Site icon Cityportal.gr

Καρκινώματα δέρματος, ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο

Οικοδόμοι, αρχιτεκτονας επιβλεπει κατασκευή κτηρίου

Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας και μάλιστα το πιο εκτεθειμένο. Κάποιες κατηγορίες ανθρώπων είτε λόγω προδιάθεσης, είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε γιατί εκτίθενται σε κάποιους παράγοντες κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους και πρέπει να εξετάζονται προληπτικά σε τακτά διαστήματα.

Καρκινώματα του δέρματος (καρκίνος του δέρματος)

Στη συνέχεια περιγράφουμε ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκινώματα του δέρματος (καρκίνος του δέρματος). Ποιοι είναι οι προδιαθετικοί παράγοντες

Όσοι εκτίθενται σε Υπεριώδη ακτινοβολία

Οι ακτινοβολίες UVAκαι UVB είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση των καρκινωμάτων του δέρματος. Κύρια υπεύθυνη θεωρείται η UVB ενώ η UVA δρα βοηθητικά στην αρνητική δράση της UVB.

Η UVA, εκτός από τον ήλιο, παράγεται και από τις λάμπες τεχνητού μαυρίσματος, για το λόγο αυτό,η χρήση τους πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί καρκινογένεση μέσω βλάβης στο DNA και κατά δεύτερο λόγο καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας η δράση αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Άτομα με σκούρο ή μαύρο δέρμα έχουν γενετικά μεγαλύτερη προστασία από τη βλαπτική επίδραση του ήλιου.


Όσοι εκτίθενται σε Ιονίζουσα ακτινοβολία ( ακτίνες Χ και υγειονομικοί)

Oι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για θεραπείες διάφορων δερματικών προβλημάτων (μυκητιάσεις, ακμή…). Μετά τις θεραπείες εμφανιζόταν συνήθως στους ασθενείς ακτινοδερματίτιδα.

Μηχανή ακτίνων Χ

Η εμφάνιση καρκινωμάτων σε θέσεις ακτινοδερματίτιδας εμφανίζεται ακόμη και μετά από πολλά χρόνια από την έκθεση στις ακτίνες Χ. Υγειονομικοί που εργάζονται σε δομές με μεγάλη χρήση ακτινών Χ, εμφανίζουν συχνά καρκινώματα στα χέρια.


Όσοι έχουν κληρονομικές δερματοπάθειες


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Χαρτογράφηση σπίλων: Η απαραίτητη εξέταση για τον έλεγχο της επικινδυνότητας και της παρακολούθησης της εξέλιξής τους


Χρόνια έκθεση σε χημικές ουσίες

Αρσενικό, ψωρυλένη, αζωτούχος μουστάρδα, πίσσα, αιθάλη είναι ορισμένες από τις ουσίες που η έκθεση των ανθρώπων σε αυτές προδιαθέτει στην δημιουργία καρκινωμάτων.


Κίνδυνος από ιούς HPV

Οι ιοί HPV υψηλού κινδύνου ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκινωμάτων. Βλάβες δέρματος με HPV υψηλού κινδύνου είναι τα κονδυλώματα και η ακροχορδονώδης επιδερμική δυσπλασία.


Όσοι έχουν υποστεί θερμικά εγκαύματα ή έχουν ουλές από παλιό έγκαυμα

Θερμικά εγκαύματα ή ουλή από παλιό έγκαυμα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο και από τραυματισμούς. Το Έλκος του Marjolin είναι ένα κακοήθες καρκίνωμα σε έδαφος θερμικού εγκαύματος και εμφανίζεται συνήθως μετά από πολλά χρόνια από το έγκαυμα.


Οι καπνιστές πίπας

Οι καπνιστές πίπας έχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης καρκινώματος χείλους.


Άλλες καταστάσεις (πχ Οικοδόμοι, ψαράδες, εργαζόμενοι σε θερμοκήπια)

Οικοδόμοι, ψαράδες, εργαζόμενοι σε θερμοκήπια είναι επαγγέλματα με μεγάλη έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες. Συνεχής και χρόνιος ερεθισμός του δέρματος από θερμότητα, χρόνια έλκη και συρίγγια μπορεί να οδηγήσει σε κακοήθειες. Αλλαγή στη συνηθισμένη εικόνα μιας βλάβης πρέπει να οδηγήσει σε υποψία μετάπτωσης της σε κακοήθεια.


Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


Σταματόπουλος Σταύρος
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
www.myskin.gr


Φωτογραφίες Jason Taix, jarmoluk

Επαναστατική μέθοδος αποκατάστασης της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής | Scalp Micropigmentation

Exit mobile version