Καρκίνος: Νέα θεραπεία καταστρέφει τους όγκους ασθενών στα τελικά στάδια

Μία νέα θεραπεία κατά του καρκίνου μπορεί να εξαφανίσει τους όγκους των ασθενών που βρίσκονται στα τελικά στάδια, όπως ανακάλυψαν επιστήμονες.

Στην έρευνα, ένα κοκτέιλ από φάρμακα ανοσοθεραπείας έδωσε εντολή στο ανοσολογικό σύστημα των ασθενών να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και πυροδότησε «θετική τάση στην επιβίωση», σύμφωνα με τους επιστήμονες του Institute of Cancer Research (ICR) και του Royal Marsden.

Ένας ασθενής, στον οποίο είχαν πει ότι θα πέθαινε, μίλησε στον Guardian για την «εκπληκτική στιγμή» όπου οι νοσοκόμες των κάλεσαν για να τον ενημερώσουν ότι ο όγκος του είχε «εξαφανιστεί εντελώς», μερικές εβδομάδες αφότου μπήκε στην έρευνα. Ο 77χρονος ζει σήμερα απαλλαγμένος από τον καρκίνο και πέρασε την τελευταία εβδομάδα κάνοντας κρουαζιέρα με τη σύζυγό του.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων nivolumab και ipilimumab οδήγησε στη μείωση του μεγέθους των όγκων στους ασθενείς τελικού σταδίου με καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό. Σε κάποιους, ο καρκίνος εξαφανίστηκε εντελώς, καθώς οι γιατροί διαπίστωναν έκπληκτοι ότι δεν υπήρχε κανένα σημάδι της ασθένειας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων ανοσοθεραπείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα αποτελεσματικό όπλο απέναντι σε διάφορες μορφές προχωρημένου καρκίνου. Άλλες κλινικές έρευνες αυτού του συνδυασμού φαρμάκων έχουν δείξει παρόμοια οφέλη για ασθενείς με καρκίνο των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου, σε τελικό στάδιο.

Τέλος,  πέραν της βελτίωσης των μακροπρόθεσμων πιθανοτήτων επιβίωσης των ασθενών, τα φάρμακα αυτά είχαν λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τη χημειοθεραπεία.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως