Καρδιαγγειακές παθήσεις – στεφανιαία νόσος. Ο Νο 1 κίνδυνος για άνδρες και γυναίκες.

Καρδιαγγειακές παθήσεις – στεφανιαία νόσος. Ο Νο 1 κίνδυνος για άνδρες και γυναίκες.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αφορούν ένα σύνολο ασθενειών που αφορούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
 
Η στεφανιαία νόσος καρδίας
Περιφερειακή αρτηριακή νόσος
Ρευματική καρδίτιδα
Συγγενείς καρδιοπάθειες
 
 
Αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων
 
Οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για τις καρδιαγειακές παθήσεις και την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου είναι ο ανθυγιεινός τρόπος διατροφής , η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα (συμπεριλαμβάνεται κ το παθητικό) και το στρες.
 
Συνέπεια των παραπάνω είναι η ψηλή πίεση ,η υψηλή χοληστερόλη καθώς και ο σακχαρώδης διαβήτης που αποτελούν τους ενδιάμεσα παράγοντες κινδύνους για τις καρδιαγγειακές παθήσεις .
 
Συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου 
 
Το συνηθέστερο σύμπτωμα που περιγράφεται  είναι έντονος πόνος στο στήθος που μπορεί να έχει μορφή βάρους, πίεσης ή καψίματος. Η δυσφορία επεκτείνεται στην πλάτη, στα άκρα ,στην κάτω γνάθο και στα δόντια.
Συχνά επίσης  μπορεί ο ασθενής να εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή ,κρύο ιδρώτα, ναυτία και εμετούς.
 
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
 
Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθεί ένας υγιεινός τρόπος διατροφής , καθημερινή άσκηση και έλεγχος σωματικού βάρους, διακοπή καπνίσματος και περιορισμός πρόσληψης αλατιού. 
 
Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν το κομμάτι της πρόληψης . 
 
Για την έγκαιρη διάγνωση η επιστήμη της καρδιολογίας έχει στα χέρια της σημαντικά εργαλεία τα οποία είναι τα εξής: 
 
Καρδιολογική εξέταση και ηλεκτροκαρδιογράφημα
Ο γιατρός παίρνει το ιατρικό ιστορικό, εξετάζει συνολικά την κλινική εικόνα του ασθενή ,  και αναζητά την ύπαρξη πιθανών  συμπτωμάτων. Με το ηλεκτροκαρδιογράφημα ελέγχει αν ο ασθενής έχει υποστεί κάποιο έμφραγμα το παρελθόν καθώς και αν υπάρχει παρουσία ισχαιμίας εκείνη τη στιγμή. Επιπλέον ελέγχει πιθανές αρρυθμίες και υπερτροφία.
 
Υπέρηχος καρδιάς – triplex καρδιάς
Η δεύτερη βασική εξέταση είναι το triplex καρδιάς, μια απεικονιστική εξέταση που  δίνει μια αξιόπιστη εικόνα της δομής της καρδιάς και της λειτουργίας της,  βοηθάει στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς και στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία.
 
Δοκιμασία κόπωσης
Ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος ολοκληρώνεται με την δοκιμασία κόπωσης , βήμα απαραίτητο σε εξεταζόμενους με αυξημένο παράγονται κινδύνου ή με οικογενειακό ιστορικό. Στη ουσία είναι μια δοκιμασία σε κυλιόμενο τάπητα κατά τη διάρκεια της οποίας ο εξεταζόμενος είναι υπό ηλεκτροκαρδιολογική παρακολούθηση. Ελέγχεται η λειτουργικότητα της καρδιάς , η συνολική κατάσταση του ασθενούς και διαγιγνώσκεται πιθανή παρουσία στεφανιαίας νόσου.
 
Η Med on line σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην σωστή πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και σας προσφέρει  ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ!
 
Επίσης σας δίνει τη δυνατότητα για πλήρη καρδιολογικό έλεγχο με κλινική εξέταση ,ΗΚΓ ,triplex καρδιάς και Τεστ Κοπώσεως  σε μοναδική τιμή πακέτου  45ευρώ!
 
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 2310 553 113 και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.medonline.gr  για να ενημερώνεστε συνεχώς για θέματα υγείας.
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως