«Καμπανάκι» Δανιηλίδη για την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Nοσοκομείο στο Φίλυρο

«Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου θα είναι έτοιμο στην ώρα του, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αλλά οι προσβάσεις δεν θα υπάρχουν. Στον τομέα αυτόν δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και είναι ντροπή για τη χώρα ένα τέτοιο ιατρικό στολίδι να πάσχει στις προσβάσεις».

Τη δήλωση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φίλυρο για την παρουσίαση της προόδου των εργασιών του νέου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Ο Σίμος Δανιηλίδης έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη οδικών δικτύων που να εγγυώνται τη μέγιστη δυνατή ασφαλή πρόσβαση στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι από όλα όσα πρότειναν με κοινό υπόμνημά τους οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας, «δεν προχώρησε τίποτα». Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

«Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω με λύπη και για πολλοστή φορά ότι κανένα από τα έργα και καμία από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει για την προσβασιμότητα προς το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια, δεν έχει προχωρήσει. Το οδικό δίκτυο που οδηγεί στο χώρο όπου θα κτιστεί το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, είτε από το κέντρο της πόλης, είτε από ανατολικά, είτε από δυτικά, είναι σε άθλια κατάσταση. Μάλιστα ο πρόσφατος πνιγμός ενός ανθρώπου εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκε σε ένα σημείο της ‘‘ιρλανδικής διάβασης’’, εκεί που φωνάζουμε οι τρεις δήμαρχοι, μαζί με τον δεσπότη πατέρα Βαρνάβα, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνος. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε θρηνώντας ήδη έναν πνιγμένο άνθρωπο.
»Φανταστείτε πόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση όταν εκατοντάδες ασθενοφόρα και άλλα οχήματα καθημερινά, προερχόμενα από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα προσπαθούν, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με χιόνι, ή καταιγίδα ή παγετό, να προσεγγίσουν στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο ή να αποχωρήσουν από αυτό. Οι τρεις δήμαρχοι, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, εγώ και ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, μαζί με τον σεβασμιότατο πατέρα Βαρνάβα, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου με κοινό υπόμνημά μας, το οποίο έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στους αρχηγούς των κομμάτων. Δεκάδες βουλευτές από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το κυβερνητικό, ενδιαφέρθηκαν για το θέμα, πραγματοποιήσαμε κοινές αυτοψίες, επισκεφτήκαμε τους χώρους τους οποίους έχουμε επισημάνει, συμφωνώντας όλοι ότι πρόκειται για άθλια κατάσταση.

Από τη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου, που είναι υποχρέωση της Περιφέρειας, από τους ανισόπεδους κόμβους που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν προωθηθεί, από τις γέφυρες που πρέπει να γίνουν και δεν έχει γίνει τίποτε, από τους αποχαρακτηρισμούς δασικών τμημάτων στη στροφή Φιλύρου για να μπορέσει να γίνει λεωφόρος με νησίδα στη μέση δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Όπως είπα πριν από τέσσερα χρόνια, επειδή για την κατασκευή τα έχει αναλάβει όλα το Ίδρυμα, το Νοσοκομείο θα είναι έτοιμο στην ώρα του και οι ασφαλείς προσβάσεις δεν θα υπάρχουν».

«Σε άθλια κατάσταση…»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δρομολόγηση των διαδικασιών δημοπράτησης οδικού άξονα, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τόνισε: «Εκείνο το οποίο έχει δρομολογηθεί είναι μόνο οι απαλλοτριώσεις της οδού Κωνσταντινουπόλεως από το Ψυχολογικό Κέντρο μέχρι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, και το οποίο είναι το τελευταίο τμήμα της οδού προς το νοσοκομείο. Η λεωφόρος Γεωργίου Παπανικολάου, που είναι υποχρέωση της Περιφέρειας, βρίσκεται σ’ αυτή την άθλια κατάσταση που όλοι γνωρίζετε, με κίνδυνο ο εμφραγματίας να πεθάνει μέσα στο ασθενοφόρο κατά τη διακομιδή του. Στη στροφή Φιλύρου δεν έχουν γίνει οι αποχαρακτηρισμοί δασικών χώρων που μπορούν να απαιτήσουν 3-4 χρόνια. Εκείνο το ‘‘φιδωτό’’ τμήμα για να γίνει ασφαλής λεωφόρος, με νησίδα στη μέση και μπάρες δεξιά και αριστερά, πρέπει να φύγουν τμήματα του δασικού χώρου. Δεν έχει γίνει τίποτα. Ούτε καν η απόφαση για να ζητηθεί ο αποχαρακτηρισμός. Για αυτό κιόλας λέω ότι το 2024 και το 2025 είναι αύριο. Αυτά δεν τα λέω τώρα, τα λέω από το ’17 και το ’18».
«Το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι απίθανο, και ως κατασκευή και ως εξοπλισμός. Θα είναι ίσως το καλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε όλη τη Ν.Α. Ευρώπη. Δεν γεννάται θέμα επ’ αυτού.

Και ήταν αναγκαίο και απαραίτητο έργο για το οποίο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ευτυχώς υπήρξε το Ίδρυμα για να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα Παιδιατρικό Νοσοκομείο, και αξίζουν στους ανθρώπους του πολλά συγχαρητήρια.

Από εκεί και πέρα, όμως, θα είναι ντροπή για τη χώρα ένα τέτοιο ιατρικό στολίδι να πάσχει στις ασφαλείς προσβάσεις. Χρειάζονται 3-4 ανισόπεδοι κόμβοι, χρειάζονται πέντε παρεμβάσεις. Μάλιστα, παρόλο ότι δεν είναι δική μας ευθύνη, με πρωτοβουλία του δήμου μας και με οικονομικό κόστος που το ανέλαβε ο δικός μας δήμος, με αεροφωτογραφίσεις, δορυφορικές λήψεις και τοπογραφικά, προτείναμε:

Στον βασικό άξονα, που είναι η λεωφόρος Γεωργίου Παπανικολάου, μέσω της οποίας θα έρχονται από ανατολικά ή από τον περιφερειακό, να γίνουν οι δυο ανισόπεδοι κόμβοι και η διαπλάτυνση με τον αποχαρακτηρισμό των δασικών τμημάτων,διαπλάτυνση και ανακατασκευή της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου, μια πρόσβαση από τη Ν. Ευκαρπία, δηλαδή αυτοί που έρχονται από την Εγνατία Οδό να μην εισέρχονται στον περιφερειακό και να οδηγούνται κατευθείαν από τη Ν. Ευκαρπία στο νοσοκομείο, μια άλλη πρόσβαση μέσω του άξονα που βρίσκεται πίσω από το 424ΓΣΝ και διέρχεται μέσω της ‘‘ιρλανδικής διάβασης’’, δηλαδή από τη γέφυρα που πρόσφατα παρασύρθηκε και πνίγηκε ο άνθρωπος.

«Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε και πρέπει οι ρυθμοί να εντατικοποιηθούν άμεσα στο μέγιστο βαθμό ώστε να διασφαλισθεί η δυνατόν ασφαλέστερη πρόσβαση στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας του», πρόσθεσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Διαβάστε επίσης

Θεσσαλονίκη – Ιδρυμα Νιάρχος: Επιπλέον 28,5 εκ. ευρώ για τo παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως