Καραγιάννης: Η Θεσσαλονίκη θα γίνει επιτέλους ένας σύγχρονος διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος

Τι είπε για μετρό Θεσσαλονίκης και Flyover

Στα έργα υποδομών που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, το μετρό και το flyover αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από τον Περιφερειακό στο «Thessaloniki Flyover» (ΒΙΝΤΕΟ)

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι στο τέλος του 2023 η πόλη θα έχει και Μετρό και αρχαία. «Ως εδώ με τις στείρες αντιδράσεις!», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υποδομών και συνέχισε: «Πρέπει ακόμα και οι λίγοι που απέμειναν να διαφωνούν με τη λύση, να σεβαστούν επιτέλους τις επανειλημμένες απορρίψεις των προσφυγών τους και να αποδεχτούν την πραγματικότητα. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε η πόλη από τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις που την κρατούσαν πίσω για δεκαετίες».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι αμέσως μετά την κύρια γραμμή, θα δοθεί σε λειτουργία η επέκταση προς Καλαμαριά, ενώ παράλληλα προχωρούν οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση στα δυτικά και οι μελέτες προς το αεροδρόμιο.

«Όσο για την νέα Περιφερειακή, το γνωστό Flyover, το οποίο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε μέσω ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 370 εκ. ευρώ, στο τέλος του έτους θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο για το έργο. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα έργα αυτά θα βελτιώσουν θεαματικά την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά θα αναβαθμίσουν και συνολικά την πόλη».

«Η Θεσσαλονίκη θα γίνει επιτέλους ένας σύγχρονος διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος. Όπως ταιριάζει στην θέση της και αξίζει στην ιστορία της. Και βέβαια, όπως δεσμεύθηκαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής. Με μια σειρά από μεγάλα έργα: Αναβάθμιση του αεροδρομίου, επενδύσεις στο λιμένα, νέος προαστιακός σιδηρόδρομος για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, νέα σιδηροδρομική σύνδεση με τον 6ο προβλήτα, νέα οδική σύνδεση του λιμένα με τον ΠΑΘΕ που λίμναζε για χρόνια, νέα αντιπλημμυρικά έργα σε Ωραιόκαστρο και Λαχαναγορά. Όλα τα κρίσιμα και καθοριστικά για το παρόν και το μέλλον της πόλης», κατέληξε.

Το 2021 κομβική χρονιά για τις υποδομές

Ερωτηθείς για τα έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν ο υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν:

– 4 οδικοί άξονες ως δημόσια έργα (επέκταση Λεωφόρου Κύμης και σύνδεση με ΠΑΘΕ, Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών, Τμήμα Μπράλος – Άμφισσα, ΒΟΑΚ: Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος) συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

– 6 νέα σιδηροδρομικά έργα ύψους 3,3 δις € που θα συνδέουν το σιδηρόδρομο με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας: Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ραφήνα, Λαύριο, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του ίδιου του δικτύου και των διαμετακομιστικών μεταφορών στη χώρα.

– 20 ΣΔΙΤ ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ολοκληρώνουν ένα πακέτο έργων άνω των 13 δισ. όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

«Το 2021 είναι μια χρονιά κομβική για τις υποδομές. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως έχουμε μια έκρηξη στον κλάδο των κατασκευών. Μελετητές, σύμβουλοι και κατασκευαστές ψάχνουν κόσμο προκειμένου να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχει προκύψει μετά από μια δεκαετία μεγάλης κρίσης, προσεγγίζοντας άξιους συμπατριώτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να γυρίσουν στη χώρα με αξιοπρεπείς όρους. Κάνουμε δηλαδή το Brain Gain πράξη και ο κλάδος των υποδομών γίνεται η θρυαλλίδα της εκρηκτικής ανάπτυξης της χώρας το επόμενο διάστημα».

Προτάσεις Καινοτομίας από τον ιδιωτικό τομέα

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις Προτάσεις Καινοτομίας, ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα και όταν ενώνονται οι δυνάμεις μαζί του επιτυγχάνονται σπουδαία αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.

«Προωθούμε, λοιπόν, αυτό το νέο μοντέλο σύλληψης και ωρίμανσης νέων έργων, μέσω πρότυπων προτάσεων, που θα υποβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι δίνουμε κίνητρα στους ιδιώτες να βρουν, να προετοιμάσουν και να προτείνουν πρότυπες τεχνικές λύσεις για την κατασκευή των έργων. Το μοντέλο έχει ήδη παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και σύντομα θα εισαχθεί ως νομοσχέδιο στη Βουλή».

Τέλος, επισήμανε τη σημασία που δίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον μεγάλο διαγωνισμό συμβούλων που θα υποστηρίζουν συνολικά τη Γενική Γραμματεία Υποδομών στα έργα αρμοδιότητάς της. «Μέσω αυτής της ευέλικτης και πρότυπης συμφωνίας – πλαίσιο για την ωρίμανση, διαχείριση και παρακολούθηση των έργων, αναβαθμίζονται οι δυνατότητές μας συνολικά», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως