ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
«Καλοκαιρινές διακοπές / για πάντα…»

Σωτήρης Ζήκος
sz@citymedia.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως