Κάμπος | Στρατής Βογιατζής | Thessaloniki PhotoΒiennale 2023

Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 | Κάμπος | Στρατής Βογιατζής Επιμελητές Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Γιώργος Πρίνος | Συνεργασία: Αγιορειτική Εστία

Στον κάμπο της Χίου τα επιβλητικά αρχοντικά δεσπόζουν μέσα στα κτήματα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στην περιοχή επί επτά περίπου αιώνες.


Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 | Πρόγραμμα Εκθέσεων


Στη σειρά Κάμπος (2017-2022) ο Στρατής Βογιατζής ως ιδιότυπος αφηγητής μας ξεναγεί στην περιοχή πλέκοντας εικόνες με κείμενα, με αρχεία και αντικείμενα, καταγράφοντας μαρτυρίες και μνήμες, γεννώντας εικόνες που αποτελούν άλλοτε τεκμήρια κι άλλοτε προϊόν σκηνοθεσίας. Με όμοιο τρόπο τα κείμενα, υφαίνοντας το βίωμα με τη φαντασία, το θρύλο με την ιστορία, αποκαλύπτουν πολλαπλές, συχνά αθέατες, επιστρώσεις της πραγματικότητας, επιμελώς κρυμμένες πίσω από τους τοίχους που οριοθετούν τα κτήματα.

Η σειρά αφουγκράζεται το πνεύμα του τόπου, την αλληλεπίδρασή του με τα ζώα και το τοπίο, τη διείσδυση της φύσης στον πολιτισμό, καθώς και του πολιτισμού στη φύση σε μια εξίσωση που γίνεται όλο και πιο δυσεπίλυτη. Ο Βογιατζής γεννά έτσι, με τα δικά του λόγια, μια σειρά «κομποστοποιημένων αφηγήσεων», ενεργοποιώντας μέσα από μια έντεχνη διαδικασία τη γόνιμη ανακύκλωση και συγχώνευση εννοιών και ιδεών για τη γενέτειρά του.

Το έργο του συνιστά ερευνητική ματιά στην περίπλοκη, συχνά αινιγματική, κουλτούρα του κάμπου της Χίου, που γνώρισε περιόδους μεγάλης οικονομικής άνθησης και σιωπηλής παρακμής. Η μελαγχολική συχνά άσκηση πατριδογνωσίας του Βογιατζή αποφεύγοντας την ευκολία της εξιδανίκευσης, προκρίνει μια πορεία στον χώρο και τον χρόνο που ζυμώνει το αισθητηριακό μέρος με το διαισθητικό, την ορατότητα με την αορατότητα. Σε ένα άλλο επίπεδο, η σειρά λειτουργεί ως αναστοχασμός για το λεπτό, συχνά διαπερατό, όριο ανάμεσα στο ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία, στο πεδίο του λόγου, της φωτογραφικής εικόνας και της σαγηνευτικής σύζευξής τους.


Στρατής Βογιατζής

Ο Στρατής Βογιατζής είναι σκηνοθέτης, ανθρωπολόγος, φωτογράφος, παραγωγός και συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στη Θεσσαλονίκη και κοινωνική ανθρωπολογία στο Άμστερνταμ, ασχολούμενος με την παιδική και την πολιτική βία. Έχει εκδώσει πέντε βιβλία και εκθέτει συχνά διεθνώς. Τα έργα του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Έχει σκηνοθετήσει ανεξάρτητες ταινίες που κέρδισαν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Τακτικά εργάζεται ως συντονιστής-εκπαιδευτής σε κοινοτικά πρότζεκτ εφαρμόζοντας συμμετοχικές και αφηγηματικές τεχνικές. Είναι ο ιδρυτής του Caravan Project, ενός πολυστρωματικού πολιτισμικού πρότζεκτ που έχει κάνει πολυάριθμες διεπιστημονικές οπτικοακουστικές παραγωγές και κοινοτικά προγράμματα.

Η αποστολή του Caravan Project είναι να ενισχύσει τη συλλογική νοημοσύνη, να καλλιεργήσει την τέχνη του ζην σε έναν καταστρεφόμενο πλανήτη, να ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά ζητήματα και να ενθαρρύνει τους πολίτες και τις κοινότητες να αναπτύξουν την δική τους φωνή.

Γιώργος Πρίνος

Ο Γιώργος Πρίνος είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Το έργο του διερευνά θέματα εξουσίας και βίας στο σημείο όπου τέμνονται η ανθρώπινη ψυχολογία με την πολιτική. Οι φωτογραφίες του εμφανίζουν συχνά την ανθρώπινη μορφή στον αστικό χώρο, και επινοούν υπαινικτικές και ελλειπτικές αφηγήσεις με οπτικοακουστικό υλικό που προέρχεται από τα μαζικά μέσα και το διαδίκτυο.

Είναι κάτοχος MFA από το Yale University School of Art και το έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις και δημοσιευτεί στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ασία. Έχει συν-επιμεληθεί αρκετές εκδόσεις και καταλόγους, και έχει συν-επιμεληθεί εκθέσεις και καλλιτεχνικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


► Info

Thessaloniki PhotoΒiennale 2023
Κάμπος | Στρατής Βογιατζής
Διάρκεια: 13/10/-10/11/2023

Χώροι – ώρες λειτουργίας

Αγιορειτική Εστία

  • Ώρες λειτουργίας: ΔΕ | ΤΕ > 09:00 – 16:00, ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 09:00-20:00, ΣΑ > 09:00 – 15:00

Eγκαίνια: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, 20:00


Αναρωτιέσαι τι να κάνεις στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο ή τις επόμενες μέρες;  ΟΛΕΣ τις εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις και όλα τα ΔΩΡΕΑΝ event που γίνονται στην πόλη,   θα τα βρείτε συγκεντρωμένα στην  ΑΤΖΕΝΤΑ – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ του cityportal.grόπως και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες

Thessaloniki PhotoΒiennale 2023 | Πρόγραμμα Εκθέσεων

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως