Kapani Project: συνέντευξη Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, καλλιτεχνικός διευθυντής

Kapani Project: συνέντευξη Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, καλλιτεχνικός διευθυντής

Με live από αγαπημένες μπάντες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, με μια σειρά από dj sets από Ελλάδα και εξωτερικό, που θα μας ενθουσιάσουν σε  freestyle  και  alternative mood, με performances εμπνευσμένες από την Αγορά και την καθημερινότητά της, αλλά και ταινίες με αναφορές από τον σουρεαλισμό ως τον ντανταϊσμό, μας υποδέχεται φέτος το “2o Kapani Project”. Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής για το Kapani Project, αρμόδιος για τις performances.

Από τι είναι εμπνευσμένες οι performances στο φετινό Kapani;

Οι φετινές δράσεις/performances είναι εμπνευσμένες τόσο από την ιδιαίτερη χωροταξία της αγοράς Καπάνι όσο και από τη συγκεκριμένη προσέγγιση και ματιά του εκάστοτε καλλιτέχνη. Ο κάθε περφορμερ διερευνώντας και εξερευνώντας τον χώρο ιστορικά και αισθητικά κατέληξε στη συγκεκριμένη του δράση.  Μη ξεχνάμε ότι το Καπάνι διακατέχεται καθημερινά από φωνές, μυρωδιές, χρώματα και γεύσεις  που επαγρυπνούν τις αισθήσεις και μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές που ο σημερινός καπιταλιστικός τρόπος ζωής θέλει να ξεχάσουμε. Έτσι και οι καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στο φετινό Καπάνι, σεβόμενοι τον χώρο, προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να δράσουν με βάση τα παραπάνω.

Τι θα δούμε και από ποιες ομάδες της πόλης;

Φέτος θα δούμε συνολικά 9 performances. 
1) “ΟYN ΚΑΠΑΝ” από τους KINOYME Dance Project που έχουν έδρα την Θεσσαλονίκη.
2) “ΠΡΟΣ-ΕΥΧΗ” από την Κύπρια performance artist Χριστίνα Γεωργίου.
3) “XY –CEMENT& FOOD” από τους Ευπραξία Γεωργάρου και Γιώργο Καραμανίδη
4) “ ΜΑΣΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ”  από τους Αριάδνη Πεδιωτάκη και Αφροδίτη Δάφνου
5) “22 STOPS”  από την Κατερίνα Δρακοπούλου
6) “ TO ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ” από την Φαίδρα Χαραλαμπίδου που έχει έδρα της τη Θεσσαλονίκη
7) “ SILENCIO”  από τους Svoradov Theatre που έχουν και αυτοί έδρα τη Θεσσαλονίκη
8) “ΜΙΑ PERFORMANCE ΔΡΟΜΟΣ”  από τους σπουδαστές της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
9) “O ΒΑΦΤΙΣΤΙΚΟΣ”  του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από τους σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ

Πως προέκυψε η συνεργασία με την Σχολή Καλών Τεχνών και το ΚΘΒΕ;

Η συνεργασία με τις σχολές Καλών Τεχνών και ΚΘΒΕ ήταν μια συνεργασία που θέλαμε από κοινού με το διοργανωτή του Kapani Project Κωνσταντίνο Τίκη. Θέλαμε οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα των δράσεων αυτές τις δύο καταξιωμένες σχολές που χρόνια τώρα προσφέρουν σημαντικά θεάματα και εκθέσεις τόσο στη πόλη μας αλλά και σε όλη τη χώρα. ¨Έτσι ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους καθηγητές και συμφωνήσανε από κοινού τη συμμετοχή τους.

Πόσο σημαντικό είναι για τους νέους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη να έχουν βήμα μέσα από ένα τέτοιο project;

Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι καλλιτέχνες να παίρνουν μέρος σε project όπως αυτό. Πρόκειται για μια κινητήρια δύναμη για τον νέο καλλιτέχνη. Εκτός από το γεγονός  ότι του δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά του σε ένα project που το παρακολουθεί ένα μεγάλο κοινό, παράλληλα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλους καλλιτέχνες με διαφορετικές φόρμες και στυλ, να αποκομίσει καινούργια ερεθίσματα και κάλλιστα να προκύψουν μελλοντικές συνεργασίες.

Γιατί πιστεύεις ότι το κοινό αγαπάει τις ελεύθερες Performances στο απλό αστικό περιβάλλον;

Είναι υπέροχο θεωρώ ενώ ψωνίζεις η απλά περπατάς αμέριμνος να βλέπεις δίπλα σου μια δράση και να σταματάς να την παρακολουθείς. Πολλές από τις δράσεις συμβαίνουν ενώ η αγορά είναι ακόμη ανοιχτή και υπάρχουν άνθρωποι από όλες τις ηλικίες εκείνη την ώρα που κάνουν τις αγορές τους. Και αυτό είναι το σημαντικότερο με αυτό το project, ότι δηλαδή προσελκύει και άτομα που δεν έχουν ιδέα με το τι πρόκειται να γίνει εκεί, ενώ αυτοί ψωνίζουν τα καθημερινά τους τρόφιμα. Ξαφνικά βλέπεις γιαγιάδες και παππούδες να αναρωτιούνται και να σε ρωτάνε τι είναι αυτό που βλέπουν και να σχολιάζουν μεταξύ τους την εκάστοτε δράση. Με το που κλείσει η αγορά και πιάσει το σούρουπο, το Καπάνι μεταμορφώνεται και πλήθος από νέους και νέες προσελκύει την αγορά για να παρακολουθήσει τις δράσεις με μπύρες στο χέρι. Όταν βρίσκεσαι σε ένα απλό αστικό περιβάλλον, και όχι σε ένα κεκλεισμένων των θυρών μουσείο η θέατρο, απολαμβάνεις αυτό που βλέπεις διαφορετικά. Ο θεατής γίνεται πιο άμεσα κομμάτι της δράσης και συμμετέχει με έναν πιο ειλικρινή τρόπο σε αυτό που βλέπει, κάνοντας τον να αγαπήσει περισσότερο τέτοιου είδους performances.
 
Διαβάστε περισσότερα για το 2ο Kapani Project ΕΔΩ
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε