Καλοκαιρινές Δράσεις του ΚΘΒΕ

Καλοκαιρινές Δράσεις του ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ξεκινά σειρά καλοκαιρινών δράσεων με στόχο την ψυχαγωγία των πολιτών αλλά και την προσφορά σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη παρουσιάζοντας μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «ΜΠΑΝΤΑ – ρισμένοι»  και δύο δράσεις  με τίτλο ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤ’ ΟΙΚΩΝ»  και «ΔΡΟΜΟ –ΛΟΓΙΑ», ενταγμένες στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής.

Στο σημείωμά του για τις δράσεις αυτές ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ κ. Σωτήρης Χατζάκης  αναφέρει:
«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ως θέατρο δημοσίου συμφέροντος, οφείλει να ανταποδίδει στον πολίτη την εισφορά του, μέσω της τέχνης, της παιδείας και της ψυχαγωγίας. Το ενδιαφέρον της κοινωνικής πολιτικής του Θεάτρου στρέφεται σε ομάδες πληθυσμού που για διάφορους λόγους δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη.
Έτσι, μετά το ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ, το ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑ ΚΑΦΕ, το ΧΩΡΟ ΔΡΑΣΗΣ και τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ για σχολεία και νοσοκομεία, το Κ.Θ.Β.Ε. ξεκινά μια σειρά καλοκαιρινών δράσεων με πρώτο το χιουμοριστικό μουσικο-θεατρικό σχήμα ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι, που σχολιάζει, με όπλο τη σάτιρα, τις συνθήκες ζωής όλων μας στις μέρες της κρίσης. Ακολουθεί το ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤ’ ΟΙΚΩΝ», μια πρωτοβουλία που αφορά σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, σε ηλικιωμένους κ.α. Οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. θα επισκέπτονται αυτούς τους συμπολίτες μας και θα τους συντροφεύουν με θεατρικά κείμενα, αναγνώσεις μονολόγων, παραμυθιών και άλλων κειμένων. Με την ίδια λογική, αυτή του ανοίγματος του θεάτρου στην κοινωνία, τα ΔΡΟΜΟ- λόγια,  μια ομάδα ηθοποιών του Θεάτρου θα διαβάζουν και θα ερμηνεύουν κείμενα λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης σε ανοιχτούς χώρους της πόλης δίνοντας μια άλλη διάσταση στην καθημερινότητα των πολιτών. Ταυτόχρονα, οργανώνονται και δράσεις που αφορούν στα γηροκομεία, στους χώρους απεξάρτησης, στις φυλακές  και συνεχίζονται οι κοινοί σχεδιασμοί με τα μουσεία της πόλης.
Στις δύσκολες μέρες που ζούμε η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής συμβάλλει τα μέγιστα στη συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν και το θέατρο οφείλει να λειτουργεί ως μάρτυρας και αντιπρόσωπος της αγωνίας, της ελπίδας και της προσδοκίας μας για καλύτερες μέρες»


ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
 ΜΠΑΝΤΑ – ρισμένοι
– Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ παχαίνει…;
– Είναι αλήθεια ότι πτωχεύουμε; Τι ώρα ακριβώς;
– Είναι άραγε αναπόφευκτη η ΚΡΙΣΗ ακόμα και στην άλλη ζωή;
– Ποια θα είναι η τιμωρία μας;
– Και τι λεν τα ζώδια για την μωρία μας;
– Πόσο happy μας κάνει το χάπι; Υπάρχει χάπι και για την ΚΡΙΣΗ;
-Υπάρχει ακόμη θέση στον Παράδεισο για τον υπερήφανο Έλληνα;
Την απάντηση δίνουν, τραγουδούν και ξεδίνουν: ΟΙ ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι!
Μια ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών του Κ.Θ.Β.Ε. -κάτι ανάμεσα σε μπάντα και τσίρκο- αυτοσχεδιάζουν, χορεύουν και τραγουδούν σε ρυθμούς γνωστών θεατρικών και μη, μουσικών κομματιών.
Ακροβατώντας μεταξύ παραδείσου και κόλασης, κρίσεων, επικρίσεων και μικρών ανταρσιών, πληγώνονται, μπαντάρονται και σχολιάζουν τον εφιάλτη μιας «πτωχής» πραγματικότητας και το «όνειρο» μιας άλλης –καλύτερης ίσως- ζωής, καθώς βρίσκονται πια σε απόσταση αναπνοής…από την: «ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ»
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Εύη Σαρμή
Δραματουργική Σύνθεση: Αμαλία Κοντογιάννη
Επιμέλεια Μουσικού Υλικού: Νίκος Βουδούρης
Οργάνωση παραγωγής: Χριστίνα Ζαχαροπούλου


Διανομή: Θανάσης Δισλής,  Χρύσα Ζαφειριάδου, Μαρία Καραμήτρη, Αναστασία Κατσιναβάκη,  Γιώργος Μπαγιώκης , Χρήστος Παπαδημητρίου, Εύη Σαρμή, Χρήστος Στυλιανού, Στέργιος Τζαφέρης, Χρύσα Τουμανίδου.


 ΔΡΟΜΟ – ΛΟΓΙΑ
Έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ θα διαβάζουν και θα ερμηνεύουν σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους ποιήματα και αποσπάσματα πεζογραφικών έργων Λογοτεχνών  της Θεσσαλονίκης (Μ. Αναγνωστάκη, Α. Ασλάνογλου, Δ. Δημητριάδη,  Γ. Ιωάννου, Ζ. Καρέλλη, Κ. Μοσκώφ, Ν. Μπακόλα, Ν.Γ. Πεντζίκη, Σ.  Σερέφα, Γ. Σκαμπαρδώνη,  Ν.  Χριστιανόπουλου κ.α)
Με αυτό τον τρόπο η φωνή των ποιητών και συγγραφέων θα ακούγεται σε χώρους καθημερινότητας των πολιτών υπενθυμίζοντας μια άλλη διάσταση της πραγματικότητας.
Συντελεστές
Συντονιστής δράσης: Γιάννης Παλαμιώτης
Συμμετέχουν: Πάνος Αργυριάδης, Ελευθερία Γαλιατσάτου, Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Σιακάρας, Ιωάννα Τσιγκουρλά, Άννα Τσολακίδου.


 ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤ’ ΟΙΚΩΝ»
Το ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στη θεατρική πράξη.
Συντελεστές
Συντονιστής  δράσης: Στέργιος Τζαφέρης
Συμμετέχουν: Απόστολος Μπαχαρίδης, Δημήτρης Παπιόπουλος, Στέλλα Ράπτη, Μαριάννα Τάντου, Γιάννης Τσιακμάκης,  Μανώλης Φουντούλης, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΕΡΤ Α.Ε., ΕΡΤ 3
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:
TV100, FM100, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, ΕΛ-CULTURE, Ως3

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως